Аналітика, Новини, Перша шпальта

Пробити дно. Підсумки півріччя для футбольного клубу «Буковина»

«Шпальта» зібрала статистичні показники та проаналізувала гру чернівецької команди у літньо-осінній частині сезону.

Головна футбольна команда Чернівецької області ФСК «Буковина» переживає нині не найкращі часи. Клуб, який ще п’ять років тому претендував на вихід до Української прем’єр-ліги, зараз перебуває за крок від втрати професійного статусу. Такий сценарій цілком імовірний, адже на зимову перерву у Другій лізі (група «А») чернівецький колектив пішов, перебуваючи на останній сходинці турнірної таблиці. У 17-ти матчах гравці «Буковини» здобули всього 12 очок, що на 4 залікові бали менше, ніж у передостанньої команди чемпіонату – дебютанта ФК «Чайка» (Петропавлівська Борщагівка).

Найгірше, що турнірне становище «Буковини» не можна назвати несправедливим або таким, що не відповідає грі команди. І це підтверджують більшість статистичних показників.

– У «Буковини» найгірший захист у групі «А» Другої ліги. Чернівецька команда пропустила найбільше голів – аж 30 у 17 матчах, тобто в середньому 1,76 за гру. Далі за цим показником ідуть «Нива» (Тернопіль) та «Поділля» (Хмельницький), у яких у графі «Пропущені м’ячі» – 16, тобто практично вдвічі менше, ніж у чернівчан.

«Буковина» частіше пропускала голи у другому таймі – загалом 18 м’ячів, тоді як у першому – лише 12. Найбільш вразливий захист команди в період з 61-ї по 75-ту хвилину – в цей час м’яч у воротах «Буковини» побував 6 разів (1/5 від усіх пропущених голів).

Пропущені голи «Буковини» залежно від періоду матчу:

0 хв. – 15 хв. 3
16 хв. – 30 хв. 5
31 хв. –45 хв. 4
46 хв. – 60 хв. 5
61 хв. – 75 хв. 6
76 хв. – 90 хв. 4
Доданий час: 3
Загалом: 30

 

Характер пропущених «Буковиною» голів:

Позиційні атаки 9
Контратаки 9
Стандартні положення 7
Пенальті 5
Загалом: 30

 

Часто до голів приводили грубі позиційні помилки захисників «Буковини».

Зокрема, у матчі 9 туру «Минай» – «Буковина» (3:0). Перший гол господарі забили завдяки недопрацюванню оборони чернівчан.

Під час подачі з кута штрафного майданчика перед воротами Богдана Степаненка опинився ніким не закритий гравець «Минаю», який без жодних перепон спрямовує м’яча головою повз голкіпера.

Схожа ситуація у випадку з третім голом у домашньому матчі 15 туру проти вінницької «Ниви» (0:4).

Гості виконують штрафний удар майже від бокової лінії. У початковій фазі оборонці чернівецької команди персонально опікають суперників і візуально контролюють ситуацію.

Проте шостий номер вінничан (екс-гравець «Буковини» Володимир Найко) фактично без спротиву захисника встигає першим на м’яч і спрямовує його у ворота «Буковини».

Та основне в цьому епізоді не це. Якби голкіперу навіть вдалося відбити удар, то на добиванні готові зіграти аж три вільні футболісти «Ниви», а оборонці лише спостерігають за моментом.

– У пасиві «Буковини» – найдовша серед усіх команд Другої ліги серія матчів із пропущеними голами, яка тривала з 5 серпня по 28 жовтня (13 ігор).

Найбільшу кількість пенальті – шість – судді призначили саме у ворота «Буковини». Із них відверто спірним можна назвати лише одинадцятиметровий удар у домашньому матчі з «Нивою» (Вінниця), коли Денис Ткаченко збив гравця суперника за межами штрафного майданчика. Така велика кількість пенальті у власні ворота показує, що надто часто захисники не встигали за суперниками, тож змушені були фолити у карній зоні. Іноді гравці «Буковини» банально привозили собі одинадцятиметрові удари, як, наприклад, у програному матчі 17 туру проти «Калуша» (0:2).

Лівий захисник Валентин Рудич намагається через середній пас вийти з оборони в атаку.

Однак оборонець «Буковини» віддає неточну передачу у ноги супернику. Ситуація поки не катастрофічна, оскільки чернівчани на своїй половині поля мають кількісну перевагу – шість гравців проти п’яти у калушан.

21-ий номер «Калуша» віддає пас на партнера в центрі, якого накривають одразу двоє футболістів «Буковини», а третій перебуває в декількох метрах від нього. Тоді як на фланзі перебуває абсолютно вільний гравець суперників.

Гравець «Калуша» легко обігрує двох футболістів «Буковини» і віддає пас на партнера у вільну зону. Захиснику Андрієві Понєдєльніку нічого не залишається, окрім як збивати суперника.

– У «Буковини» одна з найгірших атак чемпіонату. Гравці чернівецької команди всього 12 разів «розписалися» у воротах суперників (у середньому 0,71 за матч). Менше голів у активі лише у «Чайки» (10) та «Вереса» (11), стільки ж забили футболісти «Поділля» та «Полісся». Але, на відміну від «Буковини», житомирська команда завдяки всього 9 пропущеним м’ячам пішла на зимову перерву, перебуваючи на другому місці.

Забиті голи «Буковини» залежно від періоду матчу:

0 хв. – 15 хв. 3
16 хв. – 30 хв. 2
31 хв. –45 хв. 1
46 хв. – 60 хв. 1
61 хв. – 75 хв. 2
76 хв. – 90 хв. 2
Доданий час: 1
Загалом: 12

 

Характер забитих «Буковиною» голів:

Позиційні атаки 4
Контратаки 4
Стандартні положення 3
Пенальті 1
Загалом: 12

 

Серія матчів «Буковини» без перемог складається з десяти ігор (дві нічиї та вісім поразок) і триває дочі. Востаннє чернівецька команда здобувала три очки ще 2 вересня, коли обіграла «Поділля» (3:2).

– У «Буковини» найдовша безгольова серія на обидві групи Другої ліги. Гравці «жовто-чорних» не забивають уже в семи матчах поспіль, починаючи з 30 вересня.

Уже екс-головний тренер «Буковини» Віктор Мглинець, коментуючи на прес-конференціях результати команди, часто нарікав на фактичну відсутність нападників. Після старту сезону клуб підсилився форвардом Олександром Боженком, однак він за десять матчів не забив жодного гола. Водночас, попри проблеми з нападом, турнірне становище могло б бути дещо кращим, якби була налагоджена гра в обороні. 30 пропущених голів у 17 матчах – катастрофічно багато для команди, перед якою поставили завдання зайняти місце у верхній п’ятірці чемпіонату. Можливо, клубу, потрібно було зайнятися пошуком хоча б одного досвідченого оборонця, а не нападника. Влітку команду покинули одразу обидва основні центральні захисники: Володимир Найко та Андрій Гусін-молодший, які показували непоганий футбол. На заміну їм прийшли Андрій Понєдєльнік та Олександр Віксич, і на цей дует спочатку зробив ставку Віктор Мглинець. Ближче до зимової перерви основною стала пара центральних оборонців Понєдєльнік – Пилишатий, а Віксич взагалі покинув «Буковину». Саме на цю проблемну позицію варто насамперед звернути увагу керівництву клубу у трансферний період. А також попрацювати на тренувальних зборах над тактичними нюансами гри у захисті та підстраховкою партнерів. Оборона «Буковини» у багатьох матчах дозволяла суперникам надто багато.

Матч 5 туру «Буковина» – «Полісся» (2:2). Гості проводять атаку правим флангом. Гравець «зелено-білих» отримує м’яч неподалік штрафного майданчика.

Відібрати в нього м’яча намагаються одразу три футболісти «Буковини», оголяючи інші зони.

Вільний гравець у центрі отримує пас і без перешкод гарним ударом забиває гол у ворота Богдана Степаненка.

Великою проблемою для тренерського штабу стало те, що стартовий склад «Буковини» влітку змінився більш, ніж на половину. З тих футболістів, які визначали гру чернівецької команди навесні, у новому сезоні залишилися лише четверо: голкіпер Богдан Степаненко, захисник Віталій Кузів, а також півзахисники Ладік Мєлконян та Антон Батрак. Не пішов із «Буковини» і Роман Кузів, але він, щоправда, провів на полі набагато менше часу за Руслана Луцика. У будь-якому випадку складно розраховувати на стабільну гру команди за таких масштабних кадрових змін.

Більшість літніх новачків уже покинула «Буковину», зокрема Олександр Віксич, Євген Заїченко, Руслан Луцик, Денис Ткаченко та Олександр Боженко. За словами гендиректора клубу Ігоря Наболотного, ці гравці не змогли підсилити команду. Тому взимку підпишуть щонайменше п’ять нових футболістів. Незрозумілою залишається ситуація із голкіпером Богданом Степаненком, який відіграв усі 17 матчів чемпіонату без замін. У листопаді контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України пожиттєво дискваліфікував гравця за участь у договірних матчах у складі молодіжки «Олімпіка», після чого той подав апеляцію.

Пішов у відставку головний тренер Віктор Мглинець, а готуватиме команду до весняної частини чемпіонату керманич «Буковини» (U-19) Віталій Куниця. Фахівець зазначив, що хотів би, аби команду підсилили досвідчені виконавці. Наразі відставання від рятівного дев’ятого місця в турнірній таблиці складає чотири очки. Відіграти його за десять матчів, що залишилися, цілком реально. Все залежатиме від того, чи вдасться підсилити команду кваліфікованими футболістами, і як себе проявить новий в. о. головного тренера.

Іван Сірецький

Під час підготовки матеріалу використані статистичні дані з офіційного сайту ПФЛ

 

Коментарі