Інтерв'ю, Перша шпальта, Репортаж

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

У своєму першому сезоні в жіночій Суперлізі чернівецький волейбольний клуб впевнено закріпився у верхній частині турнірної таблиці, поступаючись лише найуспішнішим командам країни. Про нинішній сезон, перспективи спорту в Україні та Чернівцях, а також майбутні трофеї «Шпальта» поспілкувалася з головним тренером Артемом Дигтяренком та лідеркою команди Катериною Сільченковою.

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

«Чернівці зараз – серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

І. Тренер

Зараз ВК «Буковинка» посідає третє місце у чемпіонаті України з волейболу серед жіночих команд. Для виступів у першості вона провела кардинальний ребрендинг, підсилилася гравчинями найвищого рівня, і тепер претендує на престижні національні трофеї.

Головний тренер команди Артем Дигтяренко переконаний, що у «Буковинки» є потенціал, щоб виступати на рівні з українськими волейбольними грандами.

«У сезоні зараз ми треті, але все вирішить плей-офф*. Тому, мені здається, фінішувати вище цілком реально. Ми стаємо сильнішими з кожною грою», – переконаний тренер.  

*після закінчення регулярного чемпіонату команди, які зайняли вищі місця, гратимуть між собою за звання чемпіона.

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

ВК «Буковинка» також пробилася до Фіналу восьми Кубка України з волейболу. За словами Артема Дигтяренка, команда налаштована грати до останнього у всіх турнірах.

«Немає пріоритетности. Завжди хочеться перемагати, завжди хочеться забирати найвищі місця. Поки календар матчів дозволяє, поки великої завантажености немає», – каже тренер.

II. Капітан

Катерина Сільченкова у нинішньому розіграші жіночої першости зіграла у дев’яти матчах за чернівецьку «Буковинку». 

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

Волейболістка згадує, що поміж усіх поєдинків їй найбільше запам’яталися матчі зі своїм колишнім клубом – дніпровським «Прометеєм».

«Для мене завжди цікаво грати із сильними командами. Бо в таких матчах можна показати себе і викластися на повну. А “Прометей”  зараз об’єктивно найкращі, вони грають у Лізі чемпіонів. І хоч ми програли, але відчуття, що ми нав’язали боротьбу, того варте», – зазначає Катерина Сільченкова.

Серед трофеїв, які підіймала над головою Катерина за майже двадцятирічну кар’єру, – чотири чемпіонства та кубки України, та навіть два чемпіонства Єгипту й Африки. 

До чернівецького клубу 33-річна волейболістка долучилася на початку цього сезону – восени минулого року. 

«У Чернівцях працює мій чоловік, тому я рада, що перейшла в цей клуб. Дівчата знайомі, ми не грали разом до цього, але я знала їх заочно. Та зараз потрібно продовжувати зігруватися і рухатися далі», – каже волейболістка.  

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

III. Клуб

Із початком повномасштабного вторгнення волейбольний чемпіонат проводять лише в Чернівцях. 

Артем Дигтяренко згадує, що впродовж багатьох років столицею українського волейболу було місто Харків, але тепер на таке престижне звання претендують Чернівці.

«Поки Чернівці – серце волейболу. Тут базуються національні збірні, чемпіонат України та найбільші наші клуби. Звісно, життя непередбачуване, тому це може швидко змінитися. Але я хотів би, щоб місто утримувало цей титул», – каже тренер ВК «Буковинка».

Для цього про волейбол треба дбати насамперед на дитячому рівні, переконаний Артем Дигтяренко. За його словами, дітям необхідна мотивація розвиватися у цьому спорті.

«Якщо ми виростимо покоління зацікавлених спортсменів, які будуть показувати себе на світовому рівні, коли у клубів будуть власні дитячі академії, то це будуть бачити меценати і спонсори», – переконаний Артем Дигтяренко.

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

IV. Місто

У січні цього року організаторам Професіональної волейбольної ліги України дозволили допускати на матчі обмежену кількість глядачів.

Катерина Сільченкова переконана, що люди скучили за волейболом наживо, а спортсменки засумували без фанатів на трибунах. 

«Думаю, що завдяки волейболу люди можуть відірватися від поганих новин чи відпочити. Але зараз через війну ми граємо тільки в Чернівцях. Це не дуже добре для розвитку спорту і його популярности», – переконана спортсменка.

Волейбол – дуже ефектний спорт, також переконаний Артем Дигтяренко. Тому, на його думку, в Україні є все потрібне для того, щоб він зацікавив навіть пересічного українця.

«Це енергійний, але складний вид спорту. Я думаю, що зараз у нас іде дуже велика популяризація волейболу. У нашій країні одна з найкращих європейських трансляцій, тим паче, вона повністю безкоштовна», –  розповідає тренер.  

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

«Коли ти ефектно підстрибуєш і втолочуєш з усієї сили той м’яч, це дає емоцію не тільки для гравців, а й для глядачів. Тому дивитися на такий волейбол надзвичайно цікаво», – додає  Катерина Сільченкова.

Повболівати за чернівецькою командою можна впродовж останніх двох турів регулярного чемпіонату. Підопічні Артема Дигтяренка повинні зіграти ще чотири матчі, зокрема вчергове спробують здолати лідера змагань – дніпровського «Прометея».

«Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України «Чернівці зараз — серце волейболу»: як чернівецька «Буковинка» стала третьою командою України

фото Ігоря Константинюка

Коментарі