Новини

Кадрові зміни в ЧНУ. Чому звільнився Мельничук та на що «ставить» в. о. ректора

Тепер обов’язки ректора ЧНУ ім. Ю. Федьковича виконує Олег Ангельський.

 

Екс-ректор ЧНУ Степан Мельничук пішов у відставку наприкінці грудня 2018 року, хоча його контракт мав закінчитися у червні 2019. До моменту виборів нового ректора ЧНУ його обов`язки виконує Олег Ангельський (раніше очолював Інститут фізико-технічних і комп’ютерних наук ЧНУ). На цю посаду його призначили наказом Міністерства освіти України.

Вибори нового ректора відбудуться 25 квітня. Наразі Степан Мельничук – в. о. директора Інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук ЧНУ.

Степан Мельничук розповів у коментарі «Шпальті», що заяву на звільнення написав раніше, аби уникнути «хаосу виборів в університеті» під час вступної кампанії влітку. Також він спростував розмови у соцмережах про те, що його заява на звільнення має політичний підтекст.

«Я написав заяву на звільнення за згодою сторін ще у грудні. Зараз уже відомо, що вибори призначили на кінець квітня. Якби я пішов, коли закінчився контракт, вибори б мали проводити десь у липні. Це призвело б до незручностей, адже це час відпусток і розпал вступної кампанії. Вважаю логічним уникнути цього і піти раніше. Ці декілька місяців на фоні 14 років на посаді ректора і 4 років на посаді проректора – нічого. Вважаю, що це розумно, бо на час вступної кампанії ЧНУ вже матиме нового ректора», – розповів Степан Мельничук.

Також він зазначив, що свою кандидатуру на цю посаду подавати більше не буде.

«Університету потрібні якісь зміни, як і будь-якій іншій системі, інакше вона консервується і втрачає динаміку. Думаю, я зробив на цій посаді все, що міг. Вважаю, що результати непогані. Наступнику бажаю зробити більше і краще. Ангельський прекрасний науковець, входить у сотню найкращих країни, у нього своє бачення розвитку науки в університеті і розвитку науки в цілому. Гадаю, що людей, які можуть подати свою кандидатуру на посаду ректора на виборах у нас в університеті сотня, адже багато хто відповідає поставленим перед кандидатом вимогам», – підсумував екс-ректор.

Олег Ангельський розповідає, що на виборах, імовірно, будуть «конкуренти».

«Впевнений, що буде щонайменше два кандидати, а може й набагато більше, та я налаштований позитивно», – зазначив він.

Виконувач обов’язків ректора наголосив на тому, що на новій посаді буде насамперед звертати увагу на розвиток науки, стимулювати колектив університету на роботу, яка принесе ЧНУ більше державного фінансування.

«Ми братимемо участь у всіх можливих конкурсах, щоб вигравати більше ґрантів. Це дозволить розширити коло людей, які займаються тільки наукою і вплине на дохід викладачів. Адже, якщо крім викладацької діяльності, людина займається наукою, вона має право отримувати ще півставки. На цьому й робитиму основний акцент», – каже Олег Ангельський.

Також він підтримує систему освіти, яка дозволить українським ЗВО стати частиною європейського освітнього простору.

«Хочу, аби наші внутрішні критерії оцінювання якості освіти відповідали стандартам, встановленим в Європі, Америці, Китаї… Це дозволить покращити мобільність студентів. Якщо рівень їхньої підготовки буде відповідним, то наші студенти зможуть вільно переміщатися Європою. Це реальні речі, до яких треба прагнути», – зазначив в. о. ректора ЧНУ.

До речі, раніше ректора обирала вчена рада або на зборах трудового колективу. Зараз у виборах візьмуть участь усі викладачі вишу, частина студентів і навчально-допоміжні відділи.

Діана Ватаман

 

Коментарі