Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Подорожі як наркотик. Про чернівчанина, котрий відвідав 53 країни, сироїдіння та мрію об’їздити увесь світ

Мандрівник Денис Аксьонов побував у декількох країн Кавказу, Азії, східній та південній Туреччині. Відвідав три країни Африки, 25 країн Європи і Домініканську республіку.

Понад десять років тому Денис Аксьонов уперше побував за кордоном. Замість спланованого відпочинку на десять днів, мандрівка затягнулася на два місяці. З того часу у чернівчанина почалося інше життя. Він зрозумів, що у самостійних мандрівках можна побачити набагато більше, аніж подорожуючи з гідом.

Зараз за плечима у Дениса 53 країни, він спробував себе у ролі гіда та вважає себе професійним мандрівником. А ще, під час подорожі країнами Азії (там він пробув 4 роки) випробував на собі харчування продуктами без теплової обробки та навчився бути щасливим.

Про те, чому варто подорожувати, про переваги самостійних мандрівок, сироїдіння, як бути щасливим та намагання бути корисним людству, Денис Аксьонов розповів у інтерв’ю «Шпальті». 

До рідних Чернівців Денис приїхав усього на два тижні (він прилетів із Азії, якою мандрував чотири роки). Уже у п’ятницю, 9 листопада, чернівчанин вирушив у чергову подорож. Цього разу курс взяв на Америку, Канаду, Кубу, Бразилію, Мексику. Також разом із ним до Америки полетіла мама, яка теж заразилася мандрівками від сина, і тепер, як тільки з’являється нагода, вирушає за ним.

Про подорожі

Спершу це були лише мрії. Під інструментальну музику я марив подорожами, островами, бачив сни, у яких я подорожував невідомими мені країнами. Моя перша велика поїздка була до Ізраїлю. Їхав із батьками у турпоїздку, яку зорганізувала єврейська спільнота. Нам дозволили залишитися довше, якщо є родичі. Я залишився, бо дуже хотів потрапити у Єгипет, але не було візи. Тож, коли мені одна учасниця групи, яка працює у турагенстві, запропонувала поїхати до Йорданії, відразу погодився. Хоча не уявляв, що там зможу побачити, бо не цікавився цією країною. Коли почали подорожувати місцями, куди не водять екскурсоводи, був шокований, я ніколи раніше нічого схожого не бачив. Я був наче в трансі. З тих пір подорожую самостійно, бо лише у такий спосіб можна побувати у місцях, яких забажаю.

Уже відвідав 53 країни. Серед них: декілька країн Кавказу, Азії, східна та південна Туреччина, три країни Африки, 25 країн Європи і Домініканська республіка.

Мене цікавить усе: побут людей, справжні традиції (навіть похорони), дайвінг, історія, археологія.

Моя наступна країна – Латинська Америка, бо хочу побачити усе, що пов’язано із культурою інків, особливо піраміди Майя

Для мене подорожі – це наркотик, це воля. У мандрівках з’являються нові ідеї, цілі. Я можу менше витратити на харчування, однак більшість коштів спрямовую для того, щоб рухатися далі, розвиватися. А ще – привчити людей подорожувати, щоб вони побачили інший світ, інше життя.

Наразі маю багато енергії, хочеться об’їздити увесь світ. Чи є місце, де б хотів залишитися? Можливо, Азія. Подобається їхній клімат, бо там завжди тепло, дуже привітні люди. А ще там безпечно, відносно дешевше проживання, цілий рік є свіжі фрукти, а для мене це важливо, бо уже третій рік як не вживаю термічно оброблену їжу та зовсім не їм м’яса. Саме в Азії я спробував сироїдіння, і досі вживаю тільки сирі овочі та фрукти, насіння і горіхи.

Куди подамся, коли об’їжджу увесь світ? У космос (!). Справді, у мене є таке бажання, давно про це думаю. Дізнався навіть вартість туру, наразі політ вартує 250 тисяч доларів. Це дорого. Думаю, через 10-15 років попит збільшиться, і відповідно, знизиться ціна.

Але світ широкий, і мені вистачить нових місць для подорожей.

Про сироїдіння

Коли я з’їдав вісім бананів на обід, індонезійці сприймали мене за дивакуватого. Бо вони здебільшого готують із бананів якісь страви, смажать їх, запікають.

Три роки тому, під час подорожі Азією, спробував вживати лише сиру їжу, без термічної обробки. І досі моє меню складається зі свіжих термічно не оброблених овочів, фруктів, горіхів, насіння, нерафінованої олії холодного віджиму, соки та трав’яні чаї. Я не їм хліба та хлібобулочних виробів. Зранку зазвичай готую овочевий салат, а фрукти їм окремо.

Етап очищення організму був непростим. Я комбінував сироїдіння і голодування. Окрім цього, раніше я дотримувався дієти у харчуванні: вживав дієтичну їжу, відмовився від солі та цукру.

Перестав вживати деякі харчі через проблеми зі здоров’ям – мені діагностували внутрішньочерепний тиск і виписали жменю таблеток. Від традиційної медицини я відмовився, але почав практикувати дієту американського лікаря, яку знайшов в Інтернеті.

За допомогою дієти та сироїдіння мій організм очищується від непотрібних шлаків. Можу впевнено сказати, що зараз почуваюсь здоровішим, аніж це було років 10 тому. Помітив, що легко прокидаюся о 5-6 ранку, наче з будильником. Хоча раніше для мене це було справжнім випробування, і без чашки кави не міг «прокинутися».

Окрім харчування свіжими продуктами, я щодня тренуюся. Виділяю для цього по 30-40 хвилин. Люблю займатися спортом на свіжому повітрі. Я бігаю, віджимаюсь, качаю прес, роблю планку тощо. А під час подорожей долаю пішки по 15 кілометрів.

Завдяки такому способу життя відчув реальні зміни в організмі: не хворію, завжди в гарному настрої, зникла агресія, щоранку прокидаюся із купою планів у голові.

А ще, після піших походів у гори, мені не потрібний тривалий час на відновлення, вистачає лише нічного сну. Наступного ранку маю сили йти далі, можу долати щодня 25-30 кілометрів пішки.

Класні відчуття, коли тебе нічого не болить. Нині, у 38 років, я почуваюсь краще, аніж у 20, і не хотів би повернутися до такого стану, яким був двадцятилітнім.

Про перетворення мами

Незважаючи на досить поважний вік (62 роки), моя мама подорожує хоч на «край світу». Вона дуже активна і допитлива, сучасна та легко звикає до нового. Я був трохи шокований, коли вона спробувала азіатську кухню, серед усього були і різноманітні жуки та таргани.

Перша її тривала поїздка відбулася до Азії. Я подарував їй на ювілей квиток на літак до В’єтнаму. Вона залюбки прийняла цей подарунок і відтоді готова подорожувати за першої нагоди. Разом ми побували у Камбоджі, Таїланді, Індонезії.

Пам’ятаю, мама розповідала, що хоче схуднути. Запропонував їй теж спробувати сироїдіння. Це було 2,5 роки тому. Ми разом голодували, їли свіжі продукти без термічної обробки. Вдома мама продовжила таке харчування. До речі, вона зауважила, що в Україні через різноманіття випічки, вона б навряд чи змогла дотримуватися здорового харчування. Також вона займається бігом: щодня пробігає 2,5 кілометрів. Таке харчування та спорт теж позначилися на її фігурі та самопочутті. Вона схудла на 15 кілограмів – із 75 до 60-ти за росту 154 сантиметри. Вона прекрасно почувається, стала енергійнішою, зникли напади печії, покращився колір шкіри та стало міцнішим волосся. А ще, коли у тролейбусі показує пенсійне посвідчення, їй мало хто вірить, що це жінка пенсійного віку.

Про фінансові можливості

Подорожі потребують фінансових витрат, але все залежить від міри комфорту. Алгоритм такий: що довше часу ти можеш приділити на мандрівку, тим менше витрат. Наприклад, поїздка на три місяці обійдеться дешевше, аніж на 10 днів. Найдорожчий переліт, хоча можна їхати і автостопом. Знаю туристів, які їхали у такий спосіб до Азії.

Добре бути фінансово незалежним. Я влаштував своє життя так, щоб мій бізнес вдома працював без мене. Маю рибацький магазин, заробляю на фотографії, отримую невеличкий дохід від оренди нерухомості. Так я можу подорожувати і займатися розвитком: читаю, вивчаю мови, розвиваюсь у сфері блогінгу, фотографії.

Щомісяця я можу прочитати по 3-4 книжки. Наразі вчу глибше англійську, аби розуміти фільми, слухати лекції. А ще почав вчити іспанську, бо мої подорожі будуть через Латинську Америку, де ця мова потрібна.

Я не розкошую, але на життя вистачає. Не витрачаю на поїздки великі суми, обираю бюджетні варіанти готелів і хостелів. Іноді задля економії спеціально обираю нічні переїзди, спав навіть на кораблі. Проживання у місцевих жителів, знайомих, буває взагалі безкоштовним. Це може бути навіть ночівля на підлозі у спальнику, але це не так важливо. Місцеві жителі можуть стати гідами у новому місці – дати корисні поради, де що купити, а де варто бути обережним, бо можуть обманути.

Про чотири роки в Азії

Подорожувати, переїжджаючи що два дні з місця на місце, не просто. Це виснажує, ти втомлюєшся фізично та морально, переповнюється креативна пам’ять. Тому варто робити перерви, залишатися на місці на якийсь час. Під час мого тривалого туру Азією, цим місцем стало місто Муйне. Саме тут я знайшов за 20 доларів двомісний номер. Це було шикарне місце: море за 50 метрів від житла, поруч ринок, усе комфортно розташоване. Там був мій барліг.

До речі, Індонезія, це країна, у якій варто побувати: тут 17,5 тисяч островів, і кожен має різні традиції, вірування, архітектуру. Тут прекрасна природа та підводний світ.

На вулкан мотоциклом

Нині я можу впевнено сказати, що я професійний мандрівник. Також неодноразово спробував себе у ролі гіда. Чотири роки подорожував країнами Азії, а відтак проводив там екскурсії для україномовних та російськомовних туристів. Складаю авторські тури – обираю місця, куди не поведуть екскурсоводи з туристичних фірм: на вулкан, тури на мотоциклах тощо.

Люблю подорожувати на мотоциклі, бо так можна дістатися до місць, куди не їде громадський транспорт чи автомобіль. Одного разу саме так я піднявся на вулкан.

Про малайську мову

Фактично у всіх подорожах мені вистачало знань англійської мови. Наприклад, в Азії переважно всі знають англійську на досить високому рівні. Але скажу відверто, добре знати місцеву мову, де плануєте залишитися на довше. Наприклад, для того, аби торгуватися на ринку, або ж, щоб вас не обманули місцеві. Я вивчив декілька слів малайської, це неважка мова. А ось в’єтнамська, мені здається, важча, аніж китайська.

Стати корисним для когось

Подорожі – це не тільки споглядання нової картинки. Окрім вражень, мандрівки корисні для мозку. Читав дослідження вчених про те, що мозок розвивається тільки тоді, коли з’являються труднощі, важкі задачі. Обирайте для читання важкі книги, купуйте самостійно квитки, плануйте подорожі, подорожуйте без гіда, бо це розвиток.

Часто знайомі просять моєї поради. І я зрозумів, є люди, яким я потрібний, потрібний мій досвід. Планую свої знання та досвід записувати в Інтернеті. Створюю власний ютуб-канал. Це буде інформативний канал для туристів: з оглядами, корисною інформацією. Також буду розповідати, як я став щасливим. Хочу показати на своєму прикладі, що це можливо: бути щасливим та здоровим у будь-якому віці. Показати, що світ набагато ширший, і є заради чого жити.

Звичайно, я не можу змінити світ, але, думаю, комусь стану корисним.

 

Ольга Максимюк

Фото Євгенії Калюжки та з архіву Дениса Аксьонова

Коментарі