Аналітика, Новини

Підписало 14 тисяч: що не так із петицією про усунення Сергія Осачука

Підставами для створення петиції називають «розкрадання гуманітарної допомоги».

Фото: Чернівецька ОВА

5 червня на платформі «openPetition» з’явилася петиція щодо звільнення начальника Чернівецької обласної військадміністрації Сергія Осачука. Жителі Буковини почали активно поширювати її в соціальних мережах. Наразі вже майже 14 тисяч людей підтримали петицію.

Прізвище авторки невідоме. Її звати Анастасія. Підставами для створення петиції жінка називає «розкрадання гуманітарної допомоги».

«Звільнити та відправити на передову за систематичне розкрадання гуманітарної допомоги», — мовиться у тексті петиції.

Збір голосів триватиме 8 тижнів. Загальна кількість, яку повинна набрати петиція, — 50 тисяч.

І що далі? 

Шпальта запитала експертів щодо можливої мети такої ініціативи, що заважає їй набути юридичної сили та чому в петиціях важлива аргументація.

Медіаекспертка Зоя Красовська каже, що в таких зверненнях завжди варто звертати увагу на аргументацію:

Зоя Красовська

«Тут вона примітивна, без фактів. Це так само, як сказати «влада корумпована», «всі чиновники крадуть». Це те, що не можна ні спростувати, ні підтвердити, бо тут немає жодної конкретики. Ця петиція, схоже, має на меті просто посіяти недовіру, а не досягнути результату. Адже якщо факти розкрадання гуманітарної допомоги справді є, їх можна зафіксувати, обґрунтувати й довести – то тоді варто звертатися із заявами до правоохоронних органів, а не писати запити в повітря».

За словами Зої Красовської, мотиви такої петиції невідомі:

«Це платформа на зразок форумів і соцмереж, де кожен просто може висловити свою думку. Документ є анонімним – невідомо, хто і з яких мотивів його створив».

Кандидатка політичних наук Ірина Равлик розповіла, що openPetition – європейська платформа, що не стосується внутрішньодержавних українських питань. Тож петиції не є обов’язковими до виконання на державному рівні.

Ірина каже, що звільнення чи призначення голів ОВА стосуються безпосередньо компетенцій Глави держави — Володимира Зеленського.

Як відомо, для розгляду петиції президентом потрібно звертатися до його офіційного інтернет-представництва.

Політолог Ігор Баб’юк вважає, що створення петиції пов’язане з корупційними скандалами Чернівецької ОВА, передусім незаконним використанням машин швидкої медичної допомоги. Крім того, за його словами, така петиція могла виникнути внаслідок протистояння між силовим блоком области, зокрема поліцією, прокуратурою і СБУ та обласною військовою адміністрацією:

«У який спосіб це змотивували: чи силовими структурами, чи активісти самостійно вирішили – сказати складно».   

«Позбутися репутації очільника області, якому не довіряють мешканці, буде важко»

Політолог Ігор Гаврада

Політолог Ігор Гаврада каже, що за допомогою електронних петицій громадяни мають можливість не тільки висловити свої вимоги до влади, але й змусити владу на ці вимоги реагувати. І додає, що за три дні петиція набрала чимало голосів.

«Це справді багато й може як відображати реальні настрої незадоволення роботою посадовця в умовах війни, так і свідчити про успішний маркетинг авторів петиції, яким вдалося достукатися до користувачів соцмереж, аби вони підтримали цю вимогу».

Експерт каже, що петицію створили не на офіційній платформі, тому бажаного результату вона може не досягти, на неї просто не звернуть увагу в Офісі Президента України.

«З іншого боку, нинішні 14 тисяч, очікувані 50 тисяч чи, навіть, неймовірні 300 тисяч голосів, дадуть опонентам Сергія Осачука потужний аргумент для інформаційної кампанії, що мешканці Буковини негативно налаштовані проти керівника області.

І байдуже – чи справді пан Осачук і його команда причетні до «систематичного розкрадання гуманітарної допомоги», чи, навпаки, вони є святішими за Папу Римського. Позбутися репутації очільника області, якому не довіряють мешканці, буде дуже і дуже важко».

Нагадаємо, Служба безпеки України підозрює заступника начальника Чернівецької ОВА в махінаціях із гумдопомогою. За даними СБУ, посадовець сприяв використанню у комерційних цілях автомобілів швидкої медичної допомоги.

Повідомляють, що саме Артур Мунтян був відповідальним за розподіл швидких і визначив один з обласних медзакладів як отримувача частини цієї гумдопомоги. Операцію, ймовірно, провели через гендиректора медустанови.

У травні правоохоронці затримали гендиректора обласної лікарні Сергія Бродовського, який, імовірно, причетний до розкрадання цих автомобілів швидкої. Він вийшов під заставу 200 тисяч гривень.

Начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук назвав спекулятивними та безпідставними звинувачення щодо розкрадання гуманітарної допомоги його заступником. Він вважає, що ця підозра – спланована відповідь правоохоронних органів на діяльність ОВА та особисто нього.

Осачук зазначив, що 23 автомобілі швидкої, які перетнули державний кордон України, зараз у розпорядженні ЗСУ. Транспорт передали до початку кримінальних переслідувань.

6 червня підозрюваному у розкраданні гуманітарної допомоги заступнику начальника Чернівецької ОВА Артуру Мунтяну обрали запобіжний захід – заставу 906 тисяч гривень. Також підозрюваний повинен носити електронний браслет, здати український та закордонний паспорти й утриматися від спілкування з учасниками кримінального провадження.

Коментарі