Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Володимир Бешлей про стан ЖКГ Чернівців, стріми в соцмережах та мерські амбіції

Наприкінці 2019 року спілкуємося з директором Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради про результати роботи, ремонт проспекту Незалежності, блокаду сміттєзвалища та некомфортність міста.

Про досягнення, провали та передостаннє місце Чернівців у рейтингу комфортності міст

Ви працюєте на посаді директора Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради вже 1 рік і 3 місяці. Яке ваше головне досягнення і який найбільший провал за цей період роботи?

Головне досягнення – це те, що вдалося провести великий об’єм робіт у дорожній інфраструктурі, трохи змінити її, покращити. Капремонт проспекту Незалежності, розширення вулиці Героїв Майдану – ті об’єкти, яким ми багато приділяли увагу і які ми практично завершили цього року. Звичайно, роботи ще багато.

Щодо провалів, то є питання до роботи комунальних підприємств та їхньої збитковості. Але якщо взяти такі підприємства, як «Чернівцітеплокомуненерго» та «Чернівціводоканал», то склалося історично, що вони збиткові. Ми з року в рік маємо з ними проблеми. Хоча на водоканалі вдалося цьогоріч майже вдвічі зменшити кількість витоків. Маємо проблему з «Чернівцітеплокомуненерго». На жаль, його керівництво недобре спрацювало, не встигло вчасно скоригувати тариф і відповідно підприємство має великі збитки зараз.

У нещодавньому рейтингу найкомфортніших міст України Чернівці посіли передостаннє місце. Чи берете ви на себе частину відповідальності за таку низьку позицію?

Я не хочу перекладати цю відповідальність на попередників. Водночас мушу сказати, що в тих умовах, які є, ми максимально спрацювали. Робили все, щоб ті завдання, які ставила міська рада, були виконані. Якихось провальних проєктів у нас немає. Я щодня на тих об’єктах, які ми ремонтуємо, спілкуюся з підрядниками, контролюю процес, так, щоб він не зупинився.

За оцінками опитаних у цьому дослідженні, у Чернівцях найгірші в Україні транспортна інфраструктура, каналізація, вуличне освітлення, опалення та збір сміття, а гіршими за чернівецькі дороги є лише миколаївські. Чи погоджуєтеся ви з цим? 

Важко з цим не погодитися.  Наприклад, коли ми перерили вулицю Переяславську і розкопали частину Руської, то побачили, в якому жахливому стані водопровідні та каналізаційні мережі. Вони аварійні, там десятки прихованих витоків — і це знову ж таки збитки для міського бюджету, бо ці роботи досить багато коштують. Якби було фінансування і воля депутатського корпусу, то ми би, не задумуючись, взялися за реконструкцію всіх мереж і всіх доріг одночасно. На жаль, можливості бюджету обмежені, тому ми визначаємо пріоритети – що першочергово, а що може потерпіти. Щодо громадського транспорту, то він дійсно потребує оновлення і покращення стану. Хоча за останні роки ми купили більше 30 вживаних тролейбусів із Європи і нові українські, але цього недостатньо. А враховуючи те, що в нас у катастрофічному стані дороги, то, очевидно, про якийсь новий транспорт мови не може йти. Тому що ті нові тролейбуси, які ми купили в Дніпрі, вже розсипалися, їздячи вулицею Хотинською та бруківкою на Головній.

Яка, на вашу думку, головна причина такого стану міста?

Багато років керівництво міста не звертало увагу на ці проблеми. Це системна робота, яка має щодня відбуватися. Повинна працювати команда на всіх рівнях, починаючи від начальника управління технагляду і закінчуючи депутатським корпусом міськради. Зараз завдяки тому, що в нас є взаємодія і співпраця з депутатами і членами виконавчого комітету, багато питань вдається вирішити в турборежимі.

Чи є у вас конкретний план, стратегія реформування сфери ЖКГ Чернівців, чи Департамент просто вирішує поточні завдання?

Стратегії як такої немає, її для нас визначає міська рада щороку, коли ухвалюють міський бюджет. Щодо модернізації житлово-комунального господарства міста, то кожне комунальне підприємство має свій план розвитку, згідно з яким воно працює.

Про капремонт проспекту Незалежності

Згідно з договором, капітальний ремонт проспекту Незалежності мали б завершити 25 грудня 2019 року. Коли об’єкт буде завершений?

На проспекті Незалежності проведена колосальна робота при тому, що ми отримали сирий проєкт. Там не було враховано багато речей – не проводили інженерно-геологічну зйомку, різні вишукувальні роботи для того, щоб можна було правильне рішення ухвалити під час проєктування. Розробляли його на око, і зрештою вийшло так, що не було враховано низку робіт на проспекті. Це зокрема перенесення зливових і газових мереж. Багато нюансів випливали вже під час проведення робіт. Коли критикують нас, що не вдається здати об’єкт у ті чи інші терміни, то це не об’єктивно. Тому що в будь-якому ремонті плануєш по-одному, а ремонт і майстри виводять тебе зовсім на інше. Зараз відбувається коригування проєкту, в яке ми заклали ще капітальний ремонт тротуарів наступного року. Капремонт проїжджої частини дороги ми закінчили, зараз встановлюють світлофори і до нового року або в перших числах січня вони вже працюватимуть. Зробили освітлення пішохідних переходів, встановили всі дорожні знаки, не встигаємо цього року лише нанести всю розмітку. Її ще на кільці треба зробити, а для цього має бути сприятлива погода. Завершимо нанесення розмітки вже навесні, це технічна робота, яка не впливає на експлуатацію дороги.

Чернівецький міський голова заявляв, що достатньо було б провести поточний ремонт тротуарів на проспекті, чому ви наполягаєте на капітальному ремонті за 14 мільйонів гривень?

По-перше, коли ми почали ремонтувати проїжджу частину, ми отримали десятки звернень чернівчан, які просили, щоб ми звернули увагу і на тротуари. По-друге, коли ми заасфальтували першу смугу, і та рівненька дорога була перекрита, я був шокований, що чернівчани масово вийшли туди гуляти. Ходили, як Хрещатиком, який перекривають на вихідні. Це означає, що для мешканців, які живуть у спальних районах, є необхідність такої території. І ми хотіли б зробити на ділянці від Небесної Сотні до готелю «Турист» тротуар-алею завширшки 7 метрів із сервісною зоною, велодоріжками, лавицями та нормальним освітленням. Чи проведемо ми ці роботи, залежатиме від фінансування.

Скільки років прослужить відремонтований проспект Незалежності?

Гарантійний термін, який прописаний у договірних умовах, становить 10 років. Підрядник, який виконував роботи, уже має досвід капітального ремонту вулиць у Чернівцях. І ті вулиці, які відремонтовані ним 5 років тому, зараз у гарному стані, тож сумнівів у мене щодо цього немає. Упродовж цих 10 років підрядник також має виправляти недоліки, які сталися з його вини. Якщо це механічні ушкодження, такі як збиті стовпи чи бордюри, то це вже проблеми наші з вами.

Капремонт проспекту Незалежності був головним інфраструктурним об’єктом 2019 року. Який оберете пріоритетним для реалізації у 2020-му?

Капремонт вулиці Руської. Це найскладніший об’єкт за останні 15 років. Там мережі прокладені дуже глибоко, їх треба замінювати, а робити це таким чином, як прописано у проєкті, не виходить. Тому довелося його коригувати. Частина Руської від вулиці Шевченка до Руського моста – дуже складний відрізок. По-перше, там треба знову перекривати рух. А це відчутно як для тролейбусного управління, тому що зменшується пасажиропотік, так і для чернівчан, які їздять цією вулицею. Будемо старатися провести ці роботи якомога швидше і завершити цю ділянку у 2020 році.

Про готовність до зими, скейт-майданчик та реконструкцію Центральної площі

У кінці листопада ви запевняли, що комунальники готові до зими. Але коли 2 грудня випав перший сніг, то місто потонуло у заторах, а дороги і тротуари були недостатньо розчищені.

КП «МіськШЕП» дійсно досить гарно підготувалося до зимового періоду. Я задоволений роботою керівника підприємства Едуарда Дущака. Там зроблені людські умови для працівників, повністю замінена на зимову ґума на бульдозерах і машинах, приведені до ладу бокси, мийка. Також цього року організували роботу пульта, де диспетчер керує усіма машинами за допомогою GPS-навігації, а всі камери в онлайн-режимі виведені на монітор. Щодо 2 грудня, то затори були через водіїв, які вчасно не «перевзули» свої автівки. Тому, замість того, щоб розчищати сніг і посипати дороги, машини «МіськШЕПу» стояли в заторах. Водночас ми зробили висновки з цієї ситуації. Уже будемо трохи завчасно спрацьовувати – розсипатимемо сіль, перш ніж має випасти сніг.

У передостанню неділю року в Чернівцях відкрили новий скейт-майданчик на вулиці Воробкевича. Чому так нашвидкуруч завершували цей об’єкт, адже ще недавно те місце було закинуте, без освітлення та тротуарів? 

Я зрозумів, що якщо ми його не реалізуємо цьогоріч, то його ще довго не буде в Чернівцях. Насправді, це десь і моя маленька мрія дитинства. Я очолював спілку активної молоді і ще школярем був радником із питань молодіжної політики міського голови Федорука. Я просив його, щоб у місті побудували скейт-парк. Тоді біля стадіону «Мальва» його таки облаштували, але як-небудь. Звичайно, він уже розбитий, не відповідає нормам безпеки, і тепер побудова сучасного скейт-майданчика була вже не моєю мрією, а багатьох молодих людей, зокрема мого сина, який катається на самокаті. Коли став директором Департаменту ЖКГ, обходив усі площі, і на одній із них — Пресвятої Марії — каталися райдери, які й розбили Турецьку. Вони сказали: «Побудуйте нам скейт-парк — і ми з’їдемо з площі». Бачу, що дотрималися свого слова, бо тепер катаються на скейт-майданчику навіть у дощ.

Хто утримуватиме скейт-майданчик та стежитиме за тим, щоб умовно за рік його не зруйнували?

Це дуже важливе питання, тому я раніше й ініціював перенесення майданчика із парку «Жовтневий» у парк Шевченка. Тому що там територія закривається, вона під охороною, є освітлення, туалети. Тоді не підтримав міський голова цю ініціативу, й об’єкт облаштували у парку «Жовтневий». Тому за скейт-майданчик має відповідати адміністрація цього парку. Ми готуємо зараз документи, щоб передати його на баланс і утримання парку «Жовтневий».

Про те, що у парку Шевченка капітально відремонтують освітлення алей, стало відомо ще у червні. Роботи розпочали зі значним запізненням, а коли їх завершать? 

Наразі 49 зі 145 опор уже замінили. Могли замінити всі, але фінансування у нас було лише 1,5 мільйона, які виділили з держбюджету. Ми подивимося, як це освітлення зараз себе проявить – якщо воно дійсно робить парк безпечнішим і економить електроенергію, продовжимо цей проєкт наступного року.

На одному з останніх сесійних засідань вам дали завдання капітально відремонтувати Центральну площу. Чи працюєте вже над цим?

Ми вже цю роботу почали проводити, обговорюємо з архітекторами та проєктантами концепцію. Сподіваюся, що наступного року нам вдасться провести реконструкцію площі. Це має бути не просто заміна тротуарних плит, а загальна реконструкція. Звичайно, ми будемо це обговорювати з чернівчанами, дискутувати, тому що це серйозний проєкт. Усі, хто приїжджає до Чернівців, приходять на Центральну площу. Тому потрібно, щоб вона мала пристойний вигляд.

Про мотивацію очолити Департамент ЖКГ, комунікацію з Каспруком та мерські амбіції

Яка була ваша мотивація очолити Департамент ЖКГ? Ви ж розуміли, в якому стані місто і скільки суспільної уваги до цієї посади?

Не задумувався над цим питанням. Хочу, щоб місто змінювалося, я давно над цим працюю як депутат міської ради на своєму окрузі.

Я став депутатом у 18 років і одразу пішов не в комісію у справах молоді, спорту, а житлово-комунального господарства. Адже розумів, що цей напрямок є проблемним у місті, є над чим працювати, і я хотів би, щоб у нас і дороги були відремонтовані, і мережі були справні. Все, що в моїй компетенції, я зараз роблю.

Як можна вести мову про ефективну роботу, якщо ви і ваш начальник Олексій Каспрук – непримиримі політичні вороги?

Щодо злагодженої командної роботи, то її дійсно немає, тому що міський голова практично не спілкується зі мною. Дає розпорядження чи на загальних апаратних нарадах, чи у паперовій формі. Хотілося б, щоб взаємодія була більш конструктивною, бо зараз мені лише догани постійно штампують, із чим я не погоджуюся. Це не сприяє такому результату, який хотілося б досягти. Для мера у всьому, що погане, винен Бешлей. Але ж не я, наприклад, призначаю керівників комунальних підприємств.

Чому тоді міський голова вас досі не звільнив?

За що мене звільняти, якщо я виконую свої обов’язки належно і забезпечую реалізацію завдань, які переді мною ставлять? Я пишаюся, що саме за мого керівництва величезна кількість доріг відремонтована. Немає жодного об’єкта, який би стояв довгобудом. Щоб звільнити, треба мати підстави на це. Жодного доручення, яке мер мені дав, я не проігнорував, для мене всі вони обов’язкові до виконання. Крім того, на мою думку, Олексій Павлович розуміє, що я та особа, яка може вести комунікацію з міською радою. Тому що він не тільки зі мною не спілкується, а й із депутатами. Я ж розмовляю з кожним депутатом, членом виконкому, прошу підтримати те чи інше рішення, яке потрібне для Департаменту ЖКГ та міста.

Чи плануєте ви поборотися за крісло мера?

Не готовий про це говорити. Я не ставив такої цілі перед собою. Наразі я сконцентрований на ремонті доріг. Якщо не зможу реалізувати це завдання, значить, підемо іншими шляхами.

Про перекриття дороги до чорнівського сміттєзвалища

Ситуація, пов’язана з перекриттям дороги до чорнівського сміттєзвалища, показала, що у міста немає запасного варіанту вивозу сміття.

Його і не може бути, тому що у нас один сертифікований полігон твердопобутових відходів. Але хочу звернути увагу, що він розташований на території міста Чернівців, і дорогу перекривали в місті Чернівцях. Це неправильно, це не конструктивний діалог, це просто шантаж, який є неприпустимим. Шантаж у будь-якій формі відштовхує, а не сприяє діалогу. Тому це велика помилка жителів Чорнівки і тих керівників, які організували це перекриття. Крім того, кількість депутатів, які підтримували приєднання, після цієї акції значно зменшилася.

Чи зробив Департамент ЖКГ якісь висновки з цієї ситуації?

У нас немає можливості облаштувати ще один полігон. На тому сміттєзвалищі ще достатньо місця для того, щоб вивозити сміття саме туди. Я здивований позицією правоохоронних органів у цій ситуації. Не кажу, щоб силовим методом розганяли чи кримінальні провадження відкривали – я проти цього. Але якась реакція мала бути, могли ж організувати якийсь коридор, щоб сміттєвози проїхали. На ЛГБТ-акцію приходять 350 поліціянтів, які охороняють п’ятьох осіб, а тут не спроможні захистити 260 тисяч жителів міста. Це ще раз свідчить про те, що акція є більше політичною, і людей хтось підігріває збоку. Треба розуміти: якщо зараз перекривають дорогу, вимагаючи приєднання, то потім перекриватимуть із вимогою постелити їм новий асфальт тощо. Вони скажуть: «Ми ж теж чернівчани». А взагалі Чорнівка від сміттєзвалища досить далеко, полігон і село розділяє ліс. Проблема надумана – ми не возимо до них сміття, а на нашу територію.

Назвіть ваш головний аргумент проти об’єднання Чорнівки і Чернівців у одну ОТГ?

Бюджет Чернівців не потягне таке навантаження. Треба спочатку навести порядок у нас, зробити містом Рошу, Калічанку, Садгору – заасфальтувати там дороги, провести воду, каналізацію, забезпечити роботу громадського транспорту. Треба зробити комфортні умови для чернівчан у Чернівцях — і тоді можна братися за інші сусідні громади.

Про соцмережі та стріми з об’єктів

Вашу роботу часто обговорюють у різноманітних групах у соцмережах, а прізвище Бешлей для багатьох має лише негативне забарвлення.

До критики я нормально ставлюся, особливо до конструктивної. Це допомагає в ухваленні рішень, це нормальна комунікація з чернівчанами, яка має бути. Але там, де є якась політична риторика, і люди роблять собі на прізвищі Бешлей якийсь імідж, я просто не звертаю уваги. Крім того, у мене фізично немає часу сидіти у фейсбуку, я не можу все переглянути і всім відповісти. Багато людей пишуть мені у месенджери, у Viber – у когось води нема, десь дорогу треба підлатати. На такі речі я стараюся відповідати. Найбільше таких повідомлень було на початку моєї роботи на посаді. Мій номер телефону є у вільному доступі у фейсбуку, і будь-хто, кому я потрібен, може мене знайти.

Ви найактивніше з чернівецьких чиновників стрімите ремонтні роботи у фейсбуку і публікуєте сторіз в інстаграмі. Чому обрали такий спосіб комунікації з чернівчанами?

Соціальні мережі – класний вид комунікації. Коли я роблю стрім із того чи іншого об’єкта, його одразу бачать мешканці, які живуть у тому районі. Вони приходять і кажуть, що ми робимо не так і як було би краще. Крім того, прямі включення – це форма звіту перед чернівчанами. Вони мають знати, які роботи відбуваються за кошти платників податку. На мою думку, таку форму комунікації мав би використовувати кожен, хто працює для громади і на громаду. Це сучасні технології, чому б ними не користуватися?

 

Іван Сірецький

Фото Ірини Болести

 

 

 

Коментарі