Репортаж

Чи знизять вартість газу: у Чернівцях провели пікет та зібрали позачергову сесію міськради

Протестувальники вимагали від міської влади скасувати подорожчання газу, а депутати в сесійній залі готували звернення до уряду та Верховної Ради.

Під стінами Чернівецької міської ради сьогодні, 12 січня, зібралося близько сотні протестувальників. Вони вимагали скасувати нові тарифи за розподіл та споживання газу, які наприкінці минулого року затвердила Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Внаслідок таких змін куб газу наразі обходиться чернівчанам у майже 10 гривень. Це стало однією з причин зібрання позачергової сесії міської ради.

«З 1 січня після надзвичайно складного для країни року підвищили тарифи на газ та електроенергію. І мене, як і всіх чернівчан, обурює таке ставлення держави до своїх громадян. 

Я переконаний, що НКРЕКП повинна негайно переглянути свою постанову від 30 грудня 2020 р. «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Чернівцігаз». Якщо говорити простіше, склалася абсурдна ситуація: що менше люди споживають, то вищий для них тариф», — заявив Роман Клічук.

Міський голова зазначив, що це несправедливо, бо людину карають за те, що вона економить чи використовує технології енерго- і теплозбереження.

Окрім того, НКРЕКП може встановлювати нові тарифи лише після громадських слухань. Але впродовж останніх років останні перетворилися на формальність.

«Ми всі розуміємо, що АТ «Чернівцігаз», як і всі облгази, – це приватна власність. Але це не означає, що вони можуть безконтрольно експлуатувати надра і чхати на правила цивілізованого співіснування та співпраці.

Я знаю, що на площах багатьох українських міст відбуваються протестні виступи громадян, і хочу заявити про свою підтримку тим, хто налаштований системно захищати свої законні права», заявив Роман Клічук.

Мітингувальники виступали з гаслом: «НІ тарифному геноциду!». Група активістів увійшла до міської ради, аби висловити свої вимоги заступникові міського голови Василеві Зазуляку.

Мітингувальники звинувачували чинну міську владу в нових тарифах та вимагали знизити їх.

Своєю чергою Василь Зазуляк роз’яснював активістам, що органи місцевого самоврядування не можуть формувати тарифи. На це повинні впливати органи державної влади, яких на місцях представляє обласна державна адміністрація.

«Міська рада, як орган місцевого самоврядування, не має повноважень впливати на вартість газу. Наразі ціну формує «Нафтогаз», який нині є монополістом на ринку, та НКРЕКП. Рішення цих органів щодо тарифу було несправедливим, особливо якщо враховувати нинішні умови. Саме тому на сесії міської ради сьогодні зібралися депутати, які підпишуть звернення до Верховної Ради та уряду щодо неприпустимости таких тарифів», — сказав у розмові з протестувальниками Василь Зазуляк.

Під час сесії міської ради депутатка від «Європейської солідарності» Наталія Фрунзе озвучила текст звернення до НКРЕКП, Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

«Ми, депутати Чернівецької міської ради, виступаємо проти збільшення тарифу на послуги розподілу природного газу та електроенергії. Адже це посилить фінансове навантаження на підприємства різної форми власности, представників малого та середнього бізнесу, а особливо на побутових споживачів природного газу», — йдеться у зверненні.

Крім того, в тексті вказали на те, що через пандемію коронавірусу багато українців опинилися на межі виживання. Вони не спроможні оплачувати користування газом та електроенергією за підвищеними тарифами. Особливо соціально незахищені верстви населення.

«Упродовж минулого року ціну на розподіл природного газу підвищували двічі. Тому у нас, представників громади, викликає обурення постанова НКРЕКП, згідно з якою у новому році вартість послуг із перерозподілу газу становить 2 гривні 30 копійок.

Водночас низка газорозпоідльних компаній в інших областях встановили набагато нижчий тариф на послуги розподілу газу: Київ – 40 копійок, Харків – 46 копійок, Кременчук – 52 копійки, Кривий Ріг – 66 копійок, Черкаська область – 71 копійку. Водночас більшість робіт із газифікації населення та прокладання газових мереж переважно була оплачена за кошти самих господарств», зазначили у зверненні.

Депутат міської ради від «Слуги народу» Віталій Другановський заявив, що Президент України вже порушив питання доцільности підвищення тарифів.

«Учора Президент скликав позачергове термінове засідання Кабінету Міністрів, на якому порушив питання обговорення тарифів за транспортування. Думаю, за результатами вчорашнього обговорення, найближчим часом ми отримаємо чітку відповідь щодо цього», заявив представник президентської партії у міській раді.

Отож, проєкт рішення винесли на голосування, і всі присутні на засіданні обранці підтримали текст звернення.

Коментарі