Новини

Костел та університети: у Чернівцях розпочали укріплення історичних пам’яток

Пам’ятники у центрі міста укріплювати не будуть.

У Чернівцях розпочали захищати історичні пам’ятки від вогню та обстрілів. Зокрема у костел Найсвятішого Серця Ісуса вже заносять необхідні матеріали. Найближчими днями волонтери будуть укріплювати приміщення.

Про це у коментарі Шпальті розповіла керівниця управління охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Вікторія Діденко.

За її словами, завдяки допомозі Львівської міської ради та за ініціативи польських реставраторів у Чернівцях укріплять об’єкти, які першочергово потребують збереження у разі атаки російських військ.

У костелі планують захистити вітражі. Волонтери зі спілки архітекторів заносять туди мінеральну вату, захисну мембрану та скловолокно. Також у приміщенні розмістять вогнегасники.

«Укріплення захистять історичні пам’ятки лише від вогню. Від прямих ракетних ударів ці споруди захистити нереально», — каже пані Вікторія.

До речі, пам’ятники у місті захищати не будуть. Вікторія Діденко каже, що вони дуже великі. Їх неможливо зняти та сховати кудись, як у Львові, а укріплювати їх немає сенсу — це не захистить пам’ятки, а лише може пошкодити.

Укріпити також планують університети, бібліотеки, скульптури на дахах у центрі міста, залізничний вокзал тощо.

 

Фото Лілії Зарецької

Коментарі