Новини

Локдаун для чернівчан: чи допомогли протести та звернення депутатів до Кабміну

Декілька днів поспіль на Буковині відбувалися протести, однією з причин яких було запровадження локдауну.

Питання можливого скасування локдауну депутати міської ради порушили на позачерговій сесії. Обранці розглядали проєкт рішення «Про звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та голови Верховної Ради України щодо скасування локдауну в Україні».

«Увесь цивілізований світ шукає оптимальні шляхи боротьби з епідемію коронавірусу, проводить масове тестування, займається організацією вакцинації своїх громадян, надає державні гарантії, компенсує карантинні втрати місцевим бюджетам та малому й середньому бізнесу. А влада в Україні спромоглася лише на введення локдауну в країні, ухваливши відповідне рішення за місяць до початку, так і не знаючи, якими будуть реальні статистичні показники захворюваности та рівень шпиталізації хворих», — ідеться в тексті заяви.

Також автори звернення зазначають: на початок січня, згідно з даними МОЗ, кількість інфікувань проти грудня скоротилася втричі, а заповненість лікарень становить 38%.

«Влада не спромоглася передбачити компенсатори втрат коштів через жорсткі карантинні обмеження, поставивши малий і середній бізнес, комунальні установи у надзвичайно скрутну ситуацію на грань виживання.

Крім того, Уряд довів до абсурду перелік заборон на період локдауну, створивши безпрецендентні випадки, коли в одному торговому приміщенні одні товари дозволяється продавати, а інші — ні.

Коли з одного боку забороняють усі масові, спортивні, культурні заходи, натомість гірськолижні курорти працюють на повну, в чому міг особисто переконатися сам Президент», – написано у зверненні.

12 січня під стінами ратуші зібралося близько сотні протестувальників, які разом із вимогою знизити нові тарифи за газ вимагали ще й скасувати локдаун.

Люди тримали в руках гасла «За конституційні права та свободи!», а також «Ні «лохдауну»!». Протестувальники вимагали від місцевої влади скасувати карантинні обмеження та дозволити підприємцям працювати.

Міська рада не може скасувати рішення Уряду

До протестувальників вийшов міський голова Роман Клічук, який заявив, що представники міської влади на їхньому боці.

«Міська рада повністю підтримує ваші вимоги. Зараз на сесії ми будемо ухвалювати звернення до Кабінету Міністрів із вашими вимогами. Ми на вашому боці. Я завжди був проти локдауну. Все, що можу сказати з цього приводу», — заявив міський голова.

Відтак депутати Чернівецької міської ради проголосували за звернення до КМУ, ВРУ та Президента. Та чи дасть це результати… Річ у тім, що введення локдауну є постановою Кабінету Міністрів «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів із метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Орган місцевого самоврядування, яким і є Чернівецька міська рада, не має повноважень скасовувати постанову КМУ. Все, що можуть зробити місцеві депутати в цій ситуації, – попросити Уряд переглянути своє рішення та перелік встановлених карантинних обмежень.

Тож чернівчанам і жителям інших населених пунктів України, чиї місцеві ради зверталися до Прем’єр-міністра, Президента та Верховної Ради, залишається лише сподіватися на милість Кабміну – на те, що уряд під тиском негативної суспільної думки все ж скасує дію своєї постанови.

Або ж просто дочекатися завершення локдауну.

Звернення до Кабміну — політичне рішення

На думку політолога Ігоря Баб’юка, протести, подібні до тих, що відбулися під Чернівецькою міською радою, проходять на території всієї України. І це видається таким, ніби їх організовує якась політична сила, що прагне представити чинну владу у ще більш негативному світлі.

«У нас, до прикладу, ці акції дуже гарно спланував та організував хтось. Їх провели день у день у трьох точках области з чималою кількістю протестувальників.

Невдоволення людей зрозуміле, проте незрозуміло, чому вони апелювали до місцевих рад. Органи місцевого самоврядування жодним чином не впливають на рішення, які ухвалює Кабмін», — каже Ігор Баб’юк.

Отже, ухвалені на сесії Чернівецької міської ради рішення депутатів про звернення, на думку політолога, є винятково політичними. Від політиків на місцях у цьому питанні нічого не залежить, і вони навряд чи зможуть чимось допомогти обуреному населенню.

«Єдині конкретні кроки, що ухвалили вчора на сесії, стосувалися звільнення від сплати оренди та інших послуг комунального майна. Це дійсно компетенція міської ради та бодай якась допомога підприємцям, які орендують у міста майно», — вважає Ігор Баб’юк.

Чи можна вважати локдаун виправданим

Лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко вважає, що карантин в Україні загалом, і в Чернівцях зокрема, організований неналежно.

«І під час карантину вихідного дня, і в перші місяці пандемії в Україні обмеження діяли не кращим чином. Крім того, вони працювали за якимось вибірковим принципом».

До прикладу, в Чернівцях зачиняли всі заклади й установи масового скупчення людей, але у церквах проводили богослужіння. Були закриті школи та садочки, але дозволяли працювати ринкам та ресторанам і приймати відвідувачів. Потім вчинили навпаки – обмежили роботу закладів харчування, але відкрили школи та садочки.

«Не бачу якоїсь логіки та послідовности у кроках влади. Цього разу ситуація повторилася. Так, потреба в певних карантинних обмеженнях після новорічних свят могла виникнути. Але в нас вирішили запровадити локдаун за місяць до його початку, спираючись лише на прогнози, якими будуть показники захворюваности», — каже лікарка.

Крім того, в Європі працюють конкретні механізми захисту громадян, зокрема підприємців, що опинилися в скрутній ситуації через карантин. А наша влада не забезпечила належної підтримки українцям. Лише копіює окремі заходи, які практикує цивілізований світ.

«До прикладу, в деяких країнах до магазину може зайти лише один член сім’ї, а самих відвідувачів у приміщенні може бути не більше певної кількости (залежно від країни).

У нас же спочатку запускають у магазини цілі сім’ї або компанії друзів, а потім закривають заклади, аби уникнути скупчень», — вважає Ольга Кобевко.

Спроба досягти компромісу

Раніше уряд був невблаганний, та неодноразово з’являлася інформація про те, що локдаун можуть продовжити після 24 січня. Проте 15 січня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що наразі вже не передбачають продовження карантину.

Високопосадовець не зізнався, чи вплинули на таке рішення акції проти локдауну по всій Україні, а також звернення місцевих рад до уряду. Проте, за словами Прем’єра, від 25 січня локдаун не продовжуватимуть, а йому на зміну прийдуть карантинні обмеження, передбачені «помаранчевою» зоною.

Коментарі