Інтерв'ю, Новини

«Головне – не втрачати віри»: як Дніпровський театр «Віримо!» гастролював у Чернівцях та збирав кошти на ЗСУ

Раніше вони приїжджали до Чернівців лише з гастролями. А у перші місяці повномасштабної війни росії проти України наше місто стало прихистком для родин акторів Дніпровського драматичного молодіжного театру «Віримо!». Тут вони продовжили свої проєкти, створювали нові та грали на сцені.

Фото театру “Віримо”

Наразі вся трупа театру вже повернулася до Дніпра. Актори знову гратимуть на рідній сцені. Щоправда, є ризик, що вистави супроводжуватимуться повітряними тривогами. Тоді доведеться разом із глядачами спускатися в укриття, а після відбою – продовжувати виступ.

«Ми вже навіть підрахували, що приблизно 60% вистави вдасться відіграти без перерви, потім – тривога, а далі – ще 40%. Та головне, що завдяки Збройним силам України ми можемо на певний час жити образами своїх героїв, бачити очі глядачів, дарувати їм радість. І водночас – збирати кошти на допомогу ЗСУ», – каже художній керівник театру «Віримо!» Володимир Петренко.

До Чернівців актриси театру «Віримо!» разом із дітьми приїхали в березні. Вся трупа налічує 20 осіб, але на початку війни до нашого міста перебралися не всі. Більшість акторів театру займалася волонтерством, а двоє з них пішли служити до лав Збройних сил. Декорації театру теж віддали на потреби війська. Актори плели маскувальні сітки, облаштовували блокпости, робили протитанкові їжаки.

«Я власноруч знищив майже всю костюмерну театру: розривав речі на лоскути для сіток», – усміхається Володимир Петренко.

Під час війни вистави замінили аудіочитаннями

Актори пригадують: це був свого роду період застою і творчої кризи. Ніхто не знав, що буде далі, куди рухатися. Аж поки не виникла ідея замінити вистави аудіоформатом.

«Це було 5 березня. Мені зателефонував мій колега Тарас Шевченко і запропонував створювати щось для глядачів. Або грати вистави у бункерах, або ж записувати аудіокниги. Вирішили, що збирати глядачів небезпечно, а от записувати аудіокниги – те, що треба! Розпочали з творів Всеволода Нестайка. Це класні історії, написані дуже красивою українською мовою. Коли почали працювати над ними, сумнівалися, чи будуть нас слухати, чи буде цікаво. Але першу частину «Тореадорів» за день прослухали близько 3 000 людей! І ми вирішили не зупинятися», – розповідає актор театру «Віримо!» Тимофій Тарковський.

Нині актори вже записали цикл «Тореадорів із Васюківки», взялися за східні казки. А в Чернівцях аудіопроєкт «витягнули» на сцену.

«Завдяки проєкту «Терапевтичний простір: психологічна підтримка для ВПО в м. Чернівцях», який реалізує ГО «Народна допомога» та підтримує Карпатський фонд, у Чернівцях ми проводимо заходи для вимушених переселенців та сторони, яка приймає. Саме тут вперше вийшли з «Тореадорами» на сцену. Мій колега Тарас Шевченко створив серію ілюстрацій до книги Всеволода Нестайка. На їхній основі зробили відеокомікс. Діти були в захваті – це найважливіше. Від творів і роботи з дітьми наповнюєшся любов’ю, життям. Це те, що дуже потрібно всім нам саме зараз», – зазначає Тимофій Тарковський.

Також у Чернівцях актори театру «Віримо!» провели аудіочитання для дорослих – БРЕДБЕРІ.Stories. Завдяки донатам гостей було зібрано 2 700 гривень, які вже перераховані на підтримку ЗСУ.

«У мене більше немає дому, його розбомбили…»

Акторка Катерина Слюсар у Чернівцях започаткувала акторсько-психологічні тренінги. Їх реалізує у партнерстві з ГО «Народна допомога». Для учасників такі заняття безкоштовні. Для дітей від березня актриса провела багато арттерапевтичних груп. Навіть зараз, коли до Чернівців приїжджає з гастролями, обов’язково знаходить 2 години часу для спілкування з дітлахами.

«У тренінгах беруть участь діти з усіх куточків України: з Херсона, Маріуполя, Авдіївки, Дніпра, Харкова… Всі вони знайшли прихисток тут, у Чернівцях. Деякі стануть чернівчанами, бо повертатися більше нікуди. Через розмову, малюнок, гру ми ділимося емоціями. Знаєте, про пережите на окупованих територіях, про обстріли ці малюки розповідають, як про історію, яку вже пережили. От колись наші діти, зустрівшись казали: «Я маю ось таку іграшку-машинку». – «А я – ось такого ведмедика». А тепер ці діалоги на кшталт: «У мене більше немає дому, його розбомбили…» — «А я забрав з дому свої іграшки і кота Тома…». І вони не жаліються одне одному, просто – діляться багажем власної пам’яті. Йдуть далі, випромінюючи життя. Це дуже цінно», – зізнається актриса.

Збирають гроші на ППО

Уже втретє Дніпровський драматичний молодіжний театр «Віримо!» зіграв у Чернівцях виставу «ORGIA» за п’єсою Лесі Українки. Далі актори виступатимуть на сцені Івано-Франківська та Тернополя. Під час спектаклю в усіх містах збирають кошти для Збройних сил України. А потім повернуться до Дніпра, щоби розпочати там театральний сезон.

«Частину коштів від вистав, які граємо у Дніпрі, передаємо на придбання систем ППО для нашого міста. Хочеться максимально захистити Дніпро від ракет та градів ворога.

У час війни головне – не втрачати віри. Ми віримо у перемогу!» — каже на прощання Володимир Петренко.

Коментарі