Новини

Зберегти «Українську книгу». Що відбувається довкола відомої книгарні у Чернівцях

У міській раді запевнили, що наразі зміна цільового призначення приміщення культурно-мистецького центру – лише здогадки.

У соцмережах активно обговорюють інформацію, що книгарня «Українська книга» може зачинитися. На сайті міської ради навіть зареєстрували петицію, у якій вимагають попри зміну орендаря приміщення зберегти профіль закладу. Зокрема у петиції йдеться, що громадськість остерігається, мовляв, книгарню і культурно-мистецький центр «Українська книга», як і колись «Кобзар» у центрі міста, буде безповоротно втрачено.

Громадський активіст Артем Жук припускає, що в цьому приміщенні може відкритися ресторан. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

«Чернівчани, ви напевно вже бачили новини про те, що книгарня «Українська книга», частину якої я орендував під North Bukovyna Store, зачиняється назавжди. Вивозять речі, картини і навіть демонтують вітраж від Анатолія Федірка», – написав Артем Жук.

Також він зазначив, що наразі приміщення культурно-мистецького центру «Українська книга» передали новому правонаступнику і співзасновнику ГО.

У коментарі «Шпальті» Артем Жук розповів, що орендував частину приміщення з 2015 року до 1 квітня 2017.

«Наразі мені відомо, що у книгарні прибирають книжки, і до кінця місяця магазин закриють. На жаль, я не зміг орендувати ціле приміщення, бо мені назвали непідйомну суму, яку потрібно було заплатити одним платежем. Коли я там працював, йшлося про продаж документів громадської організації, яка орендує приміщення культурно-мистецького центру. Для мене принципова позиція залишити там книжковий магазин», – каже Артем Жук.

В «Українській книзі» журналістів «Шпальти» запевнили, що магазин працює у звичному режимі. Коментувати інформацію про його закриття відмовилися. Запропонували з усіма питаннями звернутися до засновника ГО «Інститут розвитку міста Чернівці» Олега Хавича, яка орендує у міської ради це приміщення. Та, за словами продавців магазину, «LiteraturCafe» наразі не працює.

За інформацією державного Реєстру громадських об’єднань, Чернівецька міська громадська організація «Інститут розвитку міста Чернівці» зареєстрована 09.07.2002 року. Майже 12 років головою організації був Олег Хавич. Та 7 лютого цього року на сайті реєстру внесли останні зміни.

У реєстрі зазначено, що головою цієї ГО є Серафінчан Руслан Миколайович, члени ради – Серафінчан Тетяна Олександрівна та Сємєшкіна Валентина Василівна.

У коментарі «Шпальті» Олег Хавич повідомив, що наразі немає жодного відношення до цієї організації – ГО «Інститут розвитку міста Чернівці».

«Я написав заяву про відставку з посади голови і вихід з організації наприкінці січня 2019 року. Наскільки мені відомо, обидві заяви були задоволені на загальних зборах ГО. Нове керівництво не має претензій до мене, а я – до них», – зазначив Олег Хавич.

У Департаменті економіки Чернівецької міської ради повідомили, що наразі немає підтвердження того, що у приміщені культурно-мистецького центру буде заклад харчування. Також зазначили, що громадська організація, яка його орендує, не може займатися комерційною діяльністю, а тільки неприбутковою.

Наразі оренда 150 квадратних метрів приміщення на Центральній, 10 – у межах 2500 гривень за місяць.

«Зараз власником приміщення на Центральній площі, 10 є громада міста через Департамент економіки. Це міська комунальна власність, є відповідне свідоцтво. Її передали в оренду міській ГО «Інститут розвитку міста Чернівці» терміном на 10 років з 2010 до грудня 2020 року», – повідомив директор Департаменту економіки Чернівецької міської ради Віталій Гавриш.

Він зазначив, що, попри оренду приміщення, незмінним є те, що це – міське комунальне майно, і що воно передано з метою використання саме під культурно-мистецький центр.

«Орендарі можуть просити орендодавця (міську раду) змінити цільове використання приміщення, але самовільно не мають права його змінювати. У випадку самовільної зміни цільового призначення міська рада буде ініціювати судовий процес щодо розірвання договору оренди з орендарем», – зазначив Віталій Гавриш.

Також Віталій Гавриш каже, що йому відомо про зміну керівника ГО. У соцмережах є інформація про те, що у цьому приміщенні відбуваються незрозумілі дії. Але зарано робити якісь висновки, бо неможливо прочитати думки орендарів.

Крім того, він зазначив, що культурно-мистецький центр може мати ширше значення – не лише книжковий магазин, а й, можливо, громадський простір.

«Але громадська організація не може займатися комерційною діяльністю. Наприклад, відкрити ресторан чи інший заклад. Вони можуть займатися тільки неприбутковою діяльністю», – каже чиновник.

Водночас орендарі не мають права самостійно змінювати цільове призначення центру. Будь-які дії щодо цього приміщення орендар повинен узгоджувати з орендодавцем в особі Департаменту економіки міської ради.

«Самовільно ніхто не може розпоряджатися майном міста. А зважаючи на резонанс довкола цього приміщення, вважаю, що будь-які дії щодо зміни цільового призначення та існування культурно-мистецького центру потрібно виносити на громадське обговорення. Не думаю, що хтось із чиновників візьме на себе відповідальність змінити профіль використання цього приміщення одноосібно», – каже Віталій Гавриш.

«Шпальта» стежитиме за подіями довкола культурно-мистецького центру та інформуватиме наших читачів про те, що тут відбувається та чи не зникне чергова книгарня в історичній будівлі у центрі міста.

Ольга Максимюк

 

Коментарі