Репортаж

Роблять гідроізоляцію та дренажну систему: Костел Найсвятішого Серця Ісуса у Чернівцях ремонтують за польські гроші

Наразі тут за кошти Національного Інституту Польської Культурної Спадщини виконують зовнішні земляні роботи.

Біля неоготичного римо-католицького костелу Найсвятішого Серця Ісуса у Чернівцях тривають ремонтні роботи. Костел від початку пандемії майже не приймає відвідувачів. 

Що роблять біля костелу та коли його відкриють для вільного доступу «Шпальті» розповів отець Кшиштоф Хома ТІ (Товариство Ісусове)

«На території костелу проводять зовнішні земляні роботи. Наразі завершують роботи із монтажу гідроізоляції. Наступного тижня розпочнуть роботи із дренажу, аби відводити стічні та підземні води», — каже отець.

Виконроб фірми «Єврофасад буд» Іван Гросу, яка виконує тут земляні роботи розповів, що планують зробити дренажну систему, аби відвести воду від будівлі. 

«Гідроізоляцію поклали, аби відвести воду від стін костелу, щоб вони не підмокали. Обсяг робіт виконаний дуже великий. Річ в тім, що у Чернівцях піднялися ґрунтові води, тому у будівлях руйнуються стіни. Крім того, була інформація про те, що під час будівництва костелу тут були води, які перешкоджали зведенню будівлі», — зазначив Іван Гросу.

Роботи з встановлення дренажної системи планують виконати до кінця цього року.

Також у костелі потрібно замінити прогнилу конструкцію даху та перекрити його мідною бляхою. Але перш за все треба знайти на це кошти, виготовити проєкт реконструкції, затвердити його і лише тоді приступати до роботи. 

Наразі у костелі виконують роботи за кошти  Національного Інституту Польської Культурної Спадщини. Загалом костелу виділили 150 тисяч польських злотих (це понад мільйон гривень). 

Однак цих коштів недостатньо на відновлення храму. 

За словами о. Криштофа Хоми ТІ очікують на допомогу місцевої влади.

Адже після завершення зовнішніх робіт, потрібно розпочинати реставрацію костелу усередині.

Раніше у костелі засклили вікна, відновили двері. Відновлення потребують ще стіни, колони, вівтар тощо.

«Це були оригінальні вітражі з кінця XIX століття. Вони не збереглися донині. Також треба відновлювати арки, бічні вівтарі та капличку, немає також органу. Починаємо все потрішки відновлювати за старими фотографіями», — каже о. Кшиштоф Хома ТІ. 

Віднині у костелі Найсвятішого Серця Ісуса буде спільнота священників. Зі Львова сюди направили отця Кшиштофа Хому ТІ та ще одного священника, які будуть допомагати отцю Станіславу.

Костел Серця Ісуса відчиняють для відвідування туристів, а правлять службу один раз на рік на храмове свято.

«Під час карантину ми не правили службу у каплиці, аби не було скупчення людей. Крім того, у костелі тривають ремонтні роботи. Тепер службу для наших парафіян проводимо у капличці – це колишнє музичне училище поруч із костелом. Те приміщення теж перебуває в аварійному стані й потребує ремонту», — зазначив отець Кшиштоф Хома ТІ.

Вам буде цікаво: 22 роки повернення «додому». Як маленька чернівецька парафія відновлює костел Найсвятішого Серця Ісуса у Чернівцях

За словами голови парафіяльної ради костелу Найсвятішого Серця Ісуса у Чернівцях Інни Келлер, попри реконструкцію спільнота живе своїм звичним життям. Святі Меси у капличці проводяться щодня зранку й увечері, а у неділю тричі на день. Проводиться катехизація дітей та молоді, беруть учать у паломництвах, нещодавно відвідали Тиврів (Вінницька область), щомісяця беруть участь у Фатімських чуваннях у Садгорі. Парафіяни костелу долучаються до прибирання костелу і території. 

 

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі