Бізнес, Інтерв'ю, Перша шпальта, Репортаж

Бізнес заради розвитку. Як чернівецького підприємця мотивують люди та місто

Власник групи компаній «ГРІКО» Сергій Гринюк про можливості успішного розвитку бізнесу в умовах нестабільності в країні.

Для левової частки людей фрази на кшталт «корпоративна культура», «невимушена атмосфера» чи «кожен працівник – цінний кадр» асоціюються радше з офісами Google чи Facebook, ніж з українською фірмою. Групі компаній «ГРІКО» вдалося розірвати цей шаблон. Адже, якщо керівництво турбується про працівників, то і вони, своєю чергою, потурбуються про кожного клієнта.

Коли фініш – новий старт

Нещодавно компанія «ГРІКО» відсвяткувала ювілей – 20-річчя з дня заснування. Наразі це одна з найбільших мереж будівельно-оздоблювальних матеріалів у Західній Україні, що пропонує високоякісні товари для будівництва, ремонту, декору від українських та закордонних виробників клієнтам по всій Україні. Однак мало хто знає, що фірма стартувала двічі. Попри фальстарт власник групи компаній «ГРІКО» Сергій Гринюк не опустив рук, а вперто продовжував робити все, аби втілити в реальність свою давню мрію – створити потужне підприємство з надання повного комплексу послуг при будівництві та ремонті, не обмежуючись продажем матеріалів.

«25 років тому я починав як підприємець, і лише через п’ять років роботи зареєстрував фірму. Мав мрію створити велику, сильну компанію. Спершу зареєстрували підприємство разом із партнером. З першої спроби наш проект з продажу будівельних матеріалів у комплексі з ремонтом довго не проіснував – ми збанкрутували. Усі гроші, які з дружиною накопичили на поїздках в Польщу та Югославію, вклали в компанію, і все це пропало. Нас просто обманули»,– розповідає Сергій Гринюк.

Та впадати у відчай не було ані часу, ані бажання. Навіть дружина про банкрутство не знала. Тому підприємець взяв собі за мету заробити за два місяці на Калинівському ринку ту суму грошей, яку втратив у збанкрутілій компанії.

«З 500 доларами в кишені, які ще залишились, я пішов на Калинівський ринок. Це були приблизно 1995–1996 роки. Тоді на ринку вже багато хто встиг нажити статків,і з мене кепкували, коли почули про старт з такою сумою. Але я чітко склав графік роботи по днях та мав твердий намір і бажання втілити у життя мрію про власну компанію», – ділиться Сергій Гринюк.

Як і більшість людей того часу, бізнесмен возив з-за кордону різні дрібниці: від фурнітури до пластикових китайських запальничок. Складом подекуди служив балкон квартири. Цікаво, що асортимент постійно доводилося змінювати, адже конкуренти не дрімали.

«Коли привозив товар, біля мого контейнера стояли в черзі конкуренти та записували, чим торгую. Довелося «брати» хитрістю. Пізніше новий товар я здавав напряму реалізаторам, а в контейнері виставляв те, на чому заробити складно», – розповідає підприємець.

За словами Сергія Гринюка, ще перебуваючи у поїздках за кордоном, він помітив, що там для ремонтів використовують значно якісніші матеріали, ніж в Україні. Це ще більше підігріло бажання заснувати власну фірму. Зібравши необхідну суму грошей, підприємець знову реєструє компанію, яка за роки роботи зуміла зайняти чільне місце на ринку будівельно-оздоблювальних матеріалів.

Йога для вантажників та офісних працівників

Наразі група компаній «ГРІКО» – це мережа, яка налічує понад 20 власних та партнерських магазинів, 2 декор-студії, понад 25 тисяч квадратних метрів складських приміщень та більше 300 працівників. Хоча в недалекому минулому на цьому місці було лише кілька складів, вагончики для працівників та душові кабіни.

Сучасне офісне приміщення – це чотириповерхова будівля, зведена з використанням енергозберігаючих технологій. Система теплопостачання працює на альтернативних видах палива, що дозволяє суттєво заощаджувати на дорогому природному газі.

В офісі є власний виставковий зал, кабінети, їдальня та актовий зал, в якому проводять тренінги, дитячі розваги, свята та навіть заняття з йоги. Систематично за участю виробників-партнерів відбуваються семінари на актуальні теми енергозбереження, звуко- та гідроізоляції, адже ці роботи неможливо виконати без фахових знань. На семінари запрошують усіх охочих, особливо майстрів та виконробів, оскільки тут зацікавлені в покращенні рівня знань тих, хто працює у сфері будівництва.

«Компанія починала роботу не з офісу, а зі складу. Звісно, потрібно було потурбуватися про комфортні умови для персоналу – водіїв, вантажників, аби вони почувалися гідно. Це найперше. Бо на фірму, де погані умови праці, ніхто не піде працювати, найкращі спеціалісти виїжджають за кордон. Саме завдяки нашим принципам, в основі яких – повага до кожного, залучаємо спеціалістів та створюємо сприятливі умови не лише для праці, а й для особистого розвитку працівника», – каже Сергій Гринюк.

У компанії підтримують усі ініціативи працівників, у тому числі й спортивні. Практично в кожному кабінеті офісу – спортивні нагороди, відзнаки фірми та працівників. Адже й Сергій Гринюк з дитинства захоплюється футболом та підтримує місцевий футбольний клуб.

Від концепції до реалізації – один крок

У виставковому залі кожен може ознайомитися зі зразками товарів, які постачає фірма.Це лише частина асортименту, яким може похвалитися «ГРІКО». До речі, компанія є ексклюзивним постачальником окремих груп товарів по всій Україні.

У відділі колірування, що розташований поруч, за хвилину можна отримати бажаний відтінок фарби чи декоративної штукатурки навіть для найвибагливішого клієнта. Якщо є унікальний код, підбір такого ж відтінку можливий навіть через кілька десятків років. Це дуже доречно, особливо коли мова йде, наприклад, про відновлення стіни.

При «ГРІКО» функціонує центр комплектації об’єктів будівництва. Якщо ви плануєте зводити будинок «з нуля»або самотужки затіяли ремонт, тоді вам сюди. Тут кваліфіковані експерти нададуть консультації на всіх етапах будівництва та ремонту, майстри без проблем виконають будівельно-оздоблювальні роботи, а дизайнери спроектують інтер’єр.

«За кордоном успішно працюють центри комплектації. Це дистриб’юторські компанії, які пропонують готові рішення для будівництва і ремонтів. Ми працюємо в цьому напрямку, – каже директор однієї з компаній групи «ГРІКО» Оксана Іващук. – Для нас є важливим результат – визнання клієнтів, партнерів та репутація надійної конкурентоспроможної компанії. І за 20 років нам вдалося досягти цього. Ми цінуємо кожного клієнта, а вони, у свою чергу, довіряють нам».

«ГРІКО» – не лише одна з найбільших мереж будівельно-оздоблюваних матеріалів, а й потужне джерело доходів місцевої скарбниці – щороку компанія сплачує понад 10 млн грн податків. А бажання позитивно впливати на суспільство та відчуття соціальної відповідальності спонукали компанію зайнятись благодійністю: 2015 року Сергій Гринюк був удостоєний першої муніципальної премії імені Антона Кохановського у номінації «Меценат року».

«Той час, коли досягти успіху можна завдяки принципам»

Чому одна компанія досягає успіху, а інша – закривається на початковому етапі? Сергій Гринюк вважає, що перш за все це залежить від вмілого керівництва, чіткої стратегії розвитку та дотримання встановлених принципів.

«Принципи компанії, прозора робота, умови для роботи та розвитку працівників – це те, що дає результат, – каже підприємець. – Компанію творять люди, які тут працюють. Адже колектив – наша друга сім’я. Ми мотивуємо їх не тільки через зарплату. Підбираємо колектив і відразу намагаємося донести людям, що цінності не в грошах. Це ставлення до персоналу, гарний колектив, розвиток, спорт, дозвілля. У нас традиція:двічі на рік ми проводимо корпоратив, а взимку всією компанією їдемо за кордон на відпочинок».

За словами Сергія Гринюка, потрібно показувати людям, що вдома можна жити краще. Адже за кордоном далеко не так солодко.

Зрозуміло, що підібрати колектив, який буде відповідати принципам компанії, було не просто. Тут залишилися ті, хто хоче працювати чесно та на результат. Адже успіх компанії залежить від зусиль кожного.

 

Бліц

Сергій Гринюк

 

Що мотивує працювати далі?

– Люди. Працюю заради розвитку, кращого життя для наших дітей та міста, де живемо.

Вірите людям?

– Вірю, це найбільший поштовх та мотивація. Хоча багато людей підводили, іноді й свої, в яких інша мотивація. Але життя навчило переступати це і забувати. Найважче переставати вірити в людей.

Ваші принципи?

– Чесність, відповідальність, бажання розвиватися.

                                                                                                                                                                                                                                  Партнерська публікація

Ольга Максимюк

Фото Юлії Драган

Коментарі