Аналітика

«Театр зараз переживає дуже сумні часи»: розкол у колективі Чернівецького драмтеатру 

Про брак фінансування, моральний тиск та порушення, які виявили під час перевірок у театрі, читайте у матеріалі. 

У Чернівецькому драмтеатрі понад рік тривають чвари та непорозуміння між акторами та дирекцією. Ця ситуація заважає роботі. Дехто навіть звільнився, не витримавши ворожої атмосфери. 

Наразі театр поділився умовно на три частини: ті, хто проти директора (далі — ініціативна група), хто за нього та нейтральні. 

З чого усе почалося

Почалося все з того, що частині колективу стало відомо про преміювання та надбавки з фонду економії заробітної плати, які отримували наближені до дирекції працівники. Додаткові гроші давали без погодження профспілкового комітету. Про це розповідає теперішній голова профспілкової організації Чернівецького театру та одночасно голова профспілкового комітету Дмитро Леончик. 

«Взагалі відсутня комунікація, директор поводить себе досить ворожо та грубо. Натомість у нас є письмові свідчення секретаря колишнього профкому, що протоколів, де розглядали би преміювання, не складали й таких засідань не було взагалі. Яка працювала схема? Голова попереднього профкому сам усе підписував. У цій схемі – директор, бухгалтер, ще декілька людей і Сергій Рошка. Завдяки адвокатському запиту ми дізналися, що премії отримувала дирекція, адміністрація, бухгалтерія. З акторського складу та з творчо-виробничих цехів буквально декілька людей», – розповідає Дмитро Леончик. 

Тоді профком склав акт порушень, які виявили під час отримання документації від попереднього профкому. Цей акт надіслали голові Чернівецької обласної організації професійної спілки працівників культури України Василю Кошману. А також до Чернівецької ОДА, Чернівецької облради, управління культури ОДА.

«Відповідей від облради ми не отримали. Однак надійшов лист нещодавно з управління культури про те, що створили комісію, яка перевірятиме зазначені порушення. А про висновки повідомлять згодом. Ми також зверталися до Держпраці. А пізніше випадково до однієї працівниці потрапляє копія відповіді з резолюцією директора театру. Він відкрив наш лист та поставив підпис «голові профспілкового комітету». Так не можна. І мені цю відповідь так ніхто і не віддав», — зазначає голова профспілки. 

Тож Дмитро Леончик підсумовує, що профком хоче, аби відбувся незалежний державний аудит. І щоб на час перевірки директора театру та головну бухгалтерку відсторонили від роботи.

«Чернівецький театр зараз переживає дуже сумні часи»

Членкиня ініціативної групи – заслужена артистка України Валентина Головко — обурена зневажливим ставленням з боку директора театру та наближених до нього працівників. Наприкінці 2020 року ситуація лише загострилася.

«Дуже важко, коли керівник постійно кричить, ображає. Останньою краплею стало повідомлення наприкінці 2020 року про те, що у нас недофінансування. А тому готують списки, кого будуть переводити на 0,25, 0,5, 0.75 ставки. Було засідання в кабінеті директора, на якому були присутні члени профспілкового комітету тодішнього, і головна бухгалтерка брала активну участь у ньому. Вона казала, кого потрібно на яку ставку переводити, мовляв, «цього треба на 0,25 перевести, а цей взагалі нічого не грає». Якби ми тоді не відстоювали свої права, нас би вже давно перевели на 0,25», – каже акторка.

Валентина додає, що пізніше акторів змушували йти у відпустки за власний кошт. 

Акторка Марія Романова розповідає, що директор дозволяє собі зневажливо ставитися до акторів, називаючи їх позаочі «купкою незадоволених». А ще «не вітається, не вітає з прем’єрами».

Заслужена артистка України Наталія Гунда зазначає, що через таку несприятливу ситуацію театр може втратити творчу трупу, яка формувалася роками. 

«Останнім часом нас не запрошують на престижні фестивалі. Бачимо, як розвиваються інші театри, зокрема Івано-Франківський, Хмельницький. Ми розуміємо, що пандемія внесла свої корективи. Але вона не заважає розвиватися іншим театрам. Зараз усе більше людей у театрі починає мовчати. Якщо ти мовчиш – тебе і чіпати не будуть. А якщо ти починаєш говорити – йде величезний психологічний тиск. Чернівецький театр зараз переживає дуже сумні часи», – зазначає Наталія Гунда. 

Аноніми: інша сторона

В іншій частині колективу зазначають, що саме від ініціативної групи йде тиск. І все задля того, щоб захопити владу. Але свою позицію висловлюють анонімно. 

«Ініціативна група дозволяє собі писати колективне звернення, але у театрі є 150 працівників, із них лише 20-25 підписали це звернення. Ба більше, частина навіть не була добре обізнана, що підписує. То одного витягували з репетицій, мовляв, швиденько підписуй і біжи назад на сцену. Зрештою половина відмовилася від своїх підписів. Це все роблять через жагу до влади. А з профкому 15 людей вийшли саме через недовіру новому його керівництву. Адже до складу профкому ввійшли лише актори, а в театрі є 22 підрозділи. Вже вкотре відбувається такий переворот. За роки роботи тут я бачу це втретє. Все це для захоплення влади в театрі. Механізми ті самі: недовіра керівнику, звернення, цькування», — запевняють представники декількох цехів театру.

Акторів, які не підтримують позицію ініціативної групи, ігнорують, позбавляють ролей.

«Збиралися й оголошували списки, яких людей потрібно позбутися з театру. Методом групового цькування – мобінгу. Людина приходить на роботу, а з нею відмовляються грати у виставах. Люди стають жертвами через чиюсь заздрість чи неприязнь. Уже були випадки фізичної агресії на сцені під час репетицій. Це ненормальна ситуація, і ці речі знищують театр. Ми не хочемо сказати, що Юрій Марчак – суперменеджер. Він, на жаль, не створив команду. Бо не може, наприклад, головний режисер театру бути без диплома», – зазначають представники акторського складу. 

Головна бухгалтерка театру Наталія Павлюк на звинувачення відповідає так:

«На початку 2021 року були збори, під час яких вирішили та проголосували щодо відпусток своїм коштом. Це робили для того, щоб люди мали можливість поїхати десь закордон на заробітки та вирішити свої питання. А в травні стається такий переворот. Премії – це прерогатива керівника. Він видає наказ і погоджує з профспілками. У нас відбулися дві перевірки за останній час, які не виявили порушень щодо цього. У таких умовах дуже складно працювати. Чому моя ділова двадцятирічна репутація має страждати? Тож ми теж підготували звернення до владних органів та СБУ, аби дали оцінку цій ситуації».

Позиція директора: у всьому винна пандемія і недофінансування

Директор і художній керівник театру Юрій Марчак каже, що це пандемія вплинула на роботу театру.

«На 2021 рік нам затвердили бюджет не такий, як нам був необхідний. Тобто не 25, а 20 мільйонів гривень. Ми отримуємо фінансування 90%. Це на комунальні платежі та заробітну плату. Але є ще приміщення творчо-виробничих цехів, складські приміщення, гаражі, які потрібно утримувати», — каже Юрій Марчак.

Директор театру зазначає, що через недоотримання з держбюджету грошей на комунальні платежі та зарплату потрібно було скоротити 27 працівників. 

Щоб цього уникнути, вирішили відправити їх у відпустку власним коштом. А цього року більше працівників не набирали та заморозили 14 ставок. Наразі у театрі є 138,5 ставок. 

«До нас прийшла перевірка від управління культури. Вона вже завершилася. Є 9 пунктів рекомендацій дирекції театру. Зазначають, що дуже великі витрати йдуть на постановчу роботу. Але зараз подорожчали й матеріали. Також у скаргах ішлося про те, що керівник одноосібно ухвалює рішення щодо взяття на роботу молодих спеціалістів. Таких працівників брали на разові роботи. І це не одноосібно, бо їх дивилися головний диригент, хормейстер, балетмейстер. І після цього вирішували, чи можемо цю людину взяти», — каже Юрій Марчак.

Також у зауваженнях комісії йдеться про приведення структурної та штатної чисельности театру у відповідність до фактичної потреби. 

«Якби я давав більше преміальних, ніж є за нормативною базою, то комісія чи аудиторська служба це виявили б, і я був би вже у прокуратурі. Я давав монтувальнику 50% надбавки до мінімальної зарплати відповідно до категорії, а це 1400 гривень. Я не вважаю, що я вчудив якусь страшну ситуацію», – розповідає Марчак.

Також директор сказав, що бухгалтерія надбавок не отримує: ні за вислугу років, ні за звання. А четверо працівників виконують роботу за дев’ятьох.

Юрій Марчак зауважує, що є робітники, які з грудня 2020 року блокують роботу театру для того, щоб усунути його з посади. Зокрема директор-розпорядник театру та головна режисерка Людмила Скрипка.  

Тож, аби ситуацію унормувати, Юрій Марчак наголошує, що всі повинні виконувати свою роботу. 

На звинувачення щодо блокування роботи Людмила Скрипка відповіла так:

«Мені смішно з цього. Це нижче плінтуса вже опускатися і таке коментувати. Було вже сказано чимало, тому я більше не хочу нічого говорити».

Усе перевірили. Останнє слово — за облрадою

У відділі культури Чернівецької ОДА повідомили, що за зверненнями, які отримали від акторів театру, провели перевірку. 

«У зверненнях вимагали організації робочого процесу, дотримання соціальних гарантій, організації відкритої прозорої комунікації між дирекцією театру і трудовим колективом. Також були питання щодо формування репертуарної політики: скільки використали коштів, скільки отримали, хто і як отримав», – зазначила в.о. начальника управління культури Тетяна Шарагова

Матеріали передали роботодавцю, тобто до Чернівецької обласної ради та дирекції театру.

Тетяна Шарагова зазначила, що зауваження від комісії були щодо раціонального використання коштів з обласного бюджету, планування спеціального фонду та раціонального його використання. Також щодо дотримання трудової і фінансової дисципліни. 

«Головним акцентом було доручення директору театру розробити план розвитку. Враховуючи карантин, театру потрібно повертати свого глядача та пришвидшувати свої оберти для розвитку. І для того, щоб не виникало таких конфліктів, повинна бути прозора відкрита дискусія між дирекцією та працівниками театру», – зазначає Тетяна Шарагова. 

Чутки про те, що театр перетворять на концерт-хол, а творчу трупу хочуть розпустити, в управлінні культури спростували. 

А на запитання щодо звільнення директора Тетяна Шарагова відповіла так:

«Ми частково перевірили факти, які були у зверненнях. Нашу роботу відправили роботодавцю, тобто засновнику – обласній раді. І тільки вона має право ухвалювати рішення», — підсумувала Тетяна Шарагова.

Ініціативна група та голова профспілки Дмитро Леончик запевнили, що хочуть лише сприятливих умов та спокійної атмосфери для того, щоб можна було працювати і розвиватися. 

Фото Володимира Гуцула та Ігоря Константинюка

Ілюстрація Іванки Шевчук

 

 

Коментарі