Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Як відкрити бізнес за 1200 гривень. Історія успіху блогерки Яни Двірничук

В інтерв’ю «Шпальті» вона розповіла про купівлю франшизи відомого салону та свій Інстаграм. 

Чим живуть відомі в Інстаграмі чернівчани? Скільки часу вони проводять у ґаджетах та що зроблять, якщо улюблена соцмережа раптом зникне? «Шпальта» розпочинає нову рубрику, в якій будемо знайомити вас із популярними блогерами міста.

26-річна бізнес-леді, блогерка та благодійниця Яна Двірничук (Рогожа) стала першою героїнею нашої рубрики. За фахом вона стоматологиня. Але чернівчани знають її як власницю магазину натуральної косметики «White mandarin» та інста-людину. Її аудиторія – понад 90 тисяч підписників. Окрім ведення успішного бізнесу, Яна активно займається благодійністю. Вона щороку виконує побажання малечі з українських інтернатів на благодійному фестивалі «Буковинська мрія». 

Нещодавно Яна купила франшизу відомого в Україні проекту і зовсім скоро презентує його у Чернівцях…

Як вдається поєднувати успішні бізнес-проекти, вести Інстаграм та бути дружиною і молодою мамою двох малюків, вона розповіла «Шпальті»

 

Про відкриття своєї справи Яна почала задумуватися ще коли була вагітною першою дитиною. Тоді вона розглядала різні види підзаробітку. Головна умова – аби це можна було робити онлайн чи сидячи вдома.

Мій бізнес коштує 1200 гривень

«У декреті зрозуміла, що мені потрібна якась справа. Шукала щось онлайн або таке, де можна працювати з дому. Варіантів було багато. Думала навчитися в’язати чи зайнятися ще якимось хенд-мейдом. Навіть розглядала варіант випікати щось удома і продавати це через інтернет. Але так склалися зірки, що я випадково познайомилася з продукцією «White mandarin». Як молодій мамі, мені стала цікава натуральна продукція – все корисне і без хімії. Я замовила для себе косметику цього бренду, протестувала і була приємно здивована. Ще тоді подумала: «Якщо я не знала, що в Україні є такий  бренд натуральної продукції, то таких людей багато». Одразу почала цікавитися, які умови роботи і як зайнятися цією справою у своєму місті», – розповіла Яна.

Співпраця Яни з компанією «CHOICE» почалася з мінімальної стартової закупівлі продукції на суму 1200 гривень. Тоді вона популяризувала цю косметику в одній із соцмереж. Ставилася до цього, як до хобі чи додаткового заняття у декреті, але точно не розглядала цю справу як бізнес.

«Почалося все з маленьких замовлень: одне в день чи 2-3 за декілька днів. Я гуляла з малим Кобилянською і роздавала клієнтам пакетики. Така собі робота тоді була, – жартує Яна. – Але чим більше людей тестували цю продукцію, тим  більше було таких, що постійно до мене поверталися. Обіги зростали. Потім я дізналася, що є можливість будувати свою команду і розширювати поле діяльності. Мене це теж дуже зацікавило. Я робила акцент не тільки на продукцію, а й на бізнес.

Був піковий момент: дівчата почали активно реєструватися, й у мене з’являлися партнери не лише з Чернівців, а й по всій Україні. Зараз у мене в команді більше 4 тисяч людей. І всі вони працюють, але зробили хоча б стартову закупку. Дехто замовляє надалі продукцію зі знижкою лише для себе, інші відкривають свої магазини, мають реальний хороший заробіток. Усе залежить від того, хто скільки часу на це витрачає. На початку всіх дівчат консультувала тільки я. Тепер легше, адже є спільний чат, інші дівчата долучаються до обговорень… Це перевага мережевої команди», – додає Яна.

Дівчина працює у компанії вже три з половиною роки. Трохи більше, ніж за рік роботи Яна отримала найвищий кваліфікаційний рівень – майстер компанії. Її нагородили чеком на суму 100 тисяч гривень. А нещодавно таку ж нагороду отримав її чоловік. Він її партнер у бізнесі. На другий рік роботи Яна відкрила перший магазин цієї продукції в Чернівцях.

«Компанія існує 15 років. Є люди, які працюють там увесь цей час. Коли я прийшла у фірму, там були лише три майстри (це найвища лідерська сходинка у компанії, – авт.). І за два роки я теж здобула цей рівень. Тоді я почала цим займатися не заради бізнесу, хотіла мінімального заробітку і зайнятості у декреті. Але це стало бізнесом уже через рік-півтора. Я бачила результат, розуміла, що це вже серйозно. Я взяла відповідальність за себе і за своїх партнерів. А потім ми відкрили магазин у Чернівцях… Я не буду це покидати», – запевняє вона.

 

Зараз у Яни є помічники у магазині. Завдяки цьому вона може собі дозволити не бути постійно на роботі, а розвиватися далі. Деякий час вона задумувалася навіть над тим, аби почати працювати за фахом.

«Я працювала за спеціальністю тільки під час інтернатури. Але з останніх її місяців я вийшла у декрет… Ще півроку тому думала про те, аби працювати за фахом. Диплом у мене є, тут бізнес налагоджений, не треба моєї присутності щодня. Думала над тим, у яких напрямках своєї спеціальності можу реалізуватися. Але сьогодні я вже дуже сумніваюся у цьому. Адже започаткувала новий проект. І назад дороги в стоматологію немає», – зізнається бізнес-леді.

Яна Двірничук купила франшизу відомого бьюті-простору в Україні «G.Bar». Каже, ще рік тому не подумала б, що реалізує себе у сфері краси.

«Усе до цього мене підводило. Перша думка про це з’явилася у листопаді 2018. Тоді я запитала про франшизу цього салону, та потім зникла на 4 місяці. У лютому згадала й знову їм написала. Тоді побачила, що пропустила листа від них, у якому мене запитують, чи цікава мені ще ця співпраця. З’ясувалося, що у них є ще одні потенційні партнери з Чернівців. І тут у мене шок… Адже хтось уже міг купити франшизу, і я упустила б цей шанс. Я «гризла» себе тоді… Не могла дочекатися ранку, аби дізнатися їхню відповідь, – розповідає Яна. – Одній моїй знайомій наснилося, як вона робила зачіску у Чернівцях, а я була власницею того салону. Про мої плани вона не знала. Бачите, скільки знаків мені підготувала доля, – жартує Яна.

«G.Bar» у Чернівцях Яна відкриє восени. Зараз вирішують остаточні питання з документами. Далі шукатимуть приміщення і формуватимуть колектив.

«Тут із колективом уже по-іншому. Ми самі будемо обирати людей, адже кандидат повинен володіти відповідними якостями: мати досвід роботи, професіоналізм, хорошу зовнішність. А остаточні кандидатури мають затвердити засновники салону, у яких ми придбали франшизу… Дуже хвилююся і знаю, що буде багато роботи. Хочу бути максимально прив’язаною до салону, а не тільки у ролі власниці. Звичайно, знайду керівницю, якій довірятиму», – додала Яна.

Кліше «блогер»

Зараз у #yanarogozha в Інстаграмі понад 90 тисяч підписників. Блогеркою вона стала випадково – такої мети собі не ставила. Яна почала вести свою сторінку в Інстаграмі у стилі лайф-стайл: розповідала про своє життя і ведення бізнесу.

«Зареєструвалася ще 2012 року, а активно виставляла публікації з 2016. Перший допис був зверненням до підписників, чи продовжувати цей лайф-стайл. Був шалений фідбек. Для мене блогерство почалося тоді, коли я опублікувала допис, що вагітна вдруге… А блогеркою почали називати, коли у мене було 20 тисяч підписників. Я вперто відмовлялася себе так називати, а потім перестала це заперечувати», – розповідає Яна.

Дівчина зізнається, що в Інстаграмі сидить більше, ніж хотілося б. Іноді в день на це йде 4-6 годин. А буває, що за відчуттями і потраченому у ґаджетах часі – цілих 10.

«Я постійно в телефоні, адже це – моя робота. Але працюю над тим, аби менше часу проводити у віртуальному світі.  Коли почала брати замовлення на рекламу у своєму профілі, це був бартер. Пізніше, коли ставила певну ціну за ці послуги, перераховувала гроші на благодійність. Могла замовникові одразу надіслати рахунок того, хто цього потребує. Зараз це вже не зовсім так. Адже колись я не вкладала нічого в Інстаграм, а нині доводиться. І часто ця сума більша, ніж я заробила за рекламу: професійні зйомки, розіграші, проекти… До того ж, у мене з’явилася помічниця, яка веде перемовини на сторінці. Їй теж треба платити. Вкладення в Інстаграм тепер роблю свідомо. Адже розумію, що профіль може бути корисним і мені – для просування своєї продукції, а надалі і послуг, які будуть у салоні. Це чисто робочі погляди – самореклами і популярності я не прагну», – розповідає блогерка.

Про алгоритми Інстаграму Яна знає, та не пише потрібну кількість дописів у день. У неї на це немає часу.

«Я не встигаю гортати стрічку, зараз я підписана на 100 людей. Передусім у моїй стрічці з’являються публікації Тані Пренткович, на яку я підписана….»

Якщо Інстаграм раптом зникне…

«Це не була б для мене катастрофа. Придумали б іншу соціальну мережу. Так, прикро і неприємно, адже багато часу і ресурсів вкладено у розвиток сторінки. Якби я була серед тих блогерів, для яких це основний заробіток, звісно був би шок. Але у мене будуть уже два успішних бізнеси, які добре працюватимуть і офлайн: магазин із косметикою вже знають, у салон також будуть ходити. Щоправда, без Інстаграму довелося б більше працювати з людьми. Поки що ця соцмережа для мене – життєва необхідність та інструмент, завдяки якому я можу просувати бізнес і вести активну соціальну діяльність», – відповідає Яна.

 

Здійснила понад 400 мрій дітей з інтернатів

Уже п’ятий рік поспіль Яна Двірничук долучається до благодійного фестивалю «Буковинська мрія».

«Я вже не пам’ятаю, як перейшла на цей сайт і почала читати мрії дітей… Тоді у мені всередині щось перевернулося… Бачила такі мізерні речі, а для когось це – мрія. Хтось хотів сукню, хтось – кольорові резинки чи звичайні солодощі. Це було дуже важко, і тоді я вирішила допомагати. Поступово ми зібрали гроші на 120 мрій. Я оголошувала збір коштів через Інстаграм, сама допомагала. Це було важко, адже половина будинку була закладена пакетами, списками, куди що надіслати. А я, вагітна, ходила і купувала по базару все. Я зрозуміла, що люди готові допомагати, але їм важко зайти на сайт, прочитати мрію, обрати, купити… А долучитися коштами легше», – каже благодійниця.

Перший рік Яні вдалося зібрати гроші на 80 дитячих мрій. Далі щороку виконувала понад 100 бажань.

«Останні три роки здійснюємо по 120 мрій. Там є дорогі подарунки – такі, за які не можуть взятися люди окремо: техніка, телефони, велосипеди… Торік ми придбали 30 спортивних велосипедів. Цього року так само плануємо, ще думали закупити телефони. Коли у мене є кошти, я просто виконую мрії по черзі. Уже три роки я пристуня на відкритті фестивалю. Щоразу розумію, що роблю правильно. Але це настільки важко морально… Ти розумієш, що у цей день вони щасливі, сьогодні їм добре. А завтра вони знову опиняться у стінах інтернату…», – додає дівчина.

Встигнути все

Яна розповідає, що встигати все вдається тільки завдяки правильно розставленим пріоритетам та делегуванню обов’язків.

«Я майже не відпочиваю і завжди зайнята, у русі. Друге – з часом я навчилася розставляти пріоритети. Третє – делегування обов’язків. Був період, коли я сама відповідала за все у своєму житті. І, це, напевно, був найскладніший період. Це дуже впливало на мій моральний стан. Я втомлювалася не настільки фізично. Зараз у мене в кожній сфері є помічники. Двічі на тиждень приходить няня. З дітьми допомагає мама і свекруха, є помічниця для Інстаграму, а в магазині – команда професіоналів. Це було важко, бо я довго не могла уявити, що хтось має консультувати моїх клієнтів. Але приходить момент, коли це необхідно робити, інакше я б не могла розвиватися», – каже жінка.

Суттєво допомогла зміна графіку. Яна щодня встає о 7 ранку. Не зраджує цій традиції навіть на сімейному відпочинку.

«Колись я прокидалася о 10 і нічого не встигала. Потім я зрозуміла, що прокидатися зранку – це кайф. Я з минулого літа взяла собі це за звичку. Встаю, спокійно роблю зарядку, готую сніданок. Я так класно себе почала почувати! Навіть коли ми їхали на море, я прокидалася о 7. Для мене зараз дуже пріоритетним є похід у зал. Відвідую його тричі на тиждень. Ось тоді я і відпочиваю. До 16 години у мене спортзал, робочі зустрічі, фотосесії. Після 16:00 я вже вдома. Немає такого, що я сідаю і відпочиваю. Такого не існує вже три роки. Взимку ми з чоловіком їздили в гори на 5 днів. Я лягла, ввімкнула телевізор і не розуміла, що відбувається. Мені вперше за роки було незвично добре, я відпочила. Але я не хотіла б так постійно. Що я отримую від сидіння на дивані?»

Діана Ватаман

Фото Ірини Болести  

Коментарі