Новини, Перша шпальта

Що буде з «Українською книгою». У Чернівцях обговорювали петицію на захист книгарні

У Департаменті економіки розглядали петицію Оксани Драчковської.

На початку лютого у Чернівцях почали активно обговорювати інформацію, що книгарня «Українська книга» може зачинитися. Аби зберегти її, чернівецька письменниця та журналістка Оксана Драчковська зареєструвала петицію на сайті міської ради, яку підписали 302 особи з 250 необхідних. 

Сьогодні, 27 лютого, у Департаменті економіки розглядали це електронне звернення. На обговорення прийшли авторка петиції, громадський активіст Артем Жук, (який один із перших повідомив про ймовірне закриття книгарні), в.о директора Департаменту економіки міської ради Віталій Гавриш. Запросили й представника громадської організації «Інститут розвитку міста Чернівці», яка орендує у міської ради це приміщення.

Представник ГО Максим Косовський під час обговорення петиції сказав, що в її основу заклали недостовірну інформацію.

«Мені незрозуміло, звідки у петиції взялася інформація щодо зміни орендаря. Орендарем була ця організація з певними установленими цілями. Орендарем ГО і залишається. Змінювати цільове призначення приміщення чи юридичної особи, яка взяла її в оренду, ніхто не буде», – повідомив Максим Косовський.

Водночас в. о директора Департаменту економіки Чернівецької міськради Віталій Гавриш зауважив, що у структурному підрозділі не бачили документів щодо зміни цільового призначення або зміни суборендарів.

Сама ж авторка петиції Оксана Драчковська зазначає, що зважаючи на сумний досвід із книгарнею у центрі міста «Кобзар», яку так і не відновили, громадськість остерігається, що і цю книжкову крамницю можуть безповоротно втратити.

То скажіть, там буде книгарня? − запитала Оксана Драчковська.
− Звичайно, вона там була, там і залишиться, − відповів Максим Косовський.

Наразі відомо, що у приміщенні Центру та, власне, книгарні вже розпочали ремонт. Активісти припускають, що у книгарні можуть рік тривати ремонтні роботи, а відтак у закладі на вітрину виставлять тільки дві книги і два сувеніри. То чого далі чекати?

Директорка книгарні «Букініст» Марина Лібанова запитала, чому на обговорення петиції не прийшов голова громадської організації, яка орендує це приміщення у міськради, а тільки представник. Адже всім цікаво побачити (після нещодавньої зміни голови ГО Олега Хавича на Руслана Серафінчана, – ред.), хто ця людина.

«Магазин зачинився на ремонт, то що там буде далі? Наразі там зняли іменні вітражі та почали ремонт», – зазначила вона.

Представник ГО «Інститут розвитку міста Чернівці» зазначив, що йому відомо тільки те, що надалі приміщення використовуватимуть за цільовим призначення.

 

Після обговорення в.о. директора Департаменту економіки зазначив, що петицію розглянуть на сесії міської ради.

Учасники обговорення електронної петиції внесли такі пропозиції:

  • залишити об’єкт у профільному використанні;
  • внести об’єкт до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації;
  • рекомендувати виконавчому комітету, якщо буде звернення від ГО щодо проведення ремонту за рахунок невід’ємних поліпшень, то врахувати їх в орендну плату.

Нагадаємо, наразі власником приміщення на Центральній площі, 10 є громада міста через Департамент економіки. Це – міська комунальна власність, є відповідне свідоцтво. Її передали в оренду міській ГО «Інститут розвитку міста Чернівці» терміном на 10 років із 2010 до грудня 2020 року» без зміни цільового призначення.

Чи збережуть у цьому приміщенні «Українську книгу», наразі невідомо. «Шпальта» стежитиме за подіями, які будуть розгортатися довкола знакової у місті книгарні та інформуватиме про це наших читачів.

 

Коментарі