Інтерв'ю, Новини

Порятунок сердець: в Чернівецькій обласній лікарні запрацювало нове відділення

Відтепер в Чернівецькій обласній клінічній лікарні виконують стентування та встановлюють штучні водії ритму. Кардіохірурги працюють на сучасному ангіографі та можуть надати широкий спектр кардіологічної допомоги. Найголовніше – для пацієнтів це безкоштовно, бо послугу оплачує держава.

Операційна відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії

Відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії відкрили у Чернівецькій обласній клінічній лікарні з «нуля». Завдяки державній програмі медичний заклад отримав сучасний ангіограф. А відділення відремонтували власним коштом та за підтримки меценатів. 20 вересня 2022 року тут виконали перше оперативне втручання.

«У нас працює багатофункціональний рентгенівський апарат нового покоління, призначений для оперативного розпізнання змін у судинах. Завдяки такому обладнанню ми можемо робити стентування, імплантувати штучні водії ритму тощо. Хочу зазначити, що Чернівецька обласна клінічна лікарня є багатопрофільною, тож ангіограф може допомогти не лише пацієнтам із хворим серцем, а й тим, хто потребує малоінвазивних оперативних втручань, для зупинки кровотеч і навіть проведення реґіонарної хіміотерапії», – каже генеральний директор лікарні Дмитро Домбровський.

Дмитро Домбровський, генеральний директор Чернівецької обласної клінічної лікарні

Новостворене відділення працює 24 на 7

Нове відділення розраховане на 15 ліжок. Наразі більшість із них – зайняті. Хтось уже прооперований, хтось – чекає на операцію. Старша медична сестра дає нам із фотографом одноразові халати і каже: «Зараз поспілкуєтеся із нашим «лікарем-серце». Саме так – «лікар-серце» у відділенні називають завідуючого Андрія Лісовенка.

«З 20 вересня ми виконали вже близько 70 операцій. Це стентування, коронарографії, імплантації штучних водіїв ритму та кардіовертер-дефібриляторів. Поки що це тільки планові оперативні втручання. Проте, сподіваюся, незабаром буде розроблений новий маршрут пацієнтів і ми зможемо приймати також ургентних хворих. Адже працюємо 24 на 7», – говорить Андрій Лісовенко.

Операційна

Андрій Лісовенко, завідуючий відділенням інтервенційної кардіології та кардіохірургії

У відділенні працюють кардіологи широкого профілю. Таким чином, потрапивши сюди, пацієнт отримує весь спектр кардіологічної допомоги: від встановлення холтера та проведення УЗД серця до власне оперативного втручання.

Найкращий робочий день для медиків – коли є робота. І навіть велика кількість хворих їх не лякає. Навпаки, кажуть, це ознака того, що хворобу вчасно діагностували.

У планах – операції на відкритому серці

Відкриття у Чернівецькій обласній клінічній лікарні відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії – це перший етап у створенні повноцінного кардіохірургічного відділення з операціями на відкритому серці.

«Власне, вже кілька оперативних втручань на відкритому серці в нас було проведено. Фахівці є, бажання працювати – також, тому продовжуємо розвиватися. Наступний етап – входимо у широку кардіохірургію», – каже Дмитро Домбровський.

Наразі уся медична допомога, яку надають у відділенні інтервенційної кардіології та кардіохірургії, є безкоштовною. Хворому потрібно лише мати електронне направлення від свого сімейного лікаря, терапевта чи кардіолога.

 

Фото Ігоря Константинюка

 

 

 

 

 

Коментарі