Новини

Перекриття Хотинської. Які результати акції протесту чернівчан

Активісти вимагали від місцевої влади капітально відремонтувати вулицю.

Фото Андрія Грека

Зранку 21 травня декілька десятків чернівчан перекрили вулицю Хотинську. Вони вимагали капітально відремонтувати дорожнє покриття вулиці. Через акцію протесту більше години рух транспорту був заблокований.

До людей приїхали представники місцевої влади: в.о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, міський голова Олексій Каспрук, директор Департаменту ЖКГ Володимир Бешлей та начальник Служби автомобільних доріг області Ігор Гах. Мер Чернівців ще напередодні на брифінгу повідомив, що капремонт Хотинської розпочнуть не раніше наступного року. Адже лише розробка проектно-кошторисної документації займе не менше чотирьох місяців. Чернівчани стільки чекати не готові і вимагають зробити це за місяць.

«Ми розуміємо, що все впирається в документацію, але проектна організація має нас зрозуміти і виготовити її швидше. Все залежить від влади. Якщо вони захочуть, то будуть це робити. Якщо вони лише розводитимуть руками, то навіщо нам така влада, яка не може впродовж п’яти років вирішити це питання», – повідомив у коментарі «Шпальті» один з активістів Юрій Ковалець.

За словами директора Департаменту ЖКГ Чернівецької міськради Володимира Бешлея, вже уклали договір на виготовлення проектно-кошторисної документації з організацією з Івано-Франківська. Тією, що розробляла проект ремонту проспекту Незалежності.

«Вони обіцяли, що до початку вересня нам усю документацію видадуть. Це складний інфраструктурний об’єкт протяжністю 5 кілометрів, за коротший термін проект зробити неможливо. Хоча будемо вести переговори, щоб пришвидшити цей процес. Але за місяць «намалювати» проект нереально», – розповів «Шпальті» Володимир Бешлей.

Фото Андрія Грека

За вимогою активістів до кінця тижня мають створити робочу групу з представників Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради та облдержадміністрації.

Водночас, за словами Володимира Бешлея, Департамент ЖКГ вже підготував проект звернення до Кабінету міністрів, Верховної Ради з проханням виділити з державного бюджету 200 мільйонів гривень. За попередніми підрахунками саме така вартість капремонту Хотинської. Звернення внесуть на розгляд сесії міськради вже цього четверга.

«Кошти в державному бюджеті є. Просто потрібно встати зі своїх насиджених крісел, одягнути костюми і їхати до Києва в Кабмін, профільні комітети Верховної Ради, вибивати гроші на ремонт доріг. При цьому залучатися підтримкою громади, що ми й пропонували місцевій владі», – зазначив Юрій Ковалець.

За іронією долі під час акції на Хотинській зламалися два автомобілі: в одного пошкодження ходовї частини, в іншого – пробите колесо. Тож активісти попередили, що сьогоднішнє перекриття – не останнє.

«Сьогодні ми дали перший меседж місцевій владі. Якщо не буде змін, то вдамося і до контейнерної люстрації, і до перекриття доріг, і до інших акцій», – повідомив Юрій Ковалець.

 

Коментарі