Інтерв'ю, Новини, Репортаж

«На Гуцульщині жінки мовчать про насильство в сім’ї». У Путилі провели форум з протидії домашньому насильству

Путилу обрали тому, що це віддалений гірський район, до якого часто не доходить інформація, зокрема з питань захисту прав людини. 

У Путилі активісти з «Міста Добра» провели форум з протидії домашньому насильству. На нього запросили представників правоохоронних органів, охорони здоров’я та місцеву владу.

Як зазначили Шпальті у «Місті Добра», це перший такий форум на Буковині. Путилу обрали тому, що це віддалений гірський район, до якого часто не доходить інформація, зокрема з питань захисту прав людини. Втім, надалі такі форуми планують провести в усіх громадах. 

Таїсія Рубаняк, спікерка форуму та керівниця Департаменту захисту прав жінок «Міста Добра» розповіла, що мета сьогоднішнього заходу — створити живий діалог з суб’єктами взаємодії з питань домашнього насильства та налагодити механізм взаємодії. 

«Ми проаналізували статистику, що відбувається з домашнім насильством на Путильщині, проаналізували рішення судів. Тобто, ми розуміємо, яка тут ситуація», — каже юристка.

На захід зокрема запросили очільників Путильської, Конятинської та Усть-Путильської громад, представників Вижницької райради, прокуратуру, суддів, адвокатів, службу в справах дітей та соціальну службу, охорону здоров’я. Це субʼєкти, які зазначені в Законі України з протидії домашньому насильству. 

«Нам важливо чи розуміють ті субʼєкти, яких ми запросили, про те що домашнє насилля у Путилі є. І розповісти як цьому запобігати, як усі субʼєкти можуть взаємодіяти, щоб мінімізувати домашнє насильство. Якщо щось трапиться в Путилі, щоб це не приховувалося, не замовчувалося, а на це була відповідна реакція», — розповідає спікерка.

Старша інспекторка ювенальної превенції Вижницького району відділу поліції Зельська Юлія, яка займається справами дітей, каже, що зараз повідомлень про насильство в поліцію стало більше. Можливо тому, що почали частіше говорити на цю тему, проводити різні заходи щодо протидії насильству.

«Ми стараємося бути дружніми до дітей, і діти бачать нашу підтримку, тож не бояться телефонувати та повідомляти про насильство від рідних», — каже поліцейська.

Втім інспекторка каже, що в регіоні окремо не займаються протидією домашнього насильства щодо жінок. 

Секретар селищної ради Путили Сергій Сафроняк, розповів, що із початком повномасштабної війни статистика домашнього насильства та криміналу в районі знизилася. 

«Тому що за будь-яку заяву в поліцію людина може автоматично потрапити на фронт. Якщо ти можеш бити свою жінку, якщо маєш силу —  ти маєш носити автомат. Тому чоловіки стали поводитися набагато обережніше», — розповів Сафроняк.

Однак, за його словами, на Гуцульщині так історично склалося, що жінки мовчать про насильство в сім’ї. Вони бояться, що після того, як розкажуть про це в поліцію, вдома знову зазнаватимуть насильства.

«Бували такі випадки що жінка виходила з залу суду, і одразу на вулиці чоловік лупив її за те, що вона була в суді. Ми дуже раді, що такий форум проводиться у нас, що є можливість про це говорити. Але надалі над цим питанням треба працювати усім», — наголосив секретар.

Таїсія Рубаняк також зазначає, що боротьба з домашнім насильством це — щоденна рутинна праця усіх субʼєктів, на яких покладено цей обовʼязок. 

«Ми порушуватимемо це питання, хто за що відповідає. Та взагалі говоритимемо про те, чи усвідомлюють особи, які займають керівні посади, що в їхній обов’язок входить не тільки відповідати на звернення громадян, а ще й запобігати та протидіяти домашньому насильству», — підсумувала експертка.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі