Новини

«Припиніть політичні репресії на замовлення»: під стінами прокуратури Чернівецької области влаштували протест

Громадські активісти та представники команди «Єдина альтернатива» вимагали припинити тиск на чинну владу та розпочати низку проваджень щодо вирубки лісу, газопостачання і землеволодіння.

Біля будівлі прокуратури Чернівецької области сьогодні, 4 березня, відбулася акція протесту. Представники громадської організації «Ніхто, крім нас» вимагали від прокуратури послідовної позиції щодо кримінальних проваджень. Зокрема тих, що стосуються газу, електроенергії та вирубки лісу.

«Новопризначене керівництво обласної прокуратури втратило комунікацію з представниками громадськости. Декілька років тому відкрили низку кримінальних проваджень за заявами активістів. Зокрема щодо привласнення за допомогою підставних документів 32 гектарів поблизу річки Прут і незаконного видобутку гравійної-піщаної суміші. Завдані державі збитки сягали понад 10 мільйонів гривень», — заявив голова цієї ГО Юрій Ковалець.

Також активіст згадав про неодноразові звернення чернівчан щодо відключень від газопостачання. Стосовно цього написали заяви до правоохоронних органів. Прокуратура не звертала на них увагу.

«Ми знаємо багато фактів незаконних приватизацій наших приміщень, колишніх підприємств. Є багато справ, розгляд яких прокуратура відтягує. Натомість витягує на поверхню певні замовні питання. Це стосується представників громадськости та навіть політичних структур», — заявив активіст.

Протестувальники виступили з агітаційними плакатами «Захищайте людей, а не політичних олігархів», «Співпрацюйте з громадою краю», «Де результати гучних справ?», «Припиніть політичні репресії на замовлення».

Як зазначив Юрій Ковалець, ці написи і є основними вимогами мітингувальників.

Він додав, що ніколи не підтримував жодну політичну силу та йшов самотужки на торішні місцеві вибори. А тому закликав депутатів та правоохоронні органи дати сьогодні можливість новій владі почати працювати. На думку Юрія, лише після року їхньої роботи можна буде робити перші висновки.

«До прикладу, мера критикували, що химери з фасаду історичної будівлі впали на людей. Але хто довів місто до такого стану? Чи були кримінальні провадження проти міської влади за 30 років незалежности?

Ми будемо спостерігати за владою, і я закликаю всіх здійснювати громадський контроль. Якщо мер не виконуватиме свої обов’язки належним чином, ми будемо порушувати питання щодо цього. Але сьогодні маємо санітарний стан міста в занедбаному стані. Прилоткова територія вся в пилюці, що накопичилася ще з минулих років. Чернівці останні 10 років у такому стані, що, мабуть, це найгірше місто в Україні», — заявив активіст.

Водночас він зазначив, що правоохоронці не відкривають кримінальних проваджень щодо облгазу, коли його працівники несанкціоновано потрапляють до помешкань або на подвір’я громадян та перекивають газопостачання.

«Не потрібні сьогодні замовні кримінальні провадження під тиском олігархів із Києва. На наші звернення щодо фактів розкрадання, привласнення коштів та незаконного збагачення на мільйони гривень не звертають уваги. Зате вчиняють політичні кроки: у соцмережах ми бачимо обливання брудом керівництва міста та области, а правоохоронці відкривають проти них кримінальні провадження», — резюмував Юрій Ковалець.

Також перед мітингувальниками виступила членкиня громадської організації Людмила Кушнір. Вона заявила, що попередні можновладці так і не спромоглися дати поштовх розвитку міста, а тільки «добивали» Чернівці, вирішуючи «шкурняки», дерибанячи землі, пхаючи руки до державної казни.

«Звісно, вони надалі хочуть повернутися до влади, нехтуючи старими методами, київськими зв’язками, криміналітетом, змовою, заангажованими структурами.

Дехто використовує державний мундир для того, щоби підтримувати свої приватні інтереси. Йдеться про структури, які мали б підтримувати порядок та запроваджувати конституційні норми і закон», — каже Людмила Кушнір.

Окрім цього, активістка заявила, що керівник прокуратури области зараз здійснює тиск на міського голову Чернівців і його команду. Правоохоронці обшукують на підприємствах людей, які є представниками організації «Єдина альтернатива». А це дискредитує мера, заважає роботі команди та влади.

«Чому прокуратура досі не довела до суду справи щодо винищення лісів, облаштування несанкціонованих газових родовищ. Чому зараз створюють політичний тиск на владу, яка хоче змінити та реконструювати Чернівці. Невже не час жити нормально і розбудовувати наше місто?» — каже Людмила Кушнір.

Відтак бійці Нацгвардії, що охороняли вхід до прокуратури, дозволили зайти в приміщення ініціативній групі активістів. Але водночас всередину не пустили журналістів.

Розмова тривала близько години. Опісля активісти запевнили, що працівники прокуратури зробили крок назустріч. Вони нібито почули та пообіцяли співпрацю, конструктив і спілкування з громадою.

Правоохоронці зголосилися прийняти в протестувальників заяви щодо перевірки та подальшого відкриття низки кримінальних проваджень. Водночас, як розповіла Людмила Кушнір, представники прокуратури не підтвердили, що відкрили кримінальне провадження щодо представників «Єдиної альтернативи», в офісах яких проводили обшуки. Але й не дали конкретної відповіді, чи збираються зробити це в майбутньому.

Коментарі