Репортаж

«Ми не витримаємо третьої хвилі»: у Чернівцях ресторатори влаштували мирний протест

Ресторатори проти карантинних обмежень і закриття закладів громадського харчування, адже переконують, що третє закриття вони не витримають.

Під стінами Чернівецької ОДА власники ресторанів влаштували мирний протест проти карантинних обмежень.

Ресторатори вимагають від обласної влади написати звернення до Кабміну з вимогою дозволити закладам харчування працювати, незважаючи на дію «червоної» зони карантинних обмежень.

Один з організаторів акції голова організації «БОРщ» Олександр Довганич зауважив, що підприємці зібралися для того, аби відстояти свої права на працю.

«Під час першого локдауну ми вичекали 3 місяці. Під час другої «хвилі» — так само. Нам кажуть, що ми знову в «червоній» зоні і треба закриватися, а влада не йде нам на поступки. Для того і зібралися, щоб пояснити, що не тільки Калинівський ринок може зібратися та озвучити свої вимоги і права на працю. Ми хочемо, щоб обласна влада звернулася до Кабміну і надала нам якісь пільги, гарантії. Бо ніхто нас не звільняє від податків. Це шалені кошти, які нам треба сплачувати. 8 тисяч грн нам виплатили раз і думають, що на них ми можемо рік існувати», — зауважив Олександр Довганич.

Він зазначив, що цілком усвідомлює наявність великої кількости хворих на COVID-19. Але «це триває вже рік. А якщо це триватиме 10 років, то давайте закривати область на карантин, не працювати, не дихати?»

Працівниця одного з ресторанів міста звернулася до обласної влади із запитанням, як утримувати сім’ю і дітей, якщо заклади закривають і грошей немає?

«Я працюю помічницею кухаря. Ми розуміємо, що люди хворіють, помирають від цієї хвороби. А що робити тим здоровим, які повинні заробляти гроші й утримувати сім’ї. У нас немає підтримки. Тому просимо подумати про тих, хто потребує грошей, роботи. Через цю хворобу ми «вбиваємо» і здорових людей, які наразі не мають, за що існувати, бо не працюють», — зауважила Мая Мішкова.

До протестувальників так ніхто з представників влади не вийшов. Олександр Довганич сказав, що в ОДА важлива нарада. Тож представник влади вийде, але пізніше.

«Охоронець побіг до приймальні переказати, що ми чекаємо представників влади. Нам сказали, що до нас вийдуть, але там зараз нарада. Вони, напевно, вітають жінок, бо ми бачимо, як дівчата з квітами виходять. У всіх свято. Тому представник влади вийде, але не знає, коли. Наразі оголошуємо про те, що сьогодні не почули нікого, жодної відповіді від влади», — сказав співорганізатор мітингу.

Олександр Довганич зазначив, що про подальші дії рестораторів та про наступні акції протесту оголошуватимуть пізніше у соцмережах.

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі