Новини, Перша шпальта

Історії людей та скандали в місті. Про що писала «Шпальта» у 2021

Найкращі матеріали за 2021.

За цей рік наша редакція відзняла і написала безліч матеріалів. Це були історії людей, які творять місто, явища, в яких ми намагалися розібратися і багато іншого, що викликало у вас і у нас певні емоції.

Журналісти «Шпальти» обрали по два свої найкращі матеріали, аби знову з вами ними поділитися.

Діана Ватаман

Чернівчанин Ігор Совєтніков — безхатько без двох ніг. Нещодавно він вийшов із в’язниці на вулицю, рідних у нього немає взагалі. Чоловік владнав справи з документами і хоче почати все «з чистого листа». На першому місці – питання з житлом.

«Шпальта» дізналася його історію детальніше та намагалася з’ясувати, скільки у місті людей без даху над головою, де і за що вони живуть та чи є у них шанс розпочати у Чернівцях життя заново.

Читайте: Люди-привиди. Чи є у чернівецьких безхатьків шанс на нове життя

Сашкові Андрійчуку 10 років і у нього пухлина мозку. Лікарі вже не можуть йому допомогти, хвороба досягла четвертої стадії розвитку. В «Місті добра» роблять усе, аби останні дні він проживав щасливо. Волонтери і поліціянти об’єдналися, аби втілити у життя мрію хлопчика…

Читайте: Прийняли до лав поліції. У Чернівцях здійснили мрію хлопчика, який помирає. Відео

Ольга Максимюк

З фасаду історичного будинку у центрі Чернівців обвалився декоративний елемент на автомобіль. Інцидент стався на вулиця Богдана Хмельницького, 4. Решта елементів фасаду також були в аварійному стані, тож їх вирішили демонтувати.

Така доля декоративних деталей із фасадів архітектурних будівель у центрі міста спіткала не один будинок. В управлінських компаніях є спеціальні приміщення, де зберігають декоративні частини екстер’єрів, які впали чи їх зняли.

Читайте: Могильники артефактів з елементів декору будинків. Коли відновлять фасади у Чернівцях

У Чернівцях на найвищій точці міста — горі Цецино — розташована телевежа чернівецької філії концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Її видно з майже з кожного кутка нашого міста. Потрапити туди просто так неможливо. Адже це стратегічний об’єкт, і за часів Радянського Союзу якийсь час там була воєнізована охорона. А до об’єкта їздив робочий автобус.

Читайте: Воєнізована охорона та тюрма за фото: як функціонувала телевежа на Цецино за Союзу та що там зараз є

Ліліана Іонашку

З пані Олександрою зустрічаємося біля обласної лікарні. Незважаючи на те, що жінка щойно вийшла з кабінету лікаря, у неї на обличчі усмішка і випромінює вона добро.

Олександра Залевська родом із Луганщини. 30 років тому внаслідок ДТП жінка отримала перелом хребта. Лікарі тоді казали, що вона більше не зможе ходити і взагалі протягне ще 3 дні. Натомість минуло близько 30-ти років, а Олександра не лише живе, а й працює та надихає.

Читайте: «Треба боротися»: історія чернівчанки з інвалідністю, яка влаштувалася на роботу

У Чернівецькому драмтеатрі понад рік тривають чвари та непорозуміння між акторами та дирекцією. Ця ситуація заважає роботі. Дехто навіть звільнився, не витримавши ворожої атмосфери.

Наразі театр поділився умовно на три частини: ті, хто проти директора (далі — ініціативна група), хто за нього та нейтральні.

Читайте: «Театр зараз переживає дуже сумні часи»: розкол у колективі Чернівецького драмтеатру

Олександр Юхимець

Багатостраждальна вулиця Кармелюка є однією з головних артерій міста. Це чи не найкоротший шлях, що з’єднує Руську та Головну. Але впродовж багатьох років дорожнє покриття там більше нагадувало пральну дошку або ж тертку, але аж ніяк не асфальтовану проїзну частину.

Через «війни» в Чернівецькій міській раді попереднього скликання депутати вперто не голосували за ремонт низки вулиць, серед яких, зокрема, були Рівненська, проспект Незалежности та Кармелюка.

Нарешті 2019 року міська влада зібралася провести капітальний ремонт останньої… Як ми знаємо нині, це перетворилося на справжню епопею.

Читайте: Вулиця Кармелюка в Чернівцях: чому її так довго ремонтують та чи завершать роботи цьогоріч

«Газові» протести в Україні, зокрема й на Буковині, тривали навіть після обмеження вартости палива 7 гривнями. Що ж змушує людей знову й знову перекривати дороги та продовжувати виходити на пікет.

Читайте: Знизити вартість чи розхитувати ситуацію: для чого на Буковині проводять газові протести

Лілія Зарецька

Анна Склярова — 38-річна чернівчанка, яка займається захистом прав ВІЛ-позитивних людей. Вона проводить просвітницькі лекції, допомагає важкохворим та виховує сина. Анна — єдина представниця благодійної організації «Позитивні жінки» у Чернівцях, а також соціальна працівниця БО «100 % життя». Тринадцять років тому вона інфікувалася ВІЛ і відтоді хоче, аби ніхто не пережив те, що пережила вона.

Читайте: «Хотіла зрозуміти, чи маю право на життя»: Історія чернівчанки, яка живе з ВІЛ та захищає права жінок

«Швидка мода» – поняття, яке з’явилося нещодавно. Зараз кожна компанія намагається знайти спосіб продати свій продукт у якомога більших кількостях. «Швидкою» таку моду називають тому, що деякі бренди одягу обрали «конвеєрну» політику: щомісяця або навіть щотижня вони створюють нові колекції недорогих речей.

Читайте: Що таке швидка мода та як ми можемо споживати свідомо: поради від активістів

Олена Суліковська

Юрій Стороженко — макрофотограф із Хотина. Він працює провідним фахівцем з екологічної освіти у Національному природному парку (НПП) «Хотинський».

Чоловік професійно займається фотографією уже п’ять років. Зі стареньким радянським об’єктивом Юпітер-37А йому вдалося потрапити до списку сімдесяти найкращих макрофотографів світу за результатами конкурсу «35AWARDS», а його знімки визнали одними з найкращих у своєму жанрі.

Читайте: Він входить до сімдесяти кращих макрофотографів світу: Інтерв’ю з хотинським фотографом Юрієм Стороженком

 

У Чернівецькій школі №14 презентували нову інклюзивну книжку чернівецької письменниці й журналістки Оксани Драчковської «Зайчик-нестрибайчик подорожує». Захід організували до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Виданням займалося дитяче артвидавництво «Чорні вівці», а ілюстрації готувала художниця та фіналістка Болонської виставки дитячих ілюстрацій Оксана Драчковська-молодша.

Читайте: «Зайчик-нестрибайчик подорожує»: у Чернівцях презентували нову інклюзивну книжку

Коментарі