Новини

У ЧНУ обрали нового ректора. Що про нього відомо

Ним став Роман Петришин.

Сьогодні, 25 квітня, у ЧНУ обрали нового ректора. За результатами голосування ним став перший проректор ЧНУ Роман Петришин. Він отримав 841 голосів. Загалом голосували більше 1500 виборців.

Роман Петришин – доктор фізико-математичних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і технік.

Народився 20 березня 1953 року в с. Котиківці Городенківського району Івано-Франківської області. 3 1995 року – професор кафедри диференціальних рівнянь Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 1996-2001 роках – завідувач кафедри прикладної математики і механіки, у 1999-2005 роках – декан математичного факультету, а з квітня 2005 року – перший проректор Чернівецького університету.

Роман Петришин описав у своїй програмі, що хоче створити відділ, який би займався рекламою ЧНУ та буде співпрацювати зі ЗМІ, бачить потребу у бренд-буку ЧНУ. Також він виступає за створення асоціації випускників університету, які допомагали б фонду матеріальної підтримки закладу. Детальна програма тут.

Водночас Роман Петришин звертає увагу на стан студентських гуртожитків.

«Гуртожитки збудовані 50-60 років тому, серйозних ремонтів там не було. Я у своїй програмі заклав, що потрібно один гуртожиток закривати хоча б на семестр і робити там капітальний ремонт», – сказав Роман Петришин.

Новообраному ректорові необхідно буде не лише розвивати ЧНУ, а й робити колишню Резиденцію туристично привабливішою. Адже у туристів є багато зауважень.

«У моїй програмі чітко прописані декілька пунктів щодо Резиденції. Зокрема з двору, що позаду корпусу №4, треба забрати всі господарські будівлі. На тому місці варто зробити належну інфраструктуру для туристичних об’єктів та реалізації продукції. Її, сподіваюся, зуміємо виготовити з брендом університету. І, звісно, впорядкувати все навколо резиденції. Окрім цього, планую створити добрий піар Резиденції, щоб ми могли її використовувати для додаткового надходження коштів у ЗВО», – зауважив Роман Петришин.

Нагороди: 

У 2000 році нагороджений знаком Відмінник освіти України;

2007 р. отримав почесне звання “Заслужений працівник України”;

2008 р. лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки;

2019 р. лауреат премії НАН України ім. М.М. Крилова за видатні наукові роботи в галузі нелінійної механіки та прикладної математики.

Нагадаємо, на посаду ректора претендували троє кандидатів: Ангельський Олег В’ячеславович (доктор фізико-математичних наук, професор. Раніше очолював Інститут фізико-технічних і комп’ютерних наук ЧНУ, був на посаді в. о. ректора), Боднарук Микола Іванович (доктор юридичних наук, завідувач кафедри приватного права юридичного факультету, голова первинної профспілкової організації університету за сумісництвом, заслужений працівник освіти України) та Петришин Роман Іванович (доктор фізико-математичних наук, професор. Перший проректор ЧНУ, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки).

У виборах взяли участь усі викладачі вишу, частина студентів і навчально-допоміжні відділи.

Коментарі