Новини

Яким буде бюст Воробкевича у сквері ЧНУ: в Чернівцях проведуть громадські слухання

Фахівці визнали, що бюст Сидора Воробкевича аварійний і не підлягає реставрації.

Фахівці провели обстеження бюсту Сидора Воробкевича, що був сквері, навпроти Чернівецького національно університету.

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив Василь Зазуляк.

«Сьогодні отримав заключення. На жаль, як ми й припускали, пам’ятник в аварійному стані та не підлягає реставрації. Такі висновки дав фахівець. Те ж стосується і постаменту, який наразі ще у сквері. Також громада має ухвалити рішення: чи є гіпсовий бюст відповідною подякою видатному діячу за його внесок у розвиток краю», — написав на своїй сторінці заступник міського голови.

У зв’язку з цим Василь Зазуляк ініціює проведення громадських консультацій щодо того, яким чернівчани хочуть бачити новий пам’ятник: у формі бюсту чи нетривіального пам’ятника з тривких матеріалів.

Заступник міського голови запросив фахівців та активних представників громадськості для обговорення наступної середи, 7 липня, о 16.00 в 105 кабінеті міськради.

У коментарі «Шпальті» Василь Зазуляк повідомив, що заключення свідчить про те, що бюст непридатний до того, щоби стояти в сквері.

«Фактично, на обговоренні громада напише технічне завдання для конкурсу. Ми визначимо переможця і для мене буде принциповою справою довести виготовлення в стислі терміни до логічного завершення», — каже заступник міського голови.

За його словами, наразі важко припустити приблизну вартість проєкту — все залежатиме від того, що визначить громада на слуханнях.

Через демонтаж бюсту міська влада стикнулася з критикою. Як коментує Василь Зазуляк, у міській раді неодноразово анонсували те, що до Дня Незалежності проведуть ремонт у сквері біля Резиденції Митрополитів.

Тоді мови про демонтаж пам’ятника не було – його просто забрали на зберігання. Адже були ризики, що він може пошкодитися впасти прямо під час заміни елементів благоустрою.

Коли постало питання, чи повертати його назад, фахівці заключили, що повернути його назад неможливо – потрібно щось довговічніше, стійкіше.

Коментарі