Колонки, Новини

Боб Марлі та стабільні прориви води. Підсумки року для Чернівців у номінаціях

2019 рік закінчиться за декілька днів. Підсумки подій, що трапилися у Чернівцях, напрошуються самі, як і підсумки кожної людини в кінці року. «Шпальта» вирішила виділити головні і присудила номінації, звісно, суб’єктивно.

ТАЛІСМАН РОКУ

cvnews.cv.ua

Символічно, що у рік Свині звання «талісман року» отримав кабанчик. Волохатий ньюзмейкер, за словами очевидців, понад добу гуляв вузькими австрійськими вуличками Чернівців та розважав роззяв, які фільмували його на свої смартфони. Тварину все ж упіймали і передали у Сторожинецький лісгосп.

СРАЧ РОКУ

Фото Василя Забродського

Редакція «Шпальти» довго обирала між знаковими цьогорічними фейсбук і реальними словесними суперечками. Непродуктивних сварок із переходом на особистості було чимало. Є передчуття, що навіть під цією публікацією може бути вербальна сутичка. Але після довгих обговорень ми все ж вирішили віддати номінацію муралу Боба Марлі на вулиці Українській. Майже місяць не вщухали баталії у коментарях: одні були за, інші проти, байдужих було мало. Двічі авторам картини доводилося перемальовувати легендарного ямайця після вандалів. Чвари вщухли, а Марлі й нині там, на стіні.

ВАНДАЛ РОКУ

pogliad.ua

Серця чернівчан сколихнула жахлива подія, яка сталася під покровом ночі на вулиці Ольги Кобилянської. Там, де бруківку підмітали трояндами, пройшлася нога «громадянина України». Вандал почав трощити термочаші з квітами у центрі вулиці. Одну за одною, вживаючи ненормативну лексику. Вершиною цинізму стало ще й те, що він зафільмував на смартфон безчинство і назвав на відео своє ім’я та прізвище. Гіркий післясмак такого злочину не виправило ні публічне вибачення у газеті, ні штраф у 13 803 грн 85 копійок.

Також варті уваги: Дикуни, які позамальовували мурали проєкту «Академія Містомалювання»;
Варвари, які повторно перевернули термочаші з квітами на вулиці Ольги Кобилянської.

ПРИЗНАЧЕННЯ РОКУ

Рік, що минає, був плідним на призначення як для України, так і для Буковини. Наша держава отримала нового Президента, а край букових лісів – голову обласної державної адміністрації. Наша земля чи не остання отримала керівника. Довго в інтернет-мережах ширилися чутки, та 28 жовтня все стало на свої місця. Тому саме Сергій Осачук виграв номінацію «Призначення року».

Також варті уваги: Роман Петришин – призначений у червні ректором ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

31 травня головним гицлем Чернівців призначили Артема Жука.

ПОНОВЛЕННЯ РОКУ

Чиновники поновлювалися цього року у Чернівцях, як ніколи. Одразу декілька людей повернулися на основні посади. Після численних засідань, детально висвітлених всіма місцевими медіа, мер Олексій Каспрук знову зайняв почесне місце у президії міської ради. Саме Олексій Павлович переміг у номінації «Поновлення року».

Також варті уваги: Поновлення Наталії Хілько на посаді головної архітекторки Чернівців;
Михайло Сеничак поновився на посаді головного фіскала Буковини.

ПРОВАЛ РОКУ

Провальними цьогоріч стали дві знакові події. Обидві пов’язані з управлінням культури міської ради. Змагався День міста Чернівців, який скотився у провінційне свято: з подіями на кшталт уже набридлої «Переберії статуї Європи» або презентації у маленькому залі кінотеатру музичного фільму «Жило-було село». Але перемогу отримав ювілейний 30-річний фестиваль «Червона рута». На виступи гуртів у «Літньому театрі» збиралися десятки людей, а з анонсованих переможців минулорічних фестів не приїхав ніхто. Як написав у розлогому пості у Фб журналіст Тарас Піц, «фестиваль перетворився на пшик», і заслужено отримав номінацію «Провал року».

САМОДІЯЛЬНІСТЬ РОКУ

Серед номінантів ми розглянули чернівчан, які діяли без допомоги влади. З відривом від найближчого конкурента у кількасот метрів асфальту перемогла ексдепутатка ВР і дружина секретаря міської ради Оксана Продан. Як написало одне місцеве ЗМІ: «Ремонт вулиці Щербанюка спільними зусиллями громади і підприємців без залучення бюджетних коштів став прецедентом для нашої країни» — і додати нічого!

Також варті уваги: Ремонтом дороги, проте не таким успішним, відзначився також режисер Сергій Скобун. Чоловіка навіть оштрафували за ремонт 25 сантиметрової ями.

СТАБІЛЬНІСТЬ РОКУ

Стабільність – це про Чернівці. Останніми роками ми стабільно недоступні для туристів, стабільно перші з кінця у списках найкомфортніших міст. Але найстабільніші у Маленькому Парижі – прориви труб КП «Чернівціводоканал». Ніщо так не відбувається періодично і послідовно, як зникнення води у кранах чернівчан.

Також варті уваги: Рекордні за тривалістю сесії міської ради.

Суперечки чернівчан у коментарях у фейсбуку.

ПРОТЕСТ РОКУ

Дух протесту українці всмоктують із молоком матері. Цю нескореність крізь віки до нас несли Олекса Довбуш і Устим Кармелюк. Тому журналісти «Шпальти» не могли обійти повз бунтівні настрої буковинців. Гучним протестом вирішили завершити рік прихильники об’єднання Чорнівки і Чернівців. Активісти на декілька днів перекрили рух до сміттєзвалища. З 17 грудня й упродовж п’яти діб з чернівецьких вулиць не вивозили сміття.

Також варті уваги: Перекриття вулиці Хотинської. Активісти вимагали капітального ремонту.

Під Чернівецькою ОДА відбувалося цілодобове молитовне стояння. Такі дії — наслідок міжрелігійних суперечок на Буковині.

КАР’ЄРНИЙ СТРИБОК РОКУ

Фото з фейсбуку Олени Лис

Вибори до Верховної ради не пройшли повз Буковину і подарували можливості покращити нашу державу декільком чернівчанам. Неймовірний стрибок від учительки молодших класів до народної депутатки зробила Олена Лис. Поки що обраниця не ініціювала жодного законопроєкту, але ми віримо у краще і вручаємо їй перемогу у номінації «Кар’єрний стрибок року».

Також варті уваги: Громадський активіст і бізнесмен Артем Жук, якому без вищої освіти вдалося очолити МКП «Центр стерилізації тварин».

Спортивний журналіст і директор Чернівецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» несподівано для багатьох теж став народним депутатом і вже встиг стати учасником декількох скандалів і палких обговорень у Facebook.

 

ВІДЕО РОКУ

У номінації переміг 22-річний фотограф Назар Дорошкевич, родом із смт. Берегомет Вижницького району з відео «Україна – мій дім». Творіння буковинця з неймовірно красивими краєвидами різних куточків України підкорило серця сотень тисяч людей.

 

Також варті уваги: Спортивний влог журналіста Івана Сірецького «Інший спорт».

Авторська програма журналіста Олександра Докієна «На Ти».

Усі номінації і оцінки – оціночні судження і суб’єктивні думки.

 

 

 

 

Коментарі