Аналітика

Знизити вартість чи розхитувати ситуацію: для чого на Буковині проводять газові протести

«Газові» протести в Україні, зокрема й на Буковині, тривали навіть після обмеження вартости палива 7 гривнями. Що ж змушує людей знову й знову перекривати дороги та продовжувати виходити на пікет.

Напередодні Нового року у вигляді «подарунка» від влади громадяни отримали підвищену вартість ціни за газ та його транспортування. Так, для Чернівецької области Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила тариф у розмірі 10 гривень за один кубометр газу та 2 гривні 30 копійок — за його розподіл. Варто зазначити, що вартість послуг із доставки була однією з найвищих в Україні.

Так, новий рік буковинці розпочали з протестів. 6 січня поблизу села Оршівців Кіцманського району перекрили трасу національного значення. Близько 25-30 осіб, за повідомленням управління патрульної поліції Чернівецької области, рухалися пішохідним переходом. У такий спосіб вони висловлювалися проти підняття тарифів на газ.

Повторно в Оршівцях перекрили трасу 11 січня. І також близько 30 людей. Того ж дня приблизно 20 осіб зібралися під Чернівецькою міською радою. А в селі Атаках активісти вийшли на дорогу, яка теж має національне значення.

Надалі ситуація розвивалася так: 12 січня розпочалося з перекриття траси міжнародного значення М-19 «Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече» в межах села Яблунівки Заставнівського району.

Крім того, знову люди вийшли на дорогу поблизу села Атак, а під стінами Чернівецької мерії відбувся мітинг. Під час сесії міськради біля будівлі ратуші зібралися близько сотні протестувальників, які прийшли з абсолютно різних мотивів. Одна частина людей виступала проти локдауну, інша – проти газових тарифів, ще одна – проти окремої платіжки за розподіл газу та високої вартости цієї послуги.

Всі три акції відбулися на диво синхронно та організовано.

Як раніше писала «Шпальта», політолог Ігор Баб’юк говорив про те, що подібні заходи видаються такими, ніби їх організовує якась політична сила, що прагне представити чинну владу у ще більш негативному світлі.

«У нас ці акції хтось дуже гарно спланував та організував. Їх провели день у день у трьох точках области з чималою кількістю протестувальників.

Невдоволення людей зрозуміле. Проте незрозуміло, чому вони апелювали до місцевих рад. Органи місцевого самоврядування жодним чином не впливають на рішення, які ухвалює Кабмін», — пояснює Ігор Баб’юк.

«Вільна Буковина» — «вільна» від кого?

Так, під міською радою протестувальники тримали плакати «Ні тарифному геноциду», «Ні лоХдауну», «За конституційні права та свободи». І всіх їх об’єднував напис «Вільна Буковина». Таку назву мала так звана громадська організація, учасниками якої представлялися найактивніші протестувальники.

Щоправда, у жодному реєстрі такої організації не існує. Зареєстрованих контактів вона також не має, як і взагалі жодних даних у відкритому доступі. Тож, нам не вдалося з’ясувати, «вільною» від кого або від чого учасники організації хочуть бачити Буковину.

Модераторкою того пікету була чернівчанка Анжела Гуріна.

Раніше вона була учасницею низки пікетів під «Чернівцігазом», які проводила громадська організація «Доста». Один із таких відбувся 29 вересня 2020 року.

Скріншот прямої трансляції ІА АСС

Головою чернівецької організації «Доста» є Назар Никорчук. Згідно з інформацією, яку надає сервіс Youcontrol, він також керівник бійцівського клубу «Кіборг» та охоронної компанії «Радон».

Окрім цього, Никорчук скандально відомий своїми конфліктами з ветеранами війни на сході України. Так, 17 червня на сходах під міською радою його облили зеленкою. Того дня були роковини трагічної загибелі восьми героїв-десантників. Із нагоди цього в міськраді й зібралися ветерани АТО та ООС.

Назар Никорчук прийшов тоді, аби, з його слів, «поставити декілька запитань» колишньому міському голові Олексієві Каспруку щодо ремонту вулиці Руської.

Ветеранам війни на сході України поведінка активіста видалася надто зухвалою, через що в них виник конфлікт. Йому пригадали висловлювання з його вуст про те, що «ветерани – це «порохососи», які воюють за медальки», що «ветеранські та патріотичні заходи є проплаченими акціями» та інші фрази відверто антиукраїнського спрямування. Тож під час конфлікту на нього вилили зеленку.

Скріншот із відео ГО «Доста»

Зрештою, кожен залишився при своїй думці. Ветерани вважали його поведінку не просто неприйнятною, але й спробою розхитатии ситуацію в міській раді. А Никорчук стверджував, що йому завадили поговорити з міським головою.

Варто зазначити, що 17 червня не було днем прийому громадян у міського голови.

«Поводилися мирно, представниками ГО не представлялися»

Та повертаючись до «газових» протестів, «Доста» взяла активну участь не лише в пікеті під міською радою, але й у масових перекриттях доріг области. Про це свідчить низка прямих трансляцій, оприлюднених у фейсбук-спільнотах «Доста» та «Доста-Україна. Буковина».

Фото управління патрульної поліції Чернівецької области

Водночас у пресслужбі управління патрульної поліції Чернівецької области «Шпальті» розповіли, що протестувальниками були звичайні представники громад, жоден із яких не називав себе учасником благодійних чи приватних фірм. Принаймні, поліціянтам такої інформації протестувальники не надавали.

Серйозних конфліктних ситуацій при цьому не було. Переважно своє невдоволення висловлювали водії фур. Але жодних конфліктів, для вирішення яких потрібно було б задіяти поліцію, не виникало.

Люди проводили свої акції та перекривали дороги зазвичай не довше 4 годин. Робили перерви, пропускали транспортні засоби. Особливо поліцейські, швидкі, автівки з вагітними жінками та маленькими дітьми.

Перекривають попри зниження тарифу

Зрештою Кабмін затвердив граничний тариф у 6,99 гривні за кубометр спожитого газу для населення. Трапилося це 18 січня. Але протести продовжувалися й надалі. Зокрема і в нашій області: Мамаївці, Дубівці, Оршівці, Берегомет, Кіцмань, Неполоківці, Яблунівка, Звенячин… Останнє перекриття на території области провели 6 лютого.

Чому люди продовжували перекривати дороги навіть після зниження вартости блакитного палива та апелювали при цьому до органів місцевого самоврядування, які не формують тарифи на комунальні послуги? Це ж компетенція уряду, НКРЕКП та надавачів цієї послуги, тобто газових компаній.

Чи намагався хтось, хто організовував такі акції, сприяти дестабілізації ситуації в регіоні? Політолог Ігор Баб’юк припускає, що такий сценарій є цілком імовірним.

«Випадки, коли СБУ виявляла організаторів протестних акцій у Миколаєві та ще декількох містах на сході України, які вони проводили свідомо, за російські кошти це робили, дають мені підставу думати, що по всій Україні діє ціла мережа. Звісно, я не представник спецслужб і не можу це довести. Але такі акції викликають багато запитань з точки зору здорового глузду.

Тариф уже повернули до такого, що був раніше, але люди все одно перекривають дороги. Для чого? Наразі це питання залишається відкритим», — каже Ігор Баб’юк.

За його словами, від таких акцій організатори можуть домогтися пониження іміджу для органів влади. Аби показати, що владники неспроможні розв’язувати проблеми людей. Іншою їхньою метою є дестабілізація ситуації в регіоні.

«За Порошека було таке поняття, як «Операція «Шатун». Можливо, це чергове загострення, спрямоване на розхитування ситуації в Україні», — зазначає політолог.

Зазвичай коли проводять організовані акції, висувають організовані вимоги, які підписують у вигляді петиції або звернення до влади. Але жодного публічного звернення через ЗМІ або через сайти зараз від протестувальників не було.

«У мене складається враження, що натовпи, які збираються на такі мітинги, приходять туди з різних причин: через вартість газу, його транспортування, газові труби, вартість світла, стан водопроводу тощо», — каже політолог.

Чи розхитує ситуацію «Доста», ГО-привид «Вільна Буковина» та інші протестувальники, ми поцікавилися в Петра Сологуба. Він представляє фейсбук-спільноту «Журналісти проти корупції на Буковині». І водночас неодноразово був учасником акцій, які влаштовувала ГО«Доста». Зокрема й під час конфлікту з ветеранами війни з Росією під міською радою 17 червня, про який ми вже згадували.

Пан Петро каже, що не вітає перекриття доріг. Та водночас вважає, що люди повинні висловлювати свою думку, зокрема й через протести.

«Такими проявами інколи потрібно показувати небайдужість людей. Політики й чиновники повинні бачити, що безпосередньо народ є владою. А органи місцевого самоврядування просто наділені владними повноваженнями завдяки народу. Особисто я закликаю людей припинити страйки. Розумію, що таке розпалює більшу ворожнечу», — каже Петро Сологуб.

За його словами, разом із міським головою та головою облради активісти створили профільну групу. Петра долучили до міськпї комісії як модератора щодо тарифів та газових питань.

«Влада «відчула» людей завдяки страйкам та волевиявленню. Конституція не забороняє цього. Навпаки, такі заходи повинні стимулювати органи місцевого самоврядування. Тому я вважаю, що інколи такі акції потрібно проводити, аби не давати місцевим можновладцям відчувати себе «царьками».

Але особисто я закликаю людей не перекривати дороги. Вже маємо конкретний механізм та працюємо над ним. Але з іншого боку, це волевиявлення народу, і ніхто цього не може заборонити», — каже Петро Сологуб.

Також активіст заявив, що спілкуватиметься з такими ж координаторами з інших областей та вважає, що потрібно відкликати депутатів Верховної Ради. Бо нинішнє зниження тарифів, на його думку, є тимчасовим.

Попри те, що Петро закликає не перекривати дороги, надалі в розмові він заявив, що активісти готові навіть виводити людей на Майдан. Через тарифоутворення, на яке впливає МВФ, а також… європейці та американці, що входять до наглядових рад державних підприємств.

«МВФ незадоволений політикою в Україні. Вони надали кошти державі в позику, і їх не цікавить узагалі, що відбувається у нас. Їх цікавить лише повернення своїх коштів.

Для цього і створені наглядові ради при всіх органах державної влади та в державних підприємствах, як «Нафтогаз», «Укрзалізниця» та інші. В ті наглядові ради входять не українці, а європейці й американці, які безпосередньо здійснюють контроль і отримують зарплати з наших податків.

Тому ми будемо йти до кінця. Навіть до того, що будемо піднімати людей на Майдан. Бо ми прекрасно розуміємо, що МВФ незадоволений, а нам потрібно діяти для того, щоби людей почули і дотримувалися Конституції України», — каже Петро Сологуб.

Хочуть тариф у 3 гривні і продовжать виходити

Водночас представник іншої категорії активістів, ветеран війни на сході України та голова ГО «Добротворець» Вальтер Шеффер вважає, що такі акції безглузді та не призводять до чогось позитивного.

«Щодо самої акції, я вважаю її безглуздою. Жодної користі від неї немає, натомість у дні перекриття вона лише заважала людям нормально пересуватися дорогами области. Чого вони намагаються цим домогтися? Можливо, в них є мотиви безкорисні. Але такі перекриття нічого не змінять — вони лише заважають іншим людям, які в цей час працюють або виконують інші свої справи.

Звісно, серед протестувальників є люди, які впевнені, що чинять правильно, які зневірилися і не мають грошей. Але переважно це пенсіонери. Зрозуміло, їх хтось використовує та знімає вершки з таких акцій.

На мою думку, це звичайний популізм, який не несе жодної користі. Але хтось, можливо, на цьому піариться та заробляє собі політичні бали», — резюмує Вальтер Шеффер.

Отже, з одного боку, подібні акції могли вплинути на рішення органів державної влади. Адже після них уряд ухвалив рішення про встановлення граничної вартости газу. Але перекриття тривали ще три тижні після цього рішення.

Чому люди, яких вивели на протести або які прийшли туди з власної ініціативи, часто не знали, чому присвячена акція (хтось говорив про вартість газу, хтось був проти доставки, а дехто взагалі виступав за націоналізацію газових компаній) – теж залишається питанням.

Чому протестувальники апелювали до органів місцевого самоврядування, які не впливають на ціноутворення, проте не формулювали на своїх зібраннях звернень та петицій до Верховної Ради, уряду, президента?

Зрештою, чому перші акції в нашому краї розпочалися та пройшли так згуртовано і синхронно одразу в трьох місцях области?

Хай там як, але активістів спільноти «Тарифний Майдан» досі не зупиняють виходити на протести жодні кроки держави. Вони продовжують свої їх. Декілька з таких відбулися в Києві та інших містах України 19 лютого. Бо, згідно з їхньою заявою, тариф на газ повинен становити 3 гривні.

Викликає чималі сумніви, що такі заяви не більш ніж популізм з боку активістів. Вони не обґрунтовують економічно тариф у 3 гривні. Зате готові далі збурювати людей, перекривати автошляхи та розхитувати ситуацію в країні.

Коментарі