Новини

У Чернівцях відновлять паркан костелу Пречистого Серця Ісуса. Охочих запрошують долучитися до роботи

Такою акцією на свіжому повітрі місцеві архітектори відзначать День української архітектури.

У Чернівцях організовують акцію з відновлення паркана на території костелу Пречистого Серця Ісуса.

Про це у коментарі «Шпальті» розповів Ярослав Бойко, голова місцевої організації Національної спілки архітекторів України в Чернівецькій області.

За його словами, вони з колегами щороку 1 липня відзначають у Чернівцях День архітектури України. Зазвичай свято відбувалося у форматі виставки у Центрі культури «Вернісаж». Цього ж року через карантинні обмеження тут збиратися не можна, тож вони почали шукати іншу локацію.

«Ми почали розглядати інші локації у центрі. Одразу ж подумали про костел. Це відома пам’ятка у Чернівцях, і про неї чомусь давно забули. Костел потребує підтримки і реставрації. Ми обговорили з отцем Станіславом програму і вирішили влаштувати мистецьку акцію з консервації металевого огородження. Ми вже пробували зачистити все різними засобами, з’ясовували, як краще. Наша мета – нічого не зіпсувати. Там чорний метал, досить потужний. Ми його відновимо і законсервуємо, і коли дійде діло до комплексної реставрації костелу – огорожа буде збережена», — розповідає Ярослав Бойко.

Архітектори запрошують до митецької акції свідомих чернівчан. Чистити і фарбувати огорожу будуть 30 червня і 1 липня з 9 ранку і до обіду. Всім необхідним волонтерів забезпечать.

«У нас, умовно кажучи, 12 метрів огорожі. А це 12 пензликів, 12 людей. Звісно, ми не можемо передбачити, скільки зголосяться і долучаться. Я думаю, сюди підійдуть люди свідомі, які будуть працювати совісно і з дотриманням карантинних норм. Усе решта ми надамо», — додав він.

Усі волонтери працюватимуть під наглядом спеціалістів, щоб ніяк не зашкодити під час чистки і фарбування елементи культурної спадщини.

Коментарі