Новини

«Законопроєкт злобудови»: архітектори вийшли на акцію протесту у Чернівцях

Вони виступили проти законопроєкту №5655, який «знищує професію архітектора».

Чернівецькі архітектори долучилися до всеукраїнської мирної акції протесту проти законопроєкту №5655. За словами пікетувальників, цей закон знищує професію архітектора, діє в інтересах великих забудовників та має корупційні ризики.

Голова Чернівецького осередку Національної спілки архітекторів України Олег Пікущенко у коментарі «Шпальті» зазначив, що цей закон порушує конституційні права архітекторів.

«Ми проти закону №5655, тому що він втручається в наші конституційні та авторські права, забирає у нас самоврядування. Наприклад, авторські права на державні об’єкти. Тобто архітектор зробив проєкт і передав будівельникам. А вони своєю чергою на будь-якому етапі будівництва можуть наймати іншого архітектора, вносити зміни будь-які. Економити, заробляти на цьому. Із закону про архітектурну діяльність забрали поняття архітектор і ввели поняття проєктувальник», — зазначає Олег Пікущенко.

Від Соборної площі під гасла «Руки геть від архітектури» пікетувальники попрямували до Чернівецької ОДА та Чернівецької міської ради.

Учасники акції попросили керівників органів місцевої влади надіслати звернення до Верховної Ради з проханням не підтримати цей законопроєкт.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі