Новини, Офтоп

Пам’ятник Воробкевичу, найбільший флагшток та протести буковинців: чим запам’ятався 2021 рік Чернівцям

Редакція «Шпальти» обрала найцікавіші, знакові, часом кумедні події року, що минає.

Цьогоріч Чернівці разом з усією Україною святкували 30 років незалежности нашої держави

Редакція «Шпальти» зібрала суб’єктивні підсумки 2021 року. Всі номінації — оціночні судження. Ми не мали на меті нікого образити, а лише у жартівливій формі нагадати про головне у Чернівцях 2021 року.

Пам’ятаєте, як оновили сквер біля національного університету у Чернівцях? А чи не забули ви про пам’ятник Сидору Воробкевичу, який викликав чимало дискусій? Не так пам’ятник, як його демонтаж. Перша номінація для нього.

«Срач року»

У сквері на розі вулиць Коцюбинського та Університетської  демонтували погруддя Сидору Воробкевичу. Це викликало активне обговорення та обурення у чернівчан. У сквері навіть влаштували акцію, аби привернути увагу до цієї події. Фахівці визнали, що бюст аварійний і не підлягає реставрації. Сквер оновили, а бюст і нині… ні, його там досі немає.

«Громадський простір року»

Чернівчани й не знали, як їм подобається сквер біля ЧНУ, поки його не оновили. Цей громадський простір суттєво покращили: зробили нові тротуари, постелили газон, встановили садові фонтани, замінили лавиці, освітлили – все за кошти меценатів.
І поставили камери, аби знімати кіно. У головних ролях — дикуни-шкідники. За сюжетом їх ловлять, і вони публічно просять вибачення. Це загалом жарт, але заснований на реальних подіях.
Вартість реконструкції — чотири мільйони гривень. 

Також у цій номінації — відкриття Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука. Його завершили ще 2020-го, а відкрили лише 2021-го, і там справді класно!  У Центрі є декілька просторів: музей творчости з погруддям Миколайчука авторства скульптора Івана Тимківа, артпростір «Іван хаб» та оновлений кінозал на понад 300 місць.  

Там відбуваються різні культурні заходи: покази фільмів, виставки, майстер-класи, фестивалі. Там навіть звітував міський голова! Бо, якщо подумати, більше й немає особливо де.

«Флагшток року»

Він стоїть, наче кремезний прутень, на схилах Чернівців — найбільший флагшток! Такого дорогого у Чернівецькій області ще не було. Кажуть, що його навіть видно з Годилова. Попри те, що урочисте відкриття об’єкта відбулося — на секундочку! — у серпні, роботи ще не завершили. Водночас нещодавно там просіла тротуарна плитка, яку підрядник мав відновити за власні кошти.
А на флагштоку — найбільший прапор! Який час від часу рветься. Але нам вистачить ниток, аби пошити нові стяги! Загалом відкриття було урочисте і піднесене, зібрало сотні людей. Шкода, що все робили швидкома.

Громадянська позиція року — пікет

2021 рік запам’ятався величезною кількістю пікетів: проти бездоріжжя та підвищення тарифів на комунальні послуги. Декілька разів відбувалися протести проти карантинних обмежень та вакцинації. А ще були пікети двірників, медпрацівників та архітекторів, а також мешканців Банилівської ТГ, які вимагали завершення ремонту газопроводу «Джурів-Банилів». 

Протести були різними: мовчазними, мирними, обурливими та зухвалими. Під Чернівецькою ОДА, міською радою і навіть під СБУ .

А звання «Пікет року» отримує потрійний протест, який відбувся під стінами Чернівецької міської ради. Частина пікетувальників – працівники управительської компанії «Порядок у домі 11». Вони вимагали, аби міська рада відновила договір із цим приватним підприємством. Адже напередодні Департамент інфраструктури Чернівецької міськради розірвав угоду з компанією через неналежне прибирання вулиць. 

Друга частина пікетувальників — медики поліклініки «Гравітон», які були проти приєднання лікувального закладу до поліклініки №1. Також тоді під стінами мерії зібралися небайдужі чернівчани, які влаштували мовчазний мітинг та вимагали від депутатів опозиційних сил припинити зривати сесії міської ради.

Поза номінацією, але без цього — ніяк

Співавтор цього тексту, недруг антиваксерів та інших незадоволених радикалів.  Фото: Максим Козменко

Рік, що минає, запам’ятався початком вакцинальної кампанії проти COVID-19. Пункти щеплення відкрили по всій області та в місті зокрема: у поліклініках, торгових центрах, гіпермаркетах, автовокзалах.
А вакциновані отримують тисячу гривень за ініціативи Володимира Зеленського.
p.s. пане Президенте, ми вас згадали, як ви і просили. Чекаємо грошей за рекламу.

Найемоційніша подія року

Відійдемо від жартівливого тону і перейдемо до справді важливого.
Цього року буковинські поліціянти здійснили мрію 10-річного Сашка. Лікарі діагностували у хлопчика пухлину головного мозку четвертої стадії. Медики були безсиллі, а волонтери вирішили зробити  життя Сашка щасливішим, наскільки це можливо. У лютому до нього приїхали десятки поліціянтів, подарували іменну форму та прийняли його до своїх лав, адже хлопчик мріяв стати правоохоронцем. Попри те, що лікарі прогнозували лічені дні, Сашко прожив ще декілька місяців. Завдяки любові та турботі рідних і небайдужих людей. Днями хлопчик помер. Оберігай нас звідти, Сашко.

Завершимо тим, що у Чернівцях з’явилося вперше. Тут є два об’єкти, й обидва стосуються різдвяних свят. Зокрема у Чернівецькому обласному музеї архітектури та побуту відкрили Резиденцію Святого Миколая – першу на Буковині. Ця новина теж отримала чималий резонанс. Частині людей ідея з резиденцією сподобалася, а от частина чернівчан обурилася, адже зустріч із Миколаєм коштує грошей. Однак зароблене направлять на розвиток музею. Принаймні так пообіцяли.

А ще вперше головна ялинка міста – штучна. Управління культури запропонувало таку ідею ще 2018 року. Проте тоді депутатський корпус проголосував лише за придбання 3-D гірлянд. Ялинка коштувала Чернівцям приблизно 800 тисяч гривень, її висота — 18 метрів. 

На завершення бажаємо вам щасливих та веселих свят!

Коментарі