Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Правильне харчування змінить ваше життя. Інтерв’ю з відомою чернівецькою фітнес-тренеркою Олександрою Сваровських

Інстамотиваторка про здорову їжу, яка може змінити життя.

Чим живуть відомі в інстаграмі чернівчани? Скільки часу вони проводять у ґаджетах та що зроблять, якщо улюблена соцмережа раптом зникне? «Шпальта» продовжує нову рубрику, в якій знайомимо вас із популярними блогерами нашого міста.

25-річна чернівчанка Олександра Сваровських здобула освіту за спеціальністю «Міжнародна економіка». Та у мережі вона відома у сфері спорту, здоров’я і правильного харчування. Дівчина вже п’ять років веде здоровий спосіб життя. Про зміни на краще, позитивне мислення, ідеальні стосунки та ціль заробляти 200 тисяч у місяць вона розповіла в інтерв’ю «Шпальті».

Олександра – активна користувачка інстаграму вже два роки. За цей час вона зібрала авдиторію у майже 50 тисяч людей. Зареєструвалася у цій соціальній мережі і розвивала сторінку дівчина свідомо – вона шукала майданчик для росту та майбутнього заробітку.

Хочу, аби моя сторінка була корисною

Не пам’ятаю, про що був мій перший допис в інстаграмі, і коли я його зробила. Та чітко пам’ятаю, як усі мої знайомі були зареєстровані в цій соцмережі, а я – ні. Я дивилася на них і казала: «Нащо вам той інстаграм, чого ви на нього тратите час?» Я так довго відмовлялася його сприймати, адже було враження, що це майданчик для фото а-ля «що я їм», «з ким я сплю»… Та з часом у мене з’явилося розуміння того, що я закінчу навчання і доведеться якось заробляти гроші, бо не буду ж я на шиї батьків вічно висіти.

Не знала, що саме, але знала, що треба щось рекламувати і продавати

Я зрозуміла, що мені у будь-якому випадку потрібен майданчик для розвитку, рекламна платформа, де я буду продавати щось. І тоді мені навіть не було важливо, що саме… На той час я вже ходила у зал і тема «фітоняшок» була актуальною. Це зараз у вільному доступі багато інформації. Кожен, хто хоче мати гарне тіло, може дізнатися, як це зробити. А тоді всі хотіли мати прес і гарну попу, але не знали, як цього досягти. Я почала виставляти фотографії мого тіла і теги, писала загальні речі. Та потім зрозуміла, що хочу, аби моя сторінка була корисною. Мені пишуть: «Я вас читаю пів року і вже схудла на 10 кілограмів». Людина не ходить у зал, не витрачає на це гроші та зусилля, а просто читає потрібну інформацію і стає гарнішою та здоровішою. Я не пишу тут про особисте, про мого кота чи собаку, про нещасне кохання чи ще щось. А хочу корисну, здорову сторінку. Раджу людям, як привести тіло до ладу, як правильно займатися спортом, харчуватися та обирати продукти. Останнім часом це і просвітницька діяльність у сфері психології та психосоматики, чим я серйозно зацікавилася. Та й узагалі, як зробити своє життя кращим через позитивне мислення. Про це мій блог.

Читайте також: Тепер думаю українською. Інтерв`ю з чернівецькою блогеркою та фотографинею Дариною Запісочною

 Хотіла сподобатися своєму хлопцеві

Активною користувачкою інстаграму Олександра є тільки два роки. Та спорт і правильне харчування стали частиною її життя значно раніше.

Я завжди була худорлявою, але моє тіло мене не влаштовувало. Спортом я почала займатися п’ять років тому, коли мені зробив зауваження мій хлопець. Ми сфотографувалися з друзями, Рома подивився на фото і сказав: «У тебе такі негарні худі руки на фото, зроби щось із цим!» І все, ця фраза була моїм чарівним «пенделем», бо я дуже хотіла бути для нього привабливою. Це зараз я роблю так, щоб подобатися собі, а тоді хотіла ЙОМУ. Саме для цього я пішла в зал підтягнути руки і попу, бо він на той час дивився у ВК фото таких дівчат у різних групах «фітоняшок». І я зрозуміла, що і сама можу такою стати. Для цього просто треба гарувати. Мене не мотивує гарна картина, бо я знаю, що це реально і це просто робота над собою. Якщо чесно, то було важко починати, бо тоді не було стільки інформації. Ніхто не казав, як правильно займатися, щоб отримати хороший результат.

«Я три роки ходила у зал, а преса так і не було. Пройшло стільки часу, поки я зрозуміла, що результату без правильного харчування не буде»

Я хотіла прес, це була моя мрія. Задля цього я наполегливо працювала у залі три роки, однак його так і не було. Пройшло стільки часу, поки я зрозуміла, що проблема у харчуванні. Тому, коли мене запитують, які вправи зробити, аби схуднути в животі, у мене єдина відповідь – НІЯКІ! Треба просто інакше харчуватися – і все. Бо здорове і гарне тіло без залу теж можливе. Тепер я це можу сказати з упевненістю.

Зараз дівчина цілком задоволена своїм тілом. Вона порівнює свій стиль життя і раціон харчування зараз і п’ять років тому.

Ось вирішила я ходити у зал і мати гарну форму, а їла, як і раніше. Після тренування були деруни зі сметаною, а на вечерю – якась «пєчєнька». Я думала, якщо я тренуюся, то апріорі матиму гарний вигляд. Мільйон людей зараз так само думають. Раніше я їла будь-що, просто кидала у свій шлунок усяке сміття, яке приносить короткотривале задоволення і ніякої користі. На сніданок це був батон із маслом і салямі, кава з молоком і йогурт із печивом. На обід майже завжди була картопля. Білок я не добирала критично. Ввечері я їла фрукти, думала, що це легеньке. Хоч би хтось сказав у школі, що фрукти – це десерт, ними не можна наїдатися. Я билася три роки, як риба об лід, і не мала результату. Потім зрозуміла, що хочу змін. Налаштувалася та перестала вестися на яскраві етикетки і запах фастфуду. Я пам’ятаю, як ми виходили з друзями у місто, вони замовляли колу, бургер, «фрішку». А я йшла в машину і діставала звідти свій контейнер із сиром і їла. Я розуміла, що роблю добре для себе, а вони всі труяться.

Не пишу про стосунки 

Хоча в Олександри у блозі мало особистого життя, на тему стосунків вона говорить легко. Каже, що Рома, завдяки якому вона почала займатися спортом, – точно її людина. Вони зустрічаються вже сім років.

Не пишу про стосунки, бо думаю, що моїм читачам це не цікаво. Я вважаю, що вони від мене чекають лише якоїсь корисної інформації, хоча особисте завжди збирає більше уваги. Але це не тема табу. Дуже багато в нашому житті залежить від людини, яка поруч. До Роми я зустрічалася з хлопцем майже три роки. Дитяче кохання і пристрасть, думала, ми будемо завжди разом. Та в один момент зрозуміла, що я його емоційно переросла, і мені з людиною поруч уже некомфортно, тому розірвала стосунки. Через декілька днів після цього я познайомилася з Ромою. Сталося це на концерті в палаці «Академічний» на День студента. Зі сцени лунали дурні жарти, з яких сміялася я і ще хтось поруч. То був Рома. Він мене знайшов у соцмережах, і відтоді ми не перестали спілкуватися. Чесно, я не уявляю, що робитиму, якщо ми розійдемося. Ми настільки однаково дивимося на життя, на тренування, їжу, сімейні цінності, гроші, відпочинок… Це дуже важливо.

Забудьте про смажене, солодке, булочки і цукор

Зараз Олександра харчується збалансовано й обдумано. Тричі на тиждень вона займається у залі. Один раз на тиждень дозволяє собі піти з друзями на піцу. Дівчина помітила хороші зміни – і зовнішні, і внутрішні. Вона перестала так часто хворіти, у неї підвищився імунітет, покращилася якість волосся і шкіри.

Думаю, що правильно харчуючись і займаючись спортом, я зможу продовжити тривалість і якість свого життя. Я впевнена, що більшість наших хвороб – через неправильне харчування. Саме тому я завжди кажу своїм підписникам, що краще вкладати гроші у хороші харчі, ніж потім витрачати їх на ліки. Це все пов’язано, просто ми це не одразу усвідомлюємо. Наприклад, у собі зміни я вже побачила. Адже раніше була дуже хворобливою. Тільки десь подув маленький вітерець – я вже хворію. Зараз усе по-іншому.

Олександра радить їсти щонайменше тричі на день і робити перекуси. Дівчина розвіює міф про те, що здорове харчування – це дорого.

Я колись зробила своє тіло і харчувалася правильно за стипендію у 710 гривень на місяць. Дорожче купити якісь сосиски і чіпси, ніж курячу грудку і рис. Здорове харчування вже базується на тих продуктах, які є у вашому холодильнику. Просто треба знати, як і що їсти. Що їжа простіша, то краща. У вас завжди мають бути вдома крупи, макарони твердих сортів, декілька разів на тиждень можна їсти картоплю. Важливо пам’ятати про білкові продукти, які треба рівномірно вживати впродовж дня. Це м’ясо, риба, яйця, домашній сир. А ще овочі, фрукти, горіхи й обов’язково вода. Все. Більше вашому тілу нічого не треба. Забудьте про смажене, солодке, булочки і цукор. Усе це не приносить жодної користі, лише жир та целюліт. Якщо ви зранку до каші додали горіхи чи авокадо, то після обіду на хлібець арахісову пасту мастити вже не можна. Треба розбиратися, в яких продуктах скільки вуглеводів, білків та жирів, тоді ви зможете собі рахувати ідеальний калораж і керувати змінами у вашому тілі. Зможете купувати якісні продукти у магазині, вивчивши склад, а не прочитавши на обгортці слово «фітнес». Хоча змусити когось правильно харчуватися майже нереально, це треба самому захотіти. Я свою маму не можу переконати цілком перейти на такий стиль життя.

Правильного харчування повинні навчати в школі

Також Олександра зрозуміла, що наш організм не може добрати потрібні мікроелементи тільки з їжі, тож почала вживати біодобавки, а саме Omega 3, вітамін D та комплекс вітамінів.

Люди, це знахідка. Що більше я читаю інформації і знаходжу щось цікаве, то більше мене цікавить, чому нас цього не вчать у школі? Ми часто скаржимося на депресію, поганий настрій, вічну втому. Я вичитала, що нам недостатньо вітаміну D. Його можна взяти з якісних яєць, наприклад, або з сонця. Але у нашій місцевості воно падає під таким кутом, що цей вітамін у нас просто не засвоюється! Те саме з омегою. Гормональні порушення, болючі «жіночі дні», фіброаденоми, ті ж розтяжки… Хто б мені колись сказав, що це все від нестачі корисних жирів. І, звісно, всі решта вітаміни. Наше тіло не може набрати природним шляхом потрібну їх дозу, бо для цього ми мали б їсти в п’ять разів більше їжі у день. Йому треба допомагати. Саме тому я вирішила вживати ці добавки і планую це робити щодня, допоки матиму на це гроші.

Ціль – 200 тисяч у місяць

Олександра працює тренеркою у спортзалі, у неї по 7 тренувань на день. Більшість дівчат, які у неї займаються, – її підписниці, що стежать за блогом та історією перевтілення Олександри.

Я стала тренеркою випадково. Займалася для себе, публікувала фото. Мені написали та запропонували набрати свою групу і працювати з людьми. Потім я перейшла у більш оснащений зал, для відкриття якого ми з Романом фотографувалися. Все випадково, Всесвіт нам підкидує мільйони можливостей, ми тільки маємо навчитися їх побачити.

Олександра поставила собі ціль – заробляти 200 тисяч гривень у місяць. Зараз вона через інстаграм реалізує багато проектів, пов’язаних зі спортом і харчуванням.

Я проводжу онлайн-марафони зі здорового харчування і схуднення. Вартість – 350 гривень. Уже понад чотири тисячі людей його пройшли. Впродовж трьох тижнів я опікуюся групою дівчат, які хочуть навчитися правильно харчуватися. Під час марафону учасниці худнуть від двох до шести кілограмів. Окрім цього, я складаю індивідуальні програми харчування і тренувань під конкретну людину. Вона вказує, які в неї мета й улюблені продукти, а я розписую їй графік. Так само випадково я почала продавати у мережі добавки, які сама вживаю. Зі мною зв’язався керівник складу-постачальника цієї продукції і запропонував мені це за гуртовою ціною. Відтак я мала реалізувати це на своїй сторінці. Спробувала – і воно пішло, оскільки мою авдиторію цікавить тема, про яку я пишу. У мене ж вузькоспеціалізований блог, без дурної реклами. Я рекомендую лише те, чим сама користуюся і що потрібне для правильного способу життя і для спортолюбів, як я. Потім зрозуміла, що людям потрібен якісний спортивний одяг, не дорогий. Я побачила, що ця ніша ще не зайнята, і почала діяти. У будь-якій вузькій темі можна знайти суміжні продукти, які потім можна реалізовувати. Якщо ви на цьому знаєтеся і вам це подобається – ви все знайдете, все само собою до вас прийде. Я поставила собі ціль у 200 тисяч. Поки що до неї не дійшла, але вірю, що все буде.

Ставлення до грошей у дівчини змінила правильна література, яка її мотивує.

Два роки тому я нічого не читала, крім місцевої газети. Потім до моїх рук потрапила книжка «Думай і багатій», яка змінила мою свідомість, моє ставлення до грошей. Якщо раніше я бачила дівчину у крутій машині і могла заздрити, зараз же усміхаюся і думаю, що я теж цього можу досягнути. Ми заробляємо стільки, скільки хочемо. Але у нашій голові це важко вкладається. Нас так підсвідомо навчили наші батьки, які звикли до стабільності та до того, що гроші можна заробити лише нечесним способом. Мій тато завжди дивується, коли я щось купую додому. Каже: «Звідки у тебе гроші, ти що, банк пограбувала? Ти ж просто сидиш у своєму телефоні…». Не треба обмежувати свої думки і вірити в те, що заробляти важко, бо тоді у вас дійсно не буде грошей. Я себе налаштувала, що повинна отримувати кайф від роботи, якісно жити, харчуватися і відпочивати. А для цього потрібні гроші, отож, я їх зароблю.

Якщо інстаграм раптом зникне…

Олександра проводить в інстаграмі дуже багато часу і зізнається, що розвиток сторінки і всі зусилля були того варті. Зараз цей майданчик приносить їй більшу частину її заробітку.

З 8 ранку і до 22 вечора з перервою на їжу і вбиральню я в телефоні. Я не стежу тут ні за якими блогерами, а працюю. Якби інстаграм зник, було б погано, дуже погано. Адже це 75% мого заробітку. Марафони, програми харчування, добавки й одяг. Я все продаю тут. Навіть якщо у мене звільнилося місце на тренування у залі, я пишу про це на своїй сторінці – і за декілька хвилин його забирають. Треба переходити у телеграм, розвивати свої канали. Має бути «запасний» майданчик для розвитку. Я давно бачу у цьому потребу.

Читайте також: Як відкрити бізнес за 1200 гривень. Історія успіху блогерки Яни Двірничук

«Вам не пофіг, чого у мене маленькі груди?!»

Я зрозуміла, у чому секрет здорового і довгого життя. Любити себе і займатися своїм розвитком, а не обмивати всім кісточки. Це так бридко і безглуздо. Коли я це зрозуміла, то різко скоротила своє коло спілкування. Не треба мені збиратися з подругами й обговорювати, у кого які ноги, груди, хлопець… У мене своє життя. Якось мені написали в інстаграмі: «А чому у тебе такі маленькі груди?» А вам не пофіг?! Мені подобається моя зовнішність, мене все влаштовує. Тож займіться своїм життям, сподобайтеся самі собі, і тоді ви станете щасливими. Любіть себе. Любов до себе – це не салони, нігті й одяг. Усе це обгортка для інших. Справжня любов до себе починається з піклування про своє здоров’я. Харчуйтеся якісно, лягайте спати рано, бо гормон щастя виробляється лише у період між 23 та 3 ночі. Я така людина, якій важливо, щоб удома був затишок і порядок. Мене цікавить ситуація у моїх стінах, а не у сусіда, розумієте? Ось тому я щаслива, здорова і проживу собі життя, кайфуючи. Варто би всім цього навчитися.

Приблизний раціон харчування від Олександри Сваровських

Сніданок: рисова каша (можна на молоці) + мед + горіх грецький + яблуко. Кава або чай без цукру.

Перекус: банан.

Обід: макарони відварені + курка (філе) тушкована з шампіньйонами + огірок (або салат із капусти, заправлений олією).

Перекус: кефір + два хлібці.

Вечеря: риба запечена + овочевий салат.

Діана Ватаман

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі