Ініціативи, Новини

У Чернівцях дискутували про долю «Української книги». Фото

«Шпальта» організувала публічну дискусію, на якій говорили про те, чому чернівчанам варто боротися за книгарню в центрі міста.

Ще з лютого містяни побоюються, що «Українську книгу», яка була першим культурно-мистецьким простором у Чернівцях, можуть зачинити. Нагадаємо, депутати не проголосували за збереження книгарні. Міські обранці не підтримали електронну петицію Оксани Драчковської, у якій вимагали зберегти профіль закладу.

Наразі, незважаючи на протести активістів та численні прохання чернівчан зберегти «Українську книгу», питання досі залишається невирішеним.

Вам буде цікаво: Як планують облаштувати приміщення «Української книги». Візуалізація

1 серпня медіаплатформа «Шпальта» в центрі культури «Вернісаж» організувала публічну дискусію, на якій говорили про те, чому чернівчанам варто боротися за «Українську книгу».

Повну версію події можна переглянути на відео, основні думки учасників читайте нижче.

Обговорення модерувала Оксана Драчковська. Вона зазначила, що формально і юридично орендар приміщення не змінився. Ним залишається та ж громадська організація «Інститут розвитку міста Чернівців». Але, що цікаво, цю громадську організацію перепродали. Пропонували придбати і директорці книгарні «Букініст» Марині Лібановій:

«Я вела переговори з Олегом Хавичем. Треба було йому заплатити за право бути головою цієї громадської організації. Але ті суми, які він називав, були надто великими. Крім того, люди, яким я довіряю, сказали мені: «А за що ти взагалі повинна платити? За повітря?» Тому я відмовилася. А тепер, коли все вже проплачено іншими людьми, я не уявляю, як вони захочуть покинути це приміщення. Вони триматимуться за нього зубами, кігтями і всім, чим зможуть».

Читайте також: За книжками стояли у чергах. Марина Лібанова про те, як чернівчанам повернути любов до читання

Артем Жук, громадський активіст:

«Громаду хочуть переконати, що книгарні Чернівцям не потрібні, культурні простори Чернівцям не потрібні. По суті відбулося рейдерське захоплення власності громади міста – приміщення за адресою: вулиця Емінеску, 1, і ми маємо припиняти дії орендаря. На жаль, орендар не допускає комісію всередину приміщення».

Олексій Гелетка, представник орендаря:

«Громадська організація не має на меті змінити функціональне призначення цього приміщення. Хочемо навпаки – покращити те, що було. Мені дуже приємно, що громадськість бажає кращого. Я готовий до діалогу і компромісу, але я не хотів би, щоб це все будувалося на недостовірній інформації».

 

Вардан Вардеванян, кандидат економічних наук, викладач ЧНУ ім. Ю. Федьковича:

«Турбує те, що Чернівці позбавляють культурних просторів у центрі міста. А якщо немає таких просторів, то немає і можливости зустрітися, провести якийсь івент. Я народився і виріс у Чернівцях, проте зараз уже не можу своїх дітей відвести в ті заклади, де я щось пережив. Ми їх втрачаємо. Щодо того, що відбувається в «Українській книзі», то, оскільки це пам’ятка культурної спадщини, мали б бути особливі вимоги до тих бригад, які там працюють, – повинні бути експерти, які можуть реставрувати приміщення. А тут просто вивозилося тачками, відрами, наскільки я це побачив».

Олена Пушкова, начальниця відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради:

«Якщо ми зараз підемо в суд, то однозначно його програємо. Тому що ми не маємо підтвердження автентичности того інтер’єру, який наразі зруйнований. Завдяки активній участі громадськости вдалося зупинити такий радикальний вандалізм, коли припинили роботи всередині приміщення. Станом на сьогодні ми отримали на розгляд документ, який виготовив технічний експерт Анатолій Лобов. Він зробив технічну оцінку виконаних робіт на несучу здатність і безпеку експлуатації. Стан об’єкта він називає задовільним, а втручання в цілісність конструкцій стіни і перекриття антресолі, за його словами, не мають і не будуть мати негативного впливу на технічний стан і експлуатаційну здатність будинку. Водночас як архітекторка я можу сказати, що той дизайнерський проєкт ремонту, який наразі пропонують, потребує доопрацювання – ми не бачимо конструкції, які будуть застосовані. Поки що це абстрактні картинки, які не мають під собою каркаса».

Тетяна Шепелько, радниця чернівецького міського голови:

«Щодо позову до суду, то ще не закрила свою роботу робоча комісія і не зібрані всі матеріали. Але позов буде подано – про дострокове розірвання договору оренди. Насправді, наші культурні простори завойовують люди, яким плювати на нашу думку. Вони бізнесмени, і там буде кав’ярня. Ви думаєте, там буде книгарня? Комусь потрібні розумні голови?»

Андрій Федоренко, чернівчанин:

«Висловлюю думку з точки зору молоді. Одразу скажу, що я за автентичний дизайн, оскільки це історія, яку треба поважати. Якщо подивитися на цей проєкт ремонту, то я бачу кафе, не бачу це книгарнею. Погляньте, скільки там столиків. Кафе і так багато в місті, особливо в центрі».

Карен Гамбарян, учасник АТО, вимушений переселенець, фотограф:

«Як людина, яка народилася і виросла у спальному районі індустріального міста Маріуполя, хочу сказати, що ви не ціните те, що дано вам від народження. Це перша проблема. А друга – проблема закритости. Щось для нас вирішують без нас, у кулуарах, без громадського обговорення. А потім депутати і чиновники дивуються, коли бачать за вікном Майдан».

Нагадаємо, раніше «Шпальта» організовувала публічну дискусію про те, якими повинні бути літні майданчики біля закладів громадського харчування.

Фото Ірини Болести

 

 

 

Коментарі