Інтерв'ю, Перша шпальта

Мистецький фронт: як двоє братів-скрипалів у Чернівцях грають концерти та допомагають армії

Костя та Маркіян Лукинюки чи не щодня грають на вулиці Кобилянської. Так вони відволікають чернівчан і переселенців від війни.

На вулиці Кобилянської у Чернівцях увагу перехожих привертає майстерна гра на скрипці. Натовп слухачів навколо себе збирають двоє братів-скрипалів Костянтин та Маркіян Лукинюки.

Костя повернувся з навчання зі Сполучених Штатів Америки ще 12 лютого. Каже, що американські друзі попереджали його, що буде війна, і намагалися зупинити хлопця.

«Мене попереджали, запитували, чи мені не страшно. Я казав, що у нас і так війна 8 років. Уже що — їду додому. Тим паче, закінчилася віза. Нещодавно мені надійшло підтвердження, що я вступив на магістратуру в Маямі, тож скоро буду їхати. Та поки я тут, хочу бути корисним», — каже Костя.

Читати також: Скрипка допомогла вижити в США. Костянтин Лукинюк про вуличну музику, концерти та Чернівці. Фото, відео

Хлопець організував збір коштів серед своїх американських друзів. Для цього організовував онлайн-концерти. Так вони придбали для потреб армії вже 15 бронежилетів 5 класу з Польщі.

Далі вдвох вирішили грати благодійні концерти тут.

Маркіян – молодший брат Кості, також скрипаль. Каже, що грали разом ще у дитинстві. Та тоді досвід був не таким «крутим»: хлопці були різного професійного рівня і не могли зігратися. Зараз же у кожного з них чималий досвід, і зіграти у дуеті було цікаво.

«Ми вийшли на вулиці, попередньо не проводячи репетицій, і людям подобалося. Ми відчуваємо один одного вже, чуємо, у кожного з нас є свій чималий досвід, і звучить це круто. Люди дуже добре реагують на нашу гру, тим паче коли дізнаються, що ми брати», — ділиться Маркіян.

Хлопці кажуть, що своєю грою хочуть відволікти чернівчан і вимушених переселенців від війни. Часто перехожі кажуть, що не чули музики з 24 лютого.

«Для мене це єдиний спосіб відволіктися і відволікати людей. Хоча б на ту годину-дві хай люди забудуть про ті страхіття, які вони бачили. Хочеться їм дати якусь надію і нагадати, що є те, для чого варто жити», — каже Костя.

Хлопці грають сучасну музику та відомі українські мотиви. Багато популярних творів виконують на свій лад, і людям це подобається.

Хлопці грають у Чернівцях з 16:00 до 19:00 на вулиці Кобилянської.

Продовжувати піднімати дух чернівчан вуличною музикою будуть, допоки не поїдуть на навчання за кордон.

 

Фото Анастасії Мальцевої

Коментарі