Ініціативи, Новини

У Чернівцях дискутували про те, якими мають бути літні майданчики. Фото

Медіаплатформа «Шпальта» започаткувала міський дискусійний майданчик.

Медіаплатформа «Шпальта» започатковує міський дискусійний майданчик. Під час обговорення експерти, чиновники, громадські активісти та інші зацікавлені особи порушуватимуть актуальні питання розвитку Чернівців та шукатимуть шляхи вирішення проблемних тем.

Темою першого такого заходу стали літні майданчики біля закладів громадського харчування. Нещодавно виконком міської ради затвердив нові вимоги до їх встановлення. Якщо це рішення також підтримають депутати, то відповідна концепція почне діяти вже з наступного року. Проте цьогоріч частина вже встановлених літніх майданчиків не відповідає архітектурним нормам і перешкоджає комфортному та зручному пересуванню людей вулицями.

Цю проблему під час дискусії обговорювали чиновники, екскурсоводи, архітектори та представники чернівецьких закладів. Модерувала бесіду журналістка Оксана Драчковська.

Екскурсовод Ярослав Адамчук зазначив, що туристи, які приїжджають до Чернівців, хочуть бачити більше вільного простору, а не закриті халабуди. Цю думку підтримала і художниця Анна Воронка.

«Я хочу прийти на вулицю Кобилянської і просто гуляти нею, а не обходити такі масивні конструкції. Нещодавно була у Відні, де також є подібні пішохідні вулиці. Там поруч із кафе лише виносять стільці, столики і парасольки над ними. Я думаю, що літні майданчики все-таки мають бути для того, щоб випити каву і з’їсти тістечко, а не для перших, других і третіх страв», – сказала вона.

Логіку встановлення закритих тимчасових конструкцій зі свого боку пояснила фінансова директорка ресторану «М’ята» Галина Колосніцина. За її словами, літній майданчик закладу відгородили зокрема від безхатьків.

«Якщо столи і стільці будуть просто на тротуарах, то ДНК-матеріал цих людей буде в тарілках відвідувачів закладу. Крім того, нашим гостям подобається, так би мовити, усамітнюватися. На закритому літньому майданчику їм здається, що вони на вулиці, але водночас і захищені від сторонніх поглядів», – розповіла пані Галина.

Окрім цього, підтримують мінімальне втручання у громадський простір у кав’ярні «YUGO», біля якої встановили відкритий майданчик без накриття та загороджень. Але зазначають, що міська влада не завжди йде назустріч підприємцям.

«Торік я подав документи на встановлення літнього майданчика 5 квітня. А дозвіл мені видали аж у вересні, коли вже фактично потрібно демонтувати майданчик. Чому я маю майже півроку чекати на дозвіл?» – сказав власник кав’ярні «YUGO» Юрій Горченко.

Також під час дискусії обговорювали нещодавно затверджену виконкомом Концепцію щодо архітектурно-художнього оформлення літніх майданчиків

«Графічний матеріал документа повністю скопіювали з львівського регуляторного акту. Мені здається, що в Чернівцях достатньо людей, які розробили б свою концепцію, що відповідала б нашим проблемам», – зазначила екс-головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько.

Найчастіше під час заходу згадували тимчасові конструкції біля закладів на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської. Більшість дійшла думки, що масивні майданчики шкодять її архітектурній привабливості.

«Заклади насправді приносять місту досить багато коштів. Але об’єкти архітектури закриті майданчиками. Що люди можуть побачити?», – сказала художниця Людмила Богдан.

«Через те, що на Кобилянської почалася війна між закладами, у кого кращий, ширший майданчик, ми втратили вулицю як таку. За цими халабудами не видно архітектури, і тут має ухвалювати рішення не підприємець, а громада через чиновників повинна впливати на власників», – зазначив чернівчанин Олександр Чернюк.

Окрім цього, Анна Воронка звернула увагу на те, що більшість людей не ходять посередині Кобилянської, а йдуть тротуаром. Тому запропонувала розглянути можливість встановлення літніх майданчиків по центру вулиці.

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі