Відкриті, Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

П’ять років життя у гіпсі. Історія буковинки з ДЦП, яка допомагає особливчикам

23-річна Анна Мігалчан працює асистенткою вчителя у класі з інклюзією в Боянах.

Як живуть люди з різною формою інвалідності? Як на них реагує суспільство та що заважає їм відчувати себе вільними у сучасному світі? «Шпальта»  продовжує проєкт «Відкриті», в якому знайомимо вас з історіями особливих людей.

Розповідаємо про те, як змінюється життя родини, в якій народжується особлива дитина, та історії дорослих, котрі «не такі, як усі».

Анні Мігалчан 23 роки, і п’ять із них дівчина провела у гіпсі. В Ані ДЦП. Діагноз поставили, коли їй було три місяці.

«Батьки поїхали зі мною на черговий огляд до педіатра. Там виявили проблему і визначили діагноз.Сказали, що з цим треба боротися, залишати так – не варіант. І почалася боротьба…» – розповідає Аня.

Відтоді буковинка пережила сім операцій. Після кожної з них була тривала реабілітація. Загалом дівчина провела у гіпсі п’ять років.

«Були операції, після яких я була в гіпсі три місяці, і по два, і по місяцю, і по два тижні. А дуже часто мене просто гіпсували, без оперативних втручань. Так фіксували ноги, щоб я могла тримати свою вагу, щоб я почала ходити», – розповідає дівчина.

Аня знала, що, коли виросте, буде допомагати особливим людям.

 «Я не знала, яку конкретно професію оберу для того, щоб допомагати. Але на підсвідомому рівні розуміла, що скоріш за все я присвячу своє життя і свою роботу таким людям, не тільки дітям. Бо діти ростуть, а діагнози ж нікуди не йдуть»

Аня стала педагогом. Зараз вона працює асистенткою вчителя у класі з інклюзією при Боянській ЗОШ.

Діана Ватаман

Фото Ірини Болести

Дивіться історію Ані Мігалчан у відео:

Дивіться також інші історії проєкту «Відкриті».

Коментарі