Репортаж

Збирають на Музей науки: у Чернівцях презентували благодійну виставку-продаж

Тут представили замальовки природи, абстрактний живопис, натюрморти та портрети.

У Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука презентували виставку «Мистецтво заради науки».

Тут представили приблизно 50 експонатів різних стилів: замальовки природи, абстрактний живопис, натюрморти та портрети. На виставці є роботи й буковинських авторів, і митців із Києва, Миколаєва, Одеси, Харкова та Луганська.

Виручені з виставки кошти підуть на створення інтерактивного музею під егідою Малої академії наук.

Співорганізатор виставки Олександр Білоус каже, що чернівецькі митці з перших днів повномасштабного вторгнення долучаються до мистецьких акцій та розпродажів. І коли не вистачило коштів для відкриття Музею науки – вирішили звернутися до Вернісажу та Спілки художників:

«У нас уже так повелося останні шість місяців, що ми всім українським народом збираємо кошти на ЗСУ. Це все правильно, і ми далі це продовжуємо робити. Але потрібно думати за наше майбутнє, тому в Чернівцях незабаром відкриють Музей науки – такі є в Києві й у Львові», – розповідає пан Олександр.

За словами голови Чернівецької облради Олексія Бойка, це, з одного боку, популяризація чернівецьких художників, а, з іншого — економічний аспект – залучення додаткових коштів для музею.

За кожну роботу автор чи авторка встановили мінімум, далі, за ініціативою покупців, можна позмагатися, як на аукціоні.

Директор Центру культури «Вернісаж» Ігор Сорокоумов розповів Шпальті, що серед робіт є експонати двох благодійних виставок центру, а також картини, які передали автори.

Зокрема тут представлені роботи понад десятьох художників та художниць: Марини Рибачук, Анатолія Фурлета, Олександра Литвинова та інших.

Серед відвідувачів знайомимося зі Степаном Карачком – буковинським краєзнавцем та фотографом.

«Тут картини моїх улюблених художників – Марини Рибачук та Анатолія Фурлета. Я їх добре знаю, і ці роботи мають свою реальну ціну. Дай Бог удачі цій виставці, і щоб Вернісаж зібрав необхідні кошти», – ділиться він.

Водночас пан Степан вважає, що багато людей не зможе придбати такі дорогі полотна.

Художниця Марина Рибачук розповіла Шпальті, що на виставці представили чотири її роботи.

«Я працюю в стилі імпресіоністичного реалізму. Пишу натюрморти, пейзажі Чернівців та їжджу на пленери (роботи художників просто неба, а не в майстерні – авт.) за кордон. Тільки вчора повернулася з пленеру в Румунії», – розповідає мисткиня.

Виставкою захопився колекціонер Олег Гнатюк. Він переселенець із Житомира, де має картинну галерею. Там представлені близько 3,5 тисяч полотен.

«Я відвідую всі культурні заходи, що відбуваються в Чернівцях. Вивчаю художників, придивляюся, навіть думаю над тим, щоб привезти сюди свою колекцію», – ділиться пан Олег.

Серед робіт йому сподобався пейзаж Лариси Куваєвої «Просіка». Каже, що тут гарні тони, зроблені аквареллю, а сама картина «дихає». Водночас як колекціонеру йому подобаються картини різних стилів.

«Мені потрібно, щоб картини були різнопланові. У мене може бути і кубізм, і абстракція, реалізм, натюрморти… Тоді людина, яка прийде в галерею, знайде своє полотно», – зазначає він.

Подивитися виставку та придбати полотна можна до 16 жовтня з 11:00 до 19:00, крім понеділка та вівторка.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі