Новини, Репортаж

І знову бійка: сесію міськради в Чернівцях продовжили, проте не без конфліктів

Під стінами міської ради пройшли одразу три мітинги, а в сесійній залі депутати влаштували штовханину.

Фото Ігоря Константинюка

Третя спроба продовжити сесію Чернівецької міської ради стала успішною. Депутати зібралися на засідання, а протестувальники залишилися під стінами ратуші. На заваді до будівлі міськради в них стояли декілька десятків правоохоронців.

Водночас під міською радою чернівчани влаштували аж три протести. Знову прийшли представники управительської компанії «Порядок у домі-11». Крім того, до мерії прийшли медики поліклініки «Гравітон», які проти приєднання лікувального закладу до поліклініки №1. А також група людей, котрі назвали себе небайдужими чернівчанами. Останні влаштували мовчазний мітинг, вимагаючи депутатів опозиційних сил припинити зривати сесії міської ради.

Як розповів журналісту «Шпальти» директор приватного підприємства «Порядок у домі-11» Михайло Киселиця, їх продовжують ігнорувати. Починаючи з п’ятниці, ніхто не виходив до протестувальників, аби поговорити.

«Нас повідомили про те, що хочуть піти нам на поступки. Але ми не чули нічого подібного від провладних сил. Працівники поліції підійшли до нас та сказали, щоби ми навіть не намагалися штурмувати міськраду. Цього разу, як і в п’ятницю, залучили Нацгвардію, спецпризначенців. Ми не хочемо наражати людей на небезпеку. Минулого разу була штовханина, сутички. Нині ми не хочемо дестабілізувати ситуацію. Просто хочемо, щоби нашу думку взяли до уваги», — розповів директор підприємства.

На противагу двірникам на сходах ратуші зібрався ще один мітинг. Близько 15-20 людей влаштували мовчазний мітинг із плакатами: «Яринича геть!» та «Не перетворюйте міську раду в цирк!».

«Попередні два засідання сесії міської ради зривали певні політичні клани. Для цього використовували також присутніх сьогодні працівників приватних підприємств, відповідальних за прибирання міста. Насправді ж відбувається маніпуляція для того, щоби заблокувати роботу міської ради. Апогеєм стало минуле засідання, коли заполонили залу, позносили туди мітли, влаштували балаган. Це роблять певні люди, аби спровокувати опонентів та завадити нормальній роботі», — розповів «Шпальті» підприємець Валентин, котрий не захотів називати своє прізвище.

Саме тому, з його слів, небайдужі чернівчани організувалися в одній зі спільнот у фейсбуку. Їхня мета – підтримати міську більшість, владу та виступити проти провокацій із боку опозиційних політиків.

«Протестувальники – це родичі наближених до депутатів людей, котрі є власниками підприємств, що мали б останніми роками прибирати вулиці міста. Але натомість ми бачимо суцільний безлад, а не прибирання міста», — каже пан Валентин.

Голова профспілки поліклініки «Гравітон» терапевтка Наталія Самойленко заявила, що з колегами вони прийшли до мерії та виступають проти приєднання до міської поліклініки №1, бо бояться втратити роботу.

«Заборгованість із зарплати в Україні складає 357 мільйонів. А наша поліклініка не залежить від бюджету, і ці мільйони на нас тепер не впливають. Ми заробляємо свої гроші самі. Від НСЗУ, від платних послуг, із різних джерел. Тому ми витримуємо конкуренцію і самостійно можемо оплатити людям зарплату та премії, коли вони працюють понаднормово», — каже лікарка.

Зі слів Наталії Самойленко, колектив поліклініки «Гравітон» не виступає проти колег із першої поліклініки чи будь-якої іншої. Але вони не вірять, що отримуватимуть ті суми, які їм обіцяють.

«Це утопія. Такі суми можуть заробляти сімейні лікарі, котрі набрали повний штат декларацій. А навіть у першій поліклініці не всі можуть цим похвалитися. Можливо, трохи більше половини. У них 42 сімейних, 17 із яких не набрали навіть 1000 декларацій. Отже, вони не можуть мати обіцяні 13 тисяч. А ті, хто працює у вторинній медицині — медсестри, санітарки — мають 6 тисяч. Тому після об’єднання ми не бачимо обставин, за яких зможемо там краще жити. Лише втратимо напрацювання, що маємо зараз», — каже Наталія Самойленко.

Водночас начальниця управління охорони здоров’я Наталія Калмикова каже, що люди протестують, імовірніше за все, через те, що керівництво недостовірно донесло до працівників інформацію.

«З ними спілкувалися і я, і заступник міського голови. Пояснювали, що це буде лише на користь. Після об’єднання вони збільшать свій фінансовий стан, а люди, котрі зараз протестують, отримають удвічі більшу зарплатню. Тому що у першій поліклініці вона зараз більша. І фінансовий стан закладу стане кращим, бо перша поліклініка має 8 підписаних пакетів договорів із НСЗУ», — каже очільниця управління охорони здоров’я.

Зі слів посадовниці, представники поліклініки №1 говорили про те, що в разі об’єднання беруть до штату всіх працівників поліклініки «Гравітон», нікого не скорочуючи. Навіть адміністративний персонал буде працевлаштований. Крім того, корпуси обох медзакладів продовжать функціонувати у звичному режимі.

«Водночас через відмову від реорганізації в лютому минулого року вони втратили близько 7 мільйонів на вторинній ланці та 5 мільйонів на первинній. Сподіваємося, що кращий фінансовий стан і краща організація роботи медиків будуть враховані, окремі депутати зрозуміють це та не використовуватимуть цілі колективи для своїх цілей», — каже Наталія Калмикова.

Та попри все, у сесійній залі й цього разу не обійшлося без сутичок. Після розгляду низки земельних питань представник фракції «Народний контроль» Михайло Яринич уже залишив своє місце та намагався підійти до Романа Клічука. Депутат неодноразово підходив до президії та інколи навіть намагався забрати мікрофон у міського голови. Нині зробити це йому завадив невідомий чоловік. Одразу після цього майже синхронно піднялися однопартійці Яринича з «Народного контролю», представники «Команди Михайлішина» та «Рідного міста». Відтак зі своїх місць підвелися й представники «Єдиної альтернативи». Суперечка перетворилася на масову штовханину, яка, щоправда, досить швидко завершилася. Надалі засідання сесії продовжилося та пройшло спокійно. Депутати розглянули всі питання порядку денного.

 

Фото Ігоря Константинюка
Відео «Суспільне Буковина»

Коментарі