Новини

Депутати міськради не проголосували за збереження «Української книги» в Чернівцях

Міські обранці не підтримали електронну петицію Оксани Драчковської.

Сьогодні, 20 червня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на продовження березневої та початок квітневої сесії. Одне з питань порядку денного стосувалося розгляду електронної петиції Оксани Драчковської щодо збереження книгарні і культурно-мистецького центру «Українська книга». У проекті рішення депутатам пропонували додати приміщення, в якому розташована книгарня, до переліку об’єктів міської комунальної власності, які не підлягають приватизації. А Департаменту розвитку рекомендували не надавати згоду на зміну його цільового призначення до кінця терміну дії договору оренди.

«Для чернівчан історично склалося, що це – книгарня. Коли побачили, що орендар хоче це приміщення перепрофілювати і знищити те, що там було, громадськість зареєструвала таку петицію. Департамент пішов нам назустріч, запросив авторку петиції, тих, хто проголосував, і вніс усі пропозиції людей, які висловилися, до цього проекту рішення», – розповіла представниця авторки петиції Тетяна Шепелько.

Читайте також: Зберегти «Українську книгу». Що відбувається довкола відомої книгарні у Чернівцях

Своєю чергою, депутат від фракції «Рідне місто» Анатолій Чесанов попросив, аби вона показала доручення від авторки петиції.

«Ми розмовляємо незрозуміло з ким», – сказав він.

Тетяна Шепелько відповіла, що ініціаторка звернення не має змоги ходити в міську раду на кожне засідання.

«Це питання якої сесії (квітневої, – ред.)? Як ви думаєте, Оксана Драчковська, яка має дитину з інвалідністю, може бути присутня кожен раз на сесії, яку зривають і відкладають?» – зазначила вона.

Тетяна Шепелько

Начальник юридичного управління міськради Олександр Шиба повідомив, що форма доручення від автора петиції не передбачена в Статуті територіальної громади Чернівців.

«Але було б логічно, щоб було зрозуміло, хто представляє інтереси автора петиції та на якій підставі. Тому що насправді питання складне, соціально та історично значиме для міста», – сказав юрист.

Тож міський голова Олексій Каспрук доручив Олександру Шибі підготувати зміни до Положення про електронні петиції, в яких буде передбачено письмове доручення.

Проєкт рішення двічі ставили на голосування, проте жодного разу голосів депутатів не було достатньо для його ухвалення.

Вам буде цікаво: Що буде з «Українською книгою». У Чернівцях обговорювали петицію на захист книгарні

 

Коментарі