Інтерв'ю

Основні завдання – безпека та подолання освітніх втрат: інтерв’ю з головною освітянкою Чернівців Іриною Ткачук

Про готовність шкіл до нового навчального року, освітні втрати, національно-патріотичні змагання та розвиток майбутніх підприємців.

З вересня 28 чернівецьких шкіл починають навчання в очному форматі, в інших закладах вчитимуться за змішаною формою або у дві зміни.

«Шпальта» поспілкувалася з керівницею Управління освіти в Чернівцях Іриною Ткачук про те, яким буде навчальний рік, «геніальних дітей», які вчаться віддалено, ремонти укриттів, незакриті вакансії освітян та бізнес-навчання для школярів.

Ніхто не може змусити дітей навчатися очно

Цьогоріч нам вдалося досягти того, щоб 28 шкіл із 45 стартували навчання в очному форматі. Але, звичайно, зважаючи на потужність укриттів, ми не можемо випустити всіх дітей, тому будуть заклади, які працюватимуть очно у дві зміни та в змішаній формі. Це залежить від того, яке рішення ухвалить педагогічний колектив спільно з батьками. 

У Чернівцях ми перебуваємо на умовно безпечній території. Більшість закладів прагне саме навчання офлайн, бо є такий запит від батьків. Ми втратили фактично два роки через ковід та ще рік через воєнний стан, тому всі прагнуть відновити звичний формат. Хоча, звісно, не у всій Україні така ситуація. До прикладу, торік я спілкувалася з колегами з Вінниці. Вони проводили опитування, скільки батьків хочуть відновити очне навчання. Їх було менше 2%. 

Ніхто не може змусити дітей навчатися очно: якщо є побажання – можна обрати будь-яку іншу форму. Це може бути і сімейна, і екстернат, і дистанційна – залежно від того, як батьки визначать, що є кращим для їхніх дітей. Сімейна форма і екстернат – це ті форми, які дозволяють дітям навчатися вдома, але періодично впродовж навчального року потрібно здавати контрольні виміри, щоб підтвердити рівень знань. У нас в громаді є діти, які є просто геніальними та які не навчаються очно. Їм не цікаво в школі, але вони підтверджують свої знання впродовж року, перемагають в олімпіадах та міжнародних конкурсах. Такі діти цілеспрямовані та можуть самі планувати, досягати цілі, і працювати над тою освітньою програмою, яку вони повинні здобувати.

Майже три мільйони на укриття та допомога із закордону

Торік Чернівці були першими серед обласних центрів за кількістю укриттів в Україні. Цьогоріч ми теж витратили чимало коштів, щоб дообладнати їх та покращити умови перебування (2,6 млн гривень з міського бюджету направили на благоустрій укриттів – авт.). Два роки тому, до повномасштабного вторгнення, це були занедбані підвали. Сьогодні ми бачимо величезний прогрес.

Наразі в нас є три заклади, які взагалі не мають укриттів. У їхніх приміщеннях навіть немає підвалів, щоб їх переобладнати навіть під найпростіші сховища. Це ліцей №1, гімназія №1 та ЗОШ №38. Ці заклади мають угоди з іншими суб’єктами, які розташовані неподалік шкіл та мають укриття. Згідно з нормою, вони повинні бути на відстані до 500 метрів. 

Передусім укриття повинні відповідати за площею – 6 м² на особу. Мовиться і про дорослих, і про дітей. Є спеціальна комісія, до якої входять представники Управління освіти та охорони здоров’я, ДСНС, Держспоживслужби, Національної поліції. Вони оглядають заклад на відповідність усім вимогам, щоб діти могли комфортно і в безпеці перебувати в закладі освіти. Школи пройшли цю перевірку: є зауваження, але ми будемо працювати для того, щоб їх усунути цьогоріч. Наприклад, що стосується глобального – протипожежної сигналізації, вимог ХАССПу в харчоблоках – це не можна вирішити в один момент, бо це потребує значного фінансування. Ми будемо просити закласти ці кошти у бюджеті на 2024 рік. Наразі заклади освіти перебувають на фінансовій автономії, тому ті кошти, які надходять з місцевого бюджету, розподіляють між ними. 

З початку повномасштабного вторгнення ми співпрацюємо зі всіма закордонними організаціями в Чернівцях. Спершу це стосувалося вимушено переміщених осіб – тих, які проживали на базі закладів освіти, і тих, які навчалися тут. Згодом почали працювати на забезпечення комфорту дітей і облаштування умов. Мовиться і про продукти, медикаменти, обладнання санвузлів, генератори, комп’ютерну техніку, іграшки та рюкзаки. Зокрема, організація «Save the Children» зробить ремонти у 23 укриттях. 

«Понад 1500 чернівецьких школярів за кордоном»

Багато дітей із Чернівців виїхали за кордон. У травні 2022 року за кордоном було 6500 дітей з 29 500, а зараз ще – понад 1500. Це ті діти, які продовжують навчання у нас.

Також у стресі перебувають і працівники закладів освіти. У нас є незакриті вакансії і в садках, і в школах. У садках – близько 100 вакансій, не вистачає фахівців.

Для того, щоб долати освітні втрати, є ціла програма. У нас уже є заклади освіти, які проводять додаткове навчання з різних дисциплін, щоб «підтягнути» дітей. 

Зі свого боку, я би рекомендувала батькам бути більш психологічно стабільними, бо діти дуже чутливі до їхнього стану. Якщо батьки знервовані та перебувають у стресі – діти це відчувають і теж переймають цей стан. Їх потрібно, навпаки, заспокоювати та створювати стан комфорту. 

Розвиток спортивних ігор та бізнес-навчання

Ми продовжуємо розвиток національно-патріотичного виховання – це співпраця з «Пластом» і проведення «Джури». Зокрема, два роки тому ми реінкарнували «Джуру» – у Чернівцях її проводили, але не масово. Дуже мало шкіл були залученими. Наразі вона є дуже масштабною, і фактично всі заклади міста беруть у ній участь. Діти в захваті, бо долучені до активностей в умовах конкуренції.

Цьогоріч також проводимо «Ігри нескорених», де беруть участь шість закладів освіти. У кожному з них, з п’ятого по одинадцятий клас, дитина обирає вид спорту, щоб взяти участь у змаганнях. Це і петанк, корфбол, спортивне орієнтування тощо. Ці види спорту є гендерно рівними та інклюзивними, тобто, всі школярі зможуть взяти в них участь. А наступного року масштабуємо цей проєкт на всі заклади освіти. 

Також торік ми проводили лідерські форуми, де навчальні заклади запрошували лідерів учнівського самоврядування. Тобто, туди приходили найактивніші діти, а перед ними виступали спікерами найбільш успішні люди Чернівців – від міського голови та його заступників до лікарів, бізнесменів, літераторів та психологів. Наступні такі форуми стартують уже з вересня. 

Ми повинні ростити лідерів. Навіть, якщо вони вже є у своїх школах та середовищі – потрібно допомогти їм бути впевненими в собі і показати, яким чином можна реалізувати своє лідерство, щоб досягнути вершин. Так, цьогоріч ми плануємо зробити учнівський інноваційний хаб. Ідея полягає в тому, щоб дітей, які зацікавлені у розвитку підприємницьких здібностей, залучати до навчання зі спеціалістами з фінансів, бізнесу, підприємництва та маркетингу. Упродовж року їх навчатимуть не тільки теорії, а й ставитимуть практичні завдання – як від ідеї дійти до її впровадження і просування. На виході хочемо мати бізнес-плани з маркетинговими стратегіями, які готові до реалізації. Для цього ми будемо працювати з донорами, успішними підприємцями та меценатами, щоб реалізувати проєкти та подавати їх на грантові конкурси.

Головні завдання – безпека та подолання освітніх втрат

Наразі є два головні виклики. Перше – безпека. Це пов’язано не тільки з наявністю укриттів, а й комфортним перебуванням дітей у навчальних закладах. Зокрема, потрібно покращити матеріально-технічну базу силами міської ради та міжнародних донорів. Також ми розуміємо, що, мабуть, будуть перебої з електропостачанням.

Друге – це подолання освітніх втрат. Мій найстрашніший сон – щоб Управління освіти виконувало винятково ті функції, які на нас покладені. Я хочу, щоб у нас росли свідомі громадяни, щоб ми випускали зі шкіл молодь, яка знає, чого хоче і як, на кого може опиратися і йти поруч. Головне – бажання. І ще важливо ним заразити адміністрації шкіл та працівників. Насправді є дуже багато ентузіастів, які хочуть щось робити, але їм потрібна підтримка. Тому ми намагаємося «витягнути» всіх, хто горить своєю справою. 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі