Репортаж

Чому жителі Банилівської громади пікетували Чернівецьку ОДА та які отримали відповіді

Люди вимагають відремонтувати газову трубу і запустити газопостачання до 1 грудня.

Сьогодні під стінами Чернівецької ОДА зібралися жителі 6 сіл Банилівської територіальної громади, які вимагають якнайшвидшого ремонту газогону Джурів-Банилів і відновлення газопостачання.

Буковинці пікетували з плакатами з написами «Геноцид», «Холодомор 2021», «Ганьба». Люди вимагають, щоб до 1 грудня у їхніх оселях з’явилося тепло. Пікетувальники запевняють, що проблеми у їхній громаді із газопостачанням не вирішують півтора року. За їхніми словами, обласна влада лише годує обіцянками. Зокрема йшлося про те, що газопостачання відновлять у жовтні.
Далі обіцяли вирішити у середині листопада. Однак нині частину газової труби, пошкоджену внаслідок торішньої повені, ще не демонтували.

«У Департаменті будівництва сказали, що 22 листопада оголосили переможця тендеру. Вчора відбулася реєстрація договорів у казначействі. І підрядник взявся до роботи. Але якщо не буде тимчасової труби, цю роботу не зроблять раніше 10 грудня. Нас це не влаштовує. Наші вимоги такі: до встановлення постійного газопроводу встановити тимчасовий та відновити газопостачання у Банилівській ТГ. Це не вимога голови сільської ради, я озвучую думку людей. Далі вимоги до “Чернівцігазу” – завершити ремонт внутрішньої газової мережі у Банилівській ТГ до 1 грудня. Наша газова мережа досі у плачевному стані

Звернення до Обленерго – через відсутність газопостачання, під’єднати у Банилівській ТГ 6 розвантажувальних підстанцій, які є, але не під’єднані. А також забезпечити постійне електропостачання. Тож вимога до Чернівецької ОДА: через зрив опалювального сезону і невиконання посадових обов’язків висловити недовіру Сергію Осачуку та першому його заступнику, сірому кардиналу Богдану Ковалюку», — зачитав вимоги голова Банилівської ТГ Василь Соломко.

Голова територіальної громади сказав, що у разі невиконання вимог жителі Банилівської громади після 1 грудня будуть перекривати дорогу міжнародного значення у селі Мамаївцях.

Також Василь Соломко зауважив, що дорогою до Чернівців мешканців затримувала поліція і не допускала до міста:

«Ми їхали сюди, аби висловити свою позицію. Нас поліція по дорозі зупиняла, не даючи можливість доїхати. Якщо якісь адміністративні дії будуть порушені проти Банилівської ТГ, будемо перекривати все, що можна», — обурився Василь Соломко.

Він додав, що через відсутність газопостачання школи змушені працювати у дистанційному режимі. Садочки теж закриті.

Під час мітингу одній із його учасниць — 80-річній жінці — стало зле і вона зомліла. На місце приїхала швидка та забрала жінку до лікарні.

Люди також вимагали, щоб голова Чернівецької ОДА вислухав їхні вимоги.

Сергій Осачук вийшов і звернувся до мітингувальників.

«Я дякую Господу, що ми маємо тендер. Ми писали в різні міністерства. Після того, як ми не отримали підтримки від профільних міністерств, я звернувся до президента. Тоді нам виділили негайні кошті, які використали на те, аби оголосити тендер. Від того, що ми з вами голосно будемо кричати чи тихо, цей процес зварювання труби не прискориться, адже він займає якийсь час», — сказав Осачук.

У відповідь мітингувальники вигукували «Ганьба» та «Відставку» очільнику ОДА.

Також Сергій Осачук у фейсбуку написав, що «кошти виділені, роботи тривають, підрядна будівельна організація у взаємодії з компанією «Чернівцігаз» якнайшвидше відновлюють постачання блакитного палива у повному об’ємі та з необхідним тиском».

Також Сергій Осачук написав, що «голова громади безвідповідально підбурює людей до емоційних кроків, а міг би просто принести теплого чаю будівельникам. Швидкість робіт не залежить від того, чи будуть знімати відео з дітьми на дорозі».

Директор Департаменту капітального будівництва, містобудування та архітектури Микола Гладюк зазначив, що зробить усе від нього залежне, аби роботи виконали у найкоротші терміни.

«Труба в дорозі, вона вже їде сюди. Коли буде на місці, ми будемо її встановлювати. Насамперед є питання до Облгазу, адже сам він має здійснити сьогодні демонтаж частини труби, яка там є. Тільки вони мають право це робити. З ними розмовляли, і просимо у найкоротший термін виконати цю роботу. Бо без цього не зможемо виконувати інші роботи. Вони обіцяли, що, можливо, до кінця цього тижня чи на початку наступного вони розпочнуть роботи з демонтажу. Що стосується робіт, які залежать від Департаменту, наразі виконують річищерегулювальні роботи, є техніка, працюють. Я як замовник робіт, зроблю все, щоб газ якомога швидше дістався осель», — сказав Микола Гладюк.

Мітинг завершився рішенням надіслати звернення до Кабміну та Президента щодо недовіри голові Чернівецької ОДА. А Василь Соломко з деякими представниками громади відправився до Чернівцігазу, щоб провести переговори щодо пришвидшення виконання робіт.

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі