Новини

«Дайте нам працювати»: під стінами Чернівецької ОДА влаштували протест

Понад сто протестувальників прийшли до облдержадміністрації через чергове посилення карантинних обмежень.

Під стінами Чернівецької ОДА сьогодні, 1 березня, зібралося більше сотні людей. Серед протестувальників були підприємці ринків міста, власники магазинів та квіткарі.

Люди вийшли на мітинг через рішення Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про введення області в «червону» зону та викликані цим чергові посилення карантинних обмежень.

Нагадаємо, згідно з розпорядженням, відсьогодні на Буковині не працюють заклади громадського харчування, навчальні заклади, розважальні центри та непродовольчі ринки.

Так, голова профспілки підприємців Чернівців Степан Кукурудзяк озвучив вимоги протестувальників до влади та низку питань, відповіді на які вони хочуть знати. А саме:

– Як будуть здійснювати компенсацію збитків підприємцям, яких вони зазнали під час карантину?

– Яким чином підприємці зможуть утримувати свої сім’ї, сплачуючи комунальні платежі та податки в ситуації, що склалася?

– Як будуть здійснювати оподаткування підприємців, окрім першої групи? Останніх звільнили від сплати. Але підприємці другої та третьої груп, а також ті, хто на загальному оподаткуванні, зі слів мітингувальників, відпущені у вільне плавання.

– Чи звільнять підприємців знову від сплати за торгові місця?

Також люди хотіли побачити офіційний документ, який визначає законні підстави та часові межі цього карантину.

Своєю чергою активістка та підприємниця Оксана Черчел заявила, що держава повинна виплачувати належну соціальну допомогу. Як підприємцям, так і найманим працівникам.

Крім того, за її словами, в адміністрації Калинівського ринку працює 435 осіб. У разі звільнення орендарів від сплати за торгові місця комунальне підприємство не матиме з чого видавати зарплатню своїм працівникам. Отже, виходить ситуація, через яку програють і влада, і підприємці, і наймані працівники, й адміністрація ринків.

Згодом до протестувальників вийшов перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк. Він повідомив, що таке рішення ухвалила не обласна, а державна комісія з ТЕБ та НС.

«Ситуація дійсно критична. В суботу ми мали 130 шпиталізацій. Зараз немає іншого виходу, крім введення жорстких карантинних обмежень. І зараз ми не мали б таких наслідків, якби три тижні тому не почали масово відкриватися школи, садочки та заклади громадського харчування», — заявив чиновник.

Також Богдан Ковалюк додав, що всі підприємці отримають допомогу в розмірі 8 000 гривень.

Це обурило протестувальників. З їхніх слів, цієї суми недостатньо, аби покрити ті збитки, які вони понесли.

Крім того, на акції виступили підприємці, які торгують квітами. За їхніми словами, вони витратили чималі кошти на вирощування рослин, зрізали їх для продажу, а тепер вони просто зіпсуються, якщо їх не продати найближчими днями.

Надалі ініціативна група протестувальників прийшла в кабінет першого заступника голови обласної ради Миколи Гуйтора. Йому передали звернення від мітингувальників та озвучили всі ті запитання, про які ми написали.

«Нам потрібно трохи часу для підготовки відповідей на ці запитання. Водночас обласна рада та її керівництво готові виступити містком для ефективної комунікації між населенням і владою», — заявив Микола Гуйтор.

Також він зазначив, що через карантинні обмеження «червоної» зони зібрати позачергову сесію буде неможливо. Та водночас обіцяв обговорити з колегами, ситуацію, що склалася, та знайти компромісне рішення.

Коментарі