Розслідування

Вулиця Кармелюка в Чернівцях: чому її так довго ремонтують та чи завершать роботи цьогоріч

Як підрядники два роки «воювали» за ремонт цієї вулиці та хто, зрештою, проводить роботи зараз, читайте в публікації «Шпальти».

Багатостраждальна вулиця Кармелюка є однією з головних артерій міста. Це чи не найкоротший шлях, що з’єднує Руську та Головну. Але впродовж багатьох років дорожнє покриття там більше нагадувало пральну дошку або ж тертку, але аж ніяк не асфальтовану проїзну частину.

Через «війни» в Чернівецькій міській раді попереднього скликання депутати вперто не голосували за ремонт низки вулиць, серед яких, зокрема, були Рівненська, проспект Незалежности та Кармелюка.

Нарешті 2019 року міська влада зібралася провести капітальний ремонт останньої… Як ми знаємо нині, це перетворилося на справжню епопею.

Рік не могли розпочати ремонт через суд між підрядниками

Так, 28 травня того ж року обласна рада минулого скликання проголосувала за спрямування 15 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету на ремонт вулиці Кармелюка від Буковинської до Руданського й від Винниченка до залізничного переїзду.

Кошти спрямували, проте тендер тоді провалився. Впродовж року київська компанія ШБУ-77 та миколаївське ТОВ «Євродор» намагалися через суд з’ясувати, хто ж достойніший відновлювати дорожнє покриття на вулиці.

Відтак, на початку 2020 року, Антимонопольний комітет України ухвалив рішення визнати тендер таким, що не відбувся, та провести нові торги.

Перемогла найдорожча пропозиція

Повторну процедуру провели, переможцем виявилася фірма «Будторгінвест». Проте 19 червня минулого року АМКУ (Антимонопольний комітет України) не визнав її переможцем тендеру. Хоча вона запропонувала найнижчу вартість своїх робіт (40 076 990 гривень). Отже, згідно із законодавством, і мала стати переможницею на торгах.

Двом першим компаніям відмовили через невідповідність вимогам тендеру

Та, як з’ясувалося, АМКУ отримав низку скарг від конкурентів у торгах та задовольнив одну з них – уже згаданої компанії «Євродор», яка до того цілий рік судилася за право ремонтувати Кармелюка. Миколаївська фірма поскаржилася на відсутність у переможця відповідної техніки для проведення робіт — бульдозера.

Відтак тендерний комітет Чернівецької міської ради призначив новим підрядником компанію ШБУ-77, яка також нам уже знайома з першого тендеру щодо цієї вулиці через судові тяжби з «Євродор». Фірма посіла друге місце в торгах, їхня пропозиція була більшою… на 10 гривень — 40 077 000 грн. Тож ніхто тоді трагедію з призначення нового переможця не робив.

Проте радість чернівчан була передчасною. Бо вже 22 липня Антимонопольний комітет України задовольнив скаргу щодо ШБУ-77 від того ж таки ТОВ «Євродор» у зв’язку з тим, що київська фірма не вказала в тендерній документації об’єкт поставки асфальтно-бетонної суміші.

А наступним претендентом був сам «Євродор», пропозиція якого складала 47 015 317 гривень. Це на 7 мільйонів більше за пропозиції «Будторгінвест» та ШБУ-77.

Але документально все було чесно, і 24 липня тендерний комітет змушений був визнати переможцем компанію «Євродор», яка запропонувала найбільшу суму на тих торгах.

Такі дані оприлюднені на порталі DoZorro.

«Євродор» залишився єдиним учасником конкурсу, який відповідав усім його вимогам. Тож і переміг.

При цьому перемогу миколаївської фірми чомусь ніхто не оскаржував. Тож вона і стала підрядницею на Кармелюка.

Мабуть, місту дешевше було б погодитися, до прикладу, з пропозицією одного з попередніх переможців, якому, аби виграти на торгах, не вистачило наявности бульдозера. Очевидно, що оренда такої техніки або ж навіть її придбання обійшлося місту дешевше, ніж укласти на 7 мільйонів дорожчу угоду.

Місто переплатило 13 мільйонів

Цікаво, що вулиця Кармелюка була не єдиною такою «вольовою» перемогою «Євродору», коли компанія примудрилася перемогти, пропонуючи найвищу вартість робіт. Інший подібний кейс був і на Рівненській.

Найдешевшою пропозицією і першим переможницею тих торгів стала вже відома нам київська компанія ШБУ-77.

За даними електронного сервісу DoZorro, вартість пропозиції киян становила 39 мільйонів гривень. Проте її перемогу за звичною схемою оскаржили через несвоєчасне подання документів. Наступним переможцем визнали ТОВ «Граніт-001» із пропозицією в 40 мільйонів, але і в них виявилися проблеми з відсутністю необхідних документів.

Відтак ТОВ «Євродор» із пропозицією 44 960 214 гривень знову стало переможцем.

Перипетії цього тендерного протистояння також описані на порталі DoZorro.

Отже, компанія примудрилася перемогти аж у двох тендерах щодо чернівецьких доріг, запропонувавши найвищу вартість виконання робіт. На вулиці Кармелюка їхня пропозиція була дорожчою на 7 млн від першого переможця, а на Рівненській – майже на 6 мільйонів.

Хто переможець

Згідно з даними, оприлюдненими в системі аналітики відкритих даних Clarity Project, у Чернівецькій області компанія уклала угод на загальну суму майже 705 мільйонів гривень (точніше — 704 944 992 грн).

Водночас на рідній Миколаївщині, де зареєстрована ця фірма, вона виконала робіт на трохи більш як 53 мільйони гривень (53 093 279 грн).

В інших областях, згідно з доступними публічно даними, компанія не працювала.

 

Найбільше «Євродор» співпрацював із трьома бенефіціарами:

Служба автомобільних доріг Чернівецької области — 16 угод на суму понад 270 мільйонів гривень;

Департамент ЖКГ Чернівецької міської ради — 16 угод на суму понад 247 мільйонів;

Служба автомобільних доріг Миколаївської области — 12 угод на майже 27 мільйонів.

 

Що стосується замовлень, які проводив Департамент ЖКГ, «Євродор» перемагав у тендерах лише в період, коли міського голову Олексія Каспрука усували з посади, а його обов’язки виконував секретар міської ради Василь Продан. Директором Департаменту ЖКГ тоді був Володимир Бешлей.

Так, уперше Олексія Каспрука усунули 26 серпня 2018 року. Вже за чотири дні — 28 серпня — «Євродор» отримав своє перше замовлення від нової міської влади – ремонт перехрестя вулиць Енергетичної та Ярослава Мудрого.

4 вересня того ж року фірма взялася за капітальний ремонт частини вулиці Щербанюка (від Небесної сотні до будинку №51). А за тиждень (11 вересня 2018-го) — за капремонт вулиці Ірини Вільде.

Об’єднує ці три об’єкти те, що їхня вартість не перевищувала 1,5 мільйона гривень. Це дозволяло Департаменту ЖКГ замовляти послугу за процедурою допорогових закупівель. Тобто, не проводити тендер й обирати виконавця робіт на власний розсуд.

Василь Продан у ЗМІ пояснював тоді це необхідністю встигнути до зими 2018 року заасфальтувати якомога більше вулиць. Бо ж від початку роботи попередньої каденції й до відставки Каспрука на вулицях міста не проводили жодного капітального ремонту. Зокрема й тому, що депутати просто не голосували на сесіях за виділення коштів на ці потреби.

У квітні 2019 року Олексій Каспрук поновився на посаді. За час його керування з компанією уклали лише дві угоди. Обидві стосувалися одного об’єкта – вулиці Сторожинецької: від Канівської до Ковельської.

Надалі нові угоди з Департаментом ЖКГ «Євродор» почав отримувати знову після повторного усунення Каспрука з посади міського голови. Вдруге мерське крісло він залишив 17 липня 2020 року. Відтоді компанія отримала ще 5 об’єктів. Серед них саме вулиці Кармелюка та Рівненська.

Завершать у другому кварталі

Зрештою, роботи на Кармелюка розпочали 15 серпня 2020 року. За три місяці, в листопаді, відкрили частину вулиці — на ділянці від залізничного переїзду до Руданського. Інша частина так і залишилася розритою на всю зиму.

Нинішній директор Департаменту ЖКГ розповідає, що підрядник працює і має завдання завершити вулицю Кармелюка цього року.

Наразі закінчують облаштування каналізаційної мережі. Надалі будуть насипати два шари щебеню, потім – асфальтні роботи.

Зараз терміни завершення – II квартал 2021 року. Підрядник не ставить нових вимог. Ідеться лише про суму, вказану в договорі. Звісно, можливі зміни в процесі виконання робіт. Проте це малоймовірно, бо всі основні роботи вже виконані.

Коментарі