Ініціативи, Новини, Репортаж

Головоломки, хімічні шоу та генератор струму: коли у Чернівцях відкриється Музей науки

Перший для нашого міста Музей науки відкриється незабаром у Чернівцях. До експонатів можна торкатися, випробовувати та навіть одягати їх. Вони пояснюють явища фізики, хімії чи біології. Про експонати, проблеми з бомбосховищем та опаленням читайте в матеріалі. 

Незабаром у Чернівцях, у торгово-розважальному центрі «Панорама», відкриється перший у місті Музей науки. Зібраний з інтерактивних експонатів Київського, Львівського та Одеського музеїв.

Представлені предмети поділені на секції фізики, хімії та анатомії. Серед них — головоломки, ілюзії, тактильні прилади, конструктори. Незабаром має бути ще секція оптичних ілюзій. Нові експонати привезуть із Німеччини.

«Тут цінність не в експонатах, а в людині, її живому інтересі до наукових явищ. Експонати можна відтворювати, зламати, відремонтувати — вони не є унікальними речами. В цьому плані музей не є місцем збереження речових джерел — це місце провокації наукового інтересу», — розповідає заступниця директора Буковинської малої академії наук Олена Дика.

Вона — кандидатка докторських наук та доцентка, займається популяризацією науки серед молоді.

У приміщенні колишнього магазину дитячих іграшок яскраві стіни, тут просторо. Проте є проблеми з освітленням, яке постійно блимає; опаленням, яке невигідно оплачувати; та розташуванням. Адже «Панорама» розташована на околиці міста.

«Були б ми у центрі Чернівців, ми були б повні. Натомість уявіть, як сюди  водити людей», — каже директор музею Любомир Лопушняк.

«Враховуючи, що багато автобусів з области передали на фронт, дітей возити до музею просто нема на чому», — зазначає він. — «Тому зараз пробуємо працювати з міськими школами».

Спершу міська влада хотіла облаштувати музей у приміщенні кінотеатру «Чернівці». Та виникли проблеми.

«Громада сказала, що Клічук хоче вкрасти (кінотеатр)», — розповідає Любомир. Та більше цю тему він коментувати не хоче.

Крім розташування, є проблеми і з бомбосховищем. Формально у ТЦ воно є, та зроблене нашвидкоруч, сире і неприбране. Тому офіційно дітей із музею під час повітряної тривоги водитимуть у школу №31, що розташована за кілометр від «Панорами».

Попри це, приміщення підходить київському керівництву музею за концепцією. Тому поки переїжджати не планують.

Відкрити музей планували до Дня міста, 9 жовтня. Але не вийшло: лише нещодавно тут провели інтернет, нові експонати з Німеччини ще не приїхали і проблема з опаленням так і не вирішена. Та перші пробні відвідувачі тут уже є. Адміністрації шкіл телефонують до музею та запитують, чи можна прийти, аби просто подивитися експонати. А в закладі стежать за тим, що дітям цікаво, а що ні.

«Спершу ми думали, що експонати будуть цікаві дітям 6-8 класів. Але коли прийшов 10 та 11 класи, ми зрозуміли, що це онлайн-діти. Вони не бачили наживо дослідів, не тримали в руках фізичних приладів, ні важелів, ні кульок Ньютона,— каже Олена Дика. — У них не було живого спілкування під час освітнього процесу, не було досвіду експериментування. Музей дає можливість надолужити втрачене за роки онлайн-навчання».

Ми завітали, коли в музеї саме були одинадцятикласники з однієї зі шкіл міста. Вони зацікавлено розглядали експонати, кожен обирав собі улюблений. Хтось захопився магнітами та електричним струмом, хтось — зосереджено створював звуки на трубах різної довжини. Діти фотографувалися з ілюзіями та складали анатомічні конструктори.

Між школярами завжди ходять інтерпретатори. Хлопці показують, як користуватися експонатами, та пояснюють науковість за ними. Опісля — проводять для школярів наукове шоу з хімії. Інтерпретатор створює невеличкий вулкан та запускає ракету з-під пляшки, пояснюючи дітям хімічні реакції, які при цьому відбуваються.

Раніше художники краю погодилися передати свої картини на аукціон у Центрі Миколайчука, аби підтримати Музей науки фінансово. Кошти були потрібні зокрема і на наукові шоу, аби закупити приладдя для дослідів. За кошти з аукціону тут провели інтернет і переобладнали приміщення.

«Коли я дізналася, що художники краю погодилися виставити свої картини на аукціон задля того, аби підтримати молоду науку, мене це вразило. Я зрозуміла, що саме так і повинні взаємодіяти мистецтво і наука», — зазначає пані Олена.

Загалом відвідати музей можна буде безкоштовно. Він працюватиме з середи по неділю з 10:00 до 17:30. Пізніше тут хочуть розробити платні наукові програми. Наразі відкриватися планують до Всесвітнього дня науки, 10 листопада.

 

Коментарі