Новини

«Зайчик-нестрибайчик подорожує»: у Чернівцях презентували нову інклюзивну книжку

Виданням займалося чернівецьке дитяче артвидавництво «Чорні вівці», а ілюстрації готувала художниця та фіналістка Болонської виставки дитячих ілюстрацій Оксана Драчковська-молодша.

Сьогодні, 3 грудня, у Чернівецькій школі №14 презентували нову інклюзивну книжку чернівецької письменниці й журналістки Оксани Драчковської «Зайчик-нестрибайчик подорожує». Захід організували до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Виданням займалося дитяче артвидавництво «Чорні вівці», а ілюстрації готувала художниця та фіналістка Болонської виставки дитячих ілюстрацій Оксана Драчковська-молодша.

Авторка презентувала книжку разом зі своїм сином Назаром.

«Як ви пам’ятаєте, наш Зайчик-нестрибайчик пішов до школи на інклюзію. Там він не тільки добре вчився, а й проявляв і інші таланти, зокрема до сценічного мистецтва, та займався в театральному гуртку. Він досягнув певних успіхів, і Зайчика запросили на великий творчий конкурс до столиці (умовної). І тут ми дізнаємося буквально покроково, як він їхав від порогу дому й аж до прибуття на той конкурс, де мусить виступити», — розповідає про сюжет книги Оксана Драчковська.

Назарчик розповів про власний досвід подорожей та всі труднощі, які були з цим пов’язані. Одна з найбільш вдалих — за кордон. Зокрема він мандрував у Румунію і Польщу, а найкращі враження має від польських електричок і трамваїв.

На ілюстраціях видання позначили чинники доступности або недоступности, до прикладу, неправильний пандус. Тут можна дізнатися й про те, яким повинен бути інклюзивний готельний номер чи ванна кімната.

«Книжка видана наполовину за народний грант: кошти зібрали люди. Ми отримали рівно 100 пожертв — від декількох тисяч до 20 гривень. Другу половину коштів отримали за програмою обласної підтримки», — розповідає Драчковська.

Також авторка розповіла, що важливо робити зауваження водіям тролейбусів та автобусів, які неналежно паркуються, а також вимагати забезпечення доступности на місці роботи незалежно від наявности особливих потреб. За її словами, це — громадянська позиція.

У коментарі «Шпальті» громадська активістка Мирослава Кобивнік розповіла, що має доньку, яка отримала інвалідність у 2007-му, у неї — вроджені вади опорно-рухового апарату.

«Я дуже добре розумію тих людей, які мають дітей з особливими потребами. Не хочу, щоб цей тренд (на доступність — авт.) ішов на спад, але для цього наші органи місцевого самоврядування повинні проводити ці акції не раз у рік та у свята. Це має бути щоденна кропітка робота», — каже жінка.

Зокрема Кобивнік наголошує, що дітей з особливими освітніми потребами повинні супроводжувати т’ютори (особи, що ведуть індивідуальні або групові заняття з учнями). Також активістка зазначає, що наразі в Чернівцях є проблема з доступністю транспорту та пішохідними переходами.

Під час заходу організували вікторину щодо транспорту в Україні та його доступности. Переможці отримали солодкі призи. Наприкінці презентації була автограф-сесія, а всі охочі могли придбати інклюзивну книжку.

Нагадаємо, 2019 року письменниця та журналістка Оксана Драчковська презентувала в Чернівцях свою нову книжку «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама». Це автобіографічна історія-казка для діток про героїню та її синочка Назарка, який від народження є дитиною з інвалідністю.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі