Аналітика

Від «нормального мужика» до петицій про звільнення з посади. Чим запам’ятається каденція Сергія Осачука

Сергія Осачука звільнили з посади начальника ОВА. За неповну каденцію він встиг відкрити декілька мостів, реконструйованих шкіл, давати раду епідемії ковіду, створити фонд підтримки культури, організувати гуманітарний штаб «Олімпія». Для когось він буде найкращим головою ОДА, хтось запам’ятає його як людину, про яку пліткують щодо розкрадання гуманітарки. Шпальта написала вибірковий огляд його каденції.

Ілюстрація Яни Косован

Сергій Осачук очолив Чернівецьку обласну державну адміністрацію 2019 року. Перші три місяці на посаді керівника области можна вважати найспокійнішими за каденцію. А вже у березні 2020 епідемія Covid-19 в Україні розпочалася саме з Чернівців. Улітку того ж року Буковину понівечила руйнівна повінь. Далі хвилі ковіду не давали повноцінно оговтатися. І врешті – повномасштабний напад росії. Втім фінал каденції завершується на звинуваченнях у використанні гуманітарних швидких його заступником та призначеним під час війни головою обласної лікарні.

Навряд чи котромусь голові Чернівецької ОДА випадало стільки серйозних випробувань за каденцію – 2,5 роки. Однак залишає своє крісло Осачук із переважно негативним іміджем серед багатьох буковинців. Доказом цьому є принаймні дві кількатисячні петиції, які створювали на різних майданчиках, із проханням зняти з посади Сергія Дмитровича. Та серйозними негативними, а подекуди агресивними, настроями під кожною новиною про Осачука у соціальних мережах.

Шпальта підготувала вибірковий огляд каденції Сергія Осачука.

Безерень 2020 року. Пресконференція щодо першого шпиталізованого пацієнта з Covid-19

Covid-19 

Від першого пацієнта у березні 2020 до тисяч минуло декілька місяців. У області вдалося налагодити швидку систему здачі і перевірки ПЛР-тестів. Заступницю Осачука Наталію Гусак, яка тоді відповідала за охорону здоров’я, 2021-го призначать головою Національної служби здоров’я.

 Оцінку тому, як Осачук справлявся з ковідним викликом у червні 2020-го, дав сам президент Зеленський: «Реально нормальний мужик, спокійний та потужний очільник краю, без якого в області була б катастрофа». 

Далі — «червоні» зони, неодноразові мітинги підприємців і щораз більший негатив через непопулярні карантини.

 Повінь 2020 року

Червень 2020. Село Банилів

На 2 липня 2020 року попередня сума збитків, яких завдала негода у Чернівецькій області, становила 1,3 мільярда гривень. Однак на той період точну суму ще рахували.
А компенсацію збитків відтягували чи не до кінця року. У людей були запитання і до оцінки завданих збитків, і до якости перевірок від обласної влади.

Фото Олега Мальничука

Повінь зруйнувала тимчасовий аварійний міст у селі Маршинцях, який об’єднував Новоселицький та Герцаївський райони. Постійний міст знищила повінь 2008 року. Його обіцяли завершувати чи не всі очільники ОДА, втім вдалося лише за керування Сергія Осачука. Міст відновили через півтора року за 290 мільйонів із бюджету України.

Велике будівництво

 Першим великим об’єктом за каденції Осачука стало відкриття Перинатального центру. Навряд його вклад був вирішальним, але закінчили за його головування. Медичний центр реконструювали майже вісім років, ремонт почали 2013-го. Аби завершити, постійно не вистачало мільйонів. Врешті загальна вартість реконструкції становила 159 мільйонів гривень.

 Завдяки програмі «Велике будівництво» завершили міст у селі Розтоках. Зробили десятки кілометрів доріг у області.

 На 30 річницю Незалежности України збудували найбільший флагшток на Буковині, на якому висить найбільший жовто-блакитний стяг. Подібні конструкції встановили у 17 областях. Втім у серпні буде рік, як об’єкт відкрили, але не облаштували територію навколо нього, яка мала бути, за словами посадовців, урбан-парком.

 У Чернівецькій області в рамках проєкту «Велике будівництво» звели школи у Рідківцях. Завершили навчальний заклад і в Усть-Путилі за 80 мільйонів гривень, яку будували з 2012 року. А також реконструювали школи у Горішніх Шерівцях та Герці. Відновили з добудовою корпусів школи та ДНЗ у Кам’янці. 

 Створення БКФ

 Створили Буковинський культурний фонд. На цю програму з обласного бюджету виділили 6 мільйонів гривень. Визначили 38 переможців: від Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука до народних колективів та приватних ініціатив. 

Проєкти оцінювали 16 членів експертної комісії, п’ятеро з них отримали фінансування на свої ініціативи. Те, що серед переможців є члени журі, які оцінювали роботи інших, деякі місцеві митці вважали проявами корупції.
Однак до кінця всі проєкти реалізувати так і не вдалося.
Цього року розпочали другий Буковинський культурний фонд, на який теж виділили 6 мільйонів гривень. Але його долю заморозила повномасштабна російсько-українська війна.

Квітень 2022 року. Фото Чернівецька ОВА

 Російське вторгнення 2022

Після початку повномасштабного російського вторгнення вже Чернівецька ОВА організувала гуманітарний штаб в Олімпії, куди збирали тисячі тонн допомоги з різних країн Європи. Сергій Осачук налагоджував міжнародні зв’язки, зокрема і з Німеччиною. Він регулярно з’являвся у ЗМІ Австрії та Німеччини. Дав близько 30 інтерв’ю німецькою мовою, де просував чітку проукраїнську позицію, називав росію ворогом ще тоді, коли Німеччина не особливо допомагала зі зброєю і була країною, яка вагається.
На Буковині прийняли понад 100 тисяч переселенців. ОВА організувала безкоштовний прихисток і харчування у різних закладах области всім, хто цього потребував. 

 І здавалося б, усе вдавалося. Але чи дійсно це так? 

Квітень 2020. Заступник голова Богдан Ковалюк та депутат міської ради Василь Продан вийшли на перемовини із мітингарями

 Мітинги незадоволених під будівлею ОДА

У квітні 2020 року підприємці гуртових продовольчих ринків міста вийшли на пікет під стіни обласної державної адміністрації. Люди обурилися карантину й обмеженню роботи ринків.
Пікети під будівлею, де працює Осачук, відбувалися періодично.

 Протестували батьки, які вимагали відкрити школи і закінчити дистанційне навчання.

Вересень 2020 року. Люди вимагають, аби для дітей скасували дистанційне навчання.

 У кінці року мітинги почали проводити представники різноманітних закладів громадського харчування. Головна вимога — скасувати карантинні обмеження.

Листопад 2020 року. Мітинг працівників закладів харчування

На початку 2021 року люди теж пікетували. Вже тоді у громаді було багато невдоволених роботою влади, зокрема й Осачука. Зрозуміло, що обмеження були частиною і державної політики, тому ціллю протестувальників став би будь-який голова ОДА, незалежно від прізвища. Але ним усе ж був Осачук. Та і до незадоволеної громади особисто керівник ОДА не завжди виходив, а доручав це Богданові Ковалюку — своєму заступнику. Бувало, що й до людей не виходив ніхто.

Вересень 2021 року. Стара школа, на фоні нової, яку не здали в експлуатацію. Фото Суспільне Буковина

 Велике будівництво з нюансами

В області п’ять шкіл увійшли до програми Великого будівництва. Втім частину здали не вчасно. І діти на перше вересня 2021 року міряли поглядом новенькі школи, а самі навчалися у закладах Австро-Угорської імперії. Щодо однієї відкрили кримінальне провадження – у Горішніх Шерівцях.

 Чернівецька ОДА хвалилася новими об’єктами, які будували в області за гроші Великого будівництва, тобто платників податків. Частина з держбюджету — спільна українська, частина з обласного і місцевого — спільна буковинська. Одним із таких об’єктів став стадіон у Чагрі.

Його відкрили у вересні 2021-го. Був нардеп від президентської партії Мазурашу, заступник голови ОДА Ковалюк. Щоправда, не зовсім відкрили — «провели урочистості». Але не ввели в експлуатацію.Через чотири місяці на сесії облради ОДА проситиме додаткових пів мільйона, аби завершити цей об’єкт. До стадіону і досі є питання в експертів, але на широкий загал критику не виносили.

Висловлювали недовіру

Чернівецька районна рада висловлювала недовіру Сергієві Осачуку. 

За це рішення проголосували 34 депутати райради з 47 присутніх. У зверненні йшлося, що голова ОДА провалив реформу децентралізації та боротьбу з поширенням COVID-19. 

За словами депутатів райради, ОДА не йшла на діалог із ними, неефективно працювала, відкривала напівготові об’єкти Великого будівництва.
Експерти казали, що такі заяви відкривають поле для різноманітних політичних маневрів.

Треба додати, що, крім напружености між райрадою, існувало і непублічне протистояння з обласною радою на чолі з Олексієм Бойком. 

Вибудувати діалог із депутатами різних рівнів не вдавалося.
Це ж стосувалося й обласного центру — Чернівців. Конфлікт із нинішнім міським головою почався чи не з його обрання. Це вже вийшло й у публічну площину різноманітними гострими заявами як з боку ОДА, так і міської ради.

Липень 2020. Затримання Харатіна. Фото ДСР

Кримінальні провадження і підозри у розкраданні гуманітарки

Відсутність або ж конфліктна комунікація з громадянами, частиною громад, депутатами Чернівецької районної і міської рад залишили небагато поля для союзників. І, певно, головною силою Осачука залишалася його власна команда, у якій повинна була б бути добре налагоджена комунікація. Втім, на думку правоохоронців, кадри підвели.

Влітку 2020 слідчі Державного бюро розслідувань затримали керівника Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Миколу Харатіна за отримання хабара за перемогу у тендері. 

Осачук на це відреагував однозначно і не стримував себе у висловлюваннях.

 «За такі випадки мені соромно і хочеться червоніти… Хочеться взяти за барки і сказати йому: “Ти що, глухий? Я до кого говорив?” Але поки не можу цього сказати, бо він (керівник департаменту — ред.) закритий…».

Після встановлення режиму воєнного стану в Україні начальники ОВА отримали ширші повноваження. Вони мають змогу призначати керівників на різні посади без конкурсу. Цим скористався і Сергій Осачук і призначив керівників одразу декількох медичних закладів. Зокрема і Чернівецької обласної лікарні. Ним став Сергій Бродовський. Через два місяці його запідозрять у привласненні 5 карет швидкої, які Україні передали з Європи для допомоги пораненим на війні.

За місяць СБУ запідозрить заступника Осачука — Артура Мунтяна — у махінаціях із гумдопомогою. Начальник ОВА назвав відкриття кримінальних проваджень тиском на себе, а звинувачення СБУ – безпідставними.

Червень 2022 року. Сергій Осачук дає пресконференцію щодо звинувачень Артура Мунтяна Фото МБ

Народні петиції та інформація про звільнення з посади

 5 червня на платформі «openPetition» з’явилася петиція щодо звільнення начальника Чернівецької обласної військадміністрації Сергія Осачука. Жителі Буковини почали активно поширювати її в соціальних мережах. Понад 14 тисяч людей підтримали петицію. 

Вона стала вірусною. Її поширювали і підписували тисячі буковинців у соціальних мережах. Однак вона ні на що не впливала і взагалі викликала багато запитань, на які ми відповіли у матеріалі
Що не так із петицією про усунення Сергія Осачука.

Після нашого тексту активні громадяни створили петицію на сайті Президента України з проханням «змінити очільника ОДА Чернівецької області Сергія Осачука». Документ підписало понад 2 тисячі людей.
Втім через деякий час стало відомо, що уряд погодив звільнення начальника Чернівецької ОВА Сергія Осачука. Петиція загубилася.

Липень 2022 року. Сергій Осачук тисне руку новопризначеному начальнику ОВА Фото з фб-сторінки Сергія Осачука

А рівно за місяць на сайті Президента з’явиться указ про звільнення Сергія Дмитровича і ще один – про призначення нового начальника ОВА Руслана Запаранюка.

 

Коментарі