Новини, Репортаж

Кошти жертвують єзуїти з усього світу: чи реставрують костел Найсвятішого серця Ісуса

«Шпальта» дізнавалася, скільки коштів необхідно для відбудови храму, які роботи проводять наразі та чи скоро їх завершать.

Костел Найсвятішого серця Ісуса

Костел Найсвятішого серця Ісуса, що на вулиці Шевченка, 2-А, потребує реставрації з початку його повернення до римсько-католицьких парафіян.

Держава передала храм парафії 2010 року. До того у будівлі костелу розташовувався Чернівецький обласний державний архів. Його 1965 року відкрила там радянська влада.

Для проведення відновлювальних робіт у храмі необхідно близько п’яти мільйонів доларів. Такі розрахунки 2018 року в інтерв’ю «Шпальті» озвучила історикиня, голова парафіяльної ради костелу Найсвятішого серця Ісуса Інна Келлер.

Отець Станіслав Смольчевскі двічі їздив до Австралії, де діаспора збирала гроші на відновлення храму. 

«Отець Станіслав зібрав 85 тисяч доларів, які ми поклали на рахунок у “Фідобанку”. Та 2016 року цей банк збанкрутував, і ми втратили всі зібрані кошти. Це дуже прикро, бо за ці гроші можна було б зробити дуже багато справ. Але для вірян це ніщо більше – тільки гроші», – казала Інна Келлер.

Міська влада не допомагала парафіянам реконструювати костел. Віряни проводили лише локальні роботи, бо не могли нічого зробити без документації.

Архівне фото «Шпальти»

Роботи проводили силами охочих

У червні 2019 року на фестивалі класичної музики «Vorobkevych Fest» зібрали понад шість тисяч гривень на реставраційні роботи у храмі. Тоді чистили аварійні ділянки костелу. Також запрошували долучатися всіх охочих.

А через рік відновлювали паркан храму. Тією акцією місцеві архітектори відзначили День української архітектури. Всі добровольці працювали під наглядом спеціалістів, аби ніяк не пошкодити під час чистки та фарбування елементи культурної спадщини.

Кошти на гідроізоляцію і дренаж виділила Польща

2021 року за кошти Національного інституту польської культурної спадщини в костелі проводили зовнішні земляні роботи.

Тоді монтували гідроізоляцію, виконували роботи з дренажу, щоб відводити стічні та підземні води.

Архівне фото «Шпальти»

Загалом костелу виділили 150 тисяч польських злотих (за тодішнім курсом валют це понад одного мільйона гривень). 

«Оригінальні вітражі з кінця XIX століття не збереглися донині. Треба відновлювати арки, бічні вівтарі та капличку, немає також органа. Починаємо все потроху реставрувати за старими фотографіями», – казав отець Кшиштоф Хома.

Отець Кшиштоф Хома/архівне фото «Шпальти»

У березні 2022-го року в храмі від вогню та обстрілів захистили вітражі. Добровольці зі спілки архітекторів заносили туди мінеральну вату, захисну мембрану та скловолокно. Також у приміщенні мали розмістити вогнегасники.

Грошей на відновлення каплиці ні місто, ні держава не виділяють 

«Шпальта» відвідала костел Найсвятішого серця Ісуса. Наразі він зачинений, адже перебуває в аварійному стані. Позаду будівлі храму розташована капличка – це колишнє музичне училище.

Там ми зустріли трьох представників костелу. Вони побажали залишитися неназваними. Один із них розповів, що реставраційні роботи в храмі не проводять. На це є дві причини: війна та відсутність коштів. 

Каплицю ремонтують, бо там мають жити 26 монахів Ордену Єзуїтів зі Львова, Польщі та інших куточків світу. Вони й будуть займатися збором коштів для подальшої реставрації костелу.

«Біля каплиці облаштують в’їзд, стоянку та відпочинкову територію. Ми зробили гідроізоляцію, поміняли всі вікна. Також пошпаклювали стіни. А ще зробимо малярку», – каже представник костелу.

Коштів на роботи у каплиці ні місто, ні держава не виділяють. Їх жертвують єзуїти з Польщі, Австрії, Австралії, Німеччини. 

Згідно з договором, веде далі представник костелу, роботи в капличці мають завершити до 1 травня 2024 року. А благоустрій – до зими.

«Є затверджений проєкт. Головний архітектор ще має його переглянути. Сказали, що поки що альтанки не можна монтувати, бо вони не входять до ансамблю», – резюмує представник костелу.

Проте представники костелу побоюються, що в разі обстрілів російськими військами Чернівців усі роботи в костелі припинять, як і фінансування.

«Люди не будуть вкладати гроші у реставрацію будівлі в місті, куди прилітають ракети», – наголошує представник храму.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі