Репортаж

Садові фонтани та сучасне освітлення: у Чернівцях презентували оновлений сквер біля ЧНУ

Сквер осучаснили, замінили старе покриття, упорядкували зелені насадження та встановили садові фонтани.

У Чернівцях біля Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича завершили відновлення скверу. Простір осучаснили, замінили старе покриття, упорядкували зелені насадження. Встановили садові фонтани, освітлення та лавиці довкола.

Усе зробили за кошти меценатів. Загалом витратили чотири мільйони гривень.

«Близько трьох місяців тому міський голова доручив довести сквер до ладу. Ми виконали ці роботи. Це маленький крок до того, щоб отримати через декілька років інше місто», — каже заступник міського голови Василь Зазуляк.

Він зазначив, що всі роботи виконали у рамках меморандуму із забудовниками. 

«Меценатами є забудовники. Зокрема це п’ять компаній. Під час здачі житлової нерухомости вони виділяли 1% від ціни збудованого житла Мінрегіонбуду на цей сквер. Це близько 4 млн гривень. Підрядник ще працює, йому потрібно провести бухгалтерську роботу та підрахувати точну суму ремонту», — зазначив Василь Зазуляк.

Сквер передадуть на утримання КП «Трест зеленого господарства».

У сквері упорядкували зелені насадження. Замість аварійних дерев висадили кулеподібні ясені, кленолисті платани та туї. Також засіяли газони та збільшили зелену зону. Це зробили шляхом зменшення дороги під «попівським» будинком. 

А в центрі скверу, де раніше було погруддя пам’ятника Воробкевичу, встановили садові фонтани з освітленням та лавочками довкола.

Василь Зазуляк значив, що всі елементи у сквері можна пересувати.

«Коли ми оголосимо конкурс на виготовлення нового пам’ятника, конкурсанти не будуть обмежені у тому місці, де буде встановлений пам’ятник. Позиція міської ради така: пам’ятнику Воробкевича у сквері бути», — зазначив він.

На громадських слуханнях, які провели після презентації оновленого скверу, говорили про те, яким повинен бути пам’ятник тут: більш сучасним чи традиційним. Остаточне рішення за фахівцями.

Під час громадського обговорення частина присутніх була за те, що у цьому сквері має бути сучасний пам’ятник Сидору Воробкевичу. 

Представники студентського парламенту висловили побажання, аби тут встановили монумент студенту.

«У Чернівцях немає пам’ятника студенту. Ми поважаємо Воробкевича, але, можливо, варто пам’ятник йому встановити в іншій частині міста? А тут встановити те, що асоціюється зі студентством».

Голова спілки архітекторів Чернівецької області Ярослав Бойко вважає, що у цьому сквері пам’ятник у старому вигляді не варто розміщувати.

«Я б розглянув ідею розміщення макету резиденції у зменшеному вигляді, наприклад для слабозорих людей. Щодо погруддя Воробкевичу, то розглянув би варіант зменшеної копії і маленької металевої фігурки, щоб це було мінімізовано», — зазначив він.  

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі