Поради

У горщику, штучна чи хенд-мейд: які альтернативи зрубаній ялинці

Про екологічну заміну ялинки та легальну купівлю зрубаного дерева.

Скоро новорічні свята. Багато людей починає шукати й обирати один із головних атрибутів — ялинку. Зелена красуня не тільки дарує відчуття свята, а й виділяє корисні для здоров’я фітонциди. Втім, ринок пропонує чимало альтернатив зрубаним деревам: штучні, у горщику чи створені власноруч.

Розповідаємо про переваги та недоліки кожної з них.

Ялинка в горщику

У Чернівецькій області хвойні із закритою кореневою системою продають лише в одному лісництві — «Сокирянському лісовому господарстві», зокрема в Іванівецькому базисному розсаднику. Ціну визначають залежно від висоти дерева, до прикладу, півметрове коштує близько 150 гривень. Про це повідомили «Шпальті» у пресслужбі Чернівецького управління лісового господарства.

Крім того, вирощуванням хвойних у горщику почали займатися ще в одному базисному лісорозсаднику краю — Оршівському.

У Чернівцях таке деревце можна придбати на місцевих ринках, супермаркеті чи замовити в інтернеті. Крім того, їх реалізують у розплідниках области. Торік «Шпальта» побувала в одному з таких — у селі Михальчі.

Власник розплідника садового центру «Ромашка» Роман Миглей розповів, що має дуже багато ялинок різних порід — «кейбаб», ялина «канадська», «коріанка», «каліфорнійська (блакитна)», «фуксі» тощо.

«Гарний варіант — узяти невелику ялинку в горщику. Особливого догляду вони не потребують. Якщо сильний мороз (-15 градусів), то краще спершу з вулиці занести її у приміщення, де нуль градусів, аби в неї не було шоку. Не правильно зберігати ялинку в оселі цілий місяць, краще 10-15 днів. Підливати через день чистою водою. Відтак якщо дозволяють погодні умови (ґрунт не замерз), можна посадити її», — каже Роман Миглей.

Також є подібна альтернатива — кімнатні туї.

«Їх можна прикрасити маленькими гірляндами або саморобними іграшками. Це матиме дуже гарний та нестандартний вигляд у сучасному дизайні. Крім того, деревця конусної форми потім зручно висаджувати на газон», — каже волонтерка Всесвітнього фонду природи WWF – Україна Ірина Миронова.

Такі туї садять у горщики на 3 чи 5 літрів. У Чернівцях їх продають в Епіцентрі, Формаркеті та на будь-яких ринках.

Проте тут варто пам’ятати, що хвойне дерево, яке перебуває в кімнатній температурі понад два тижні, пробуджується та починає рости. Як повідомляє видання «УП Життя», воно потребує спеціального догляду. Крім того, ялинки стають вразливими до морозів, а висаджувати їх можна лише навесні.

Директорка напрямку sustainability консалтингу та екоінфлюенсерка Олеся Вершигора зазначає, що можна купити квіти в горщику, які максимально схожі до ялинок.

«Араукарія — єдине хвойне дерево, що може довго жити за кімнатної температури. Її не потрібно потім пересаджувати».

Штучна ялинка

На перший погляд, штучна ялинка зручна в побуті: не сиплються колючки, не втрачає форми, можна скласти й використовувати багато років поспіль.

Однак її вуглецевий слід становить 40 кг СО2, з яких 66% складає сировина, 25% — процес виробництва, а 9% — транспортування. До того ж шкода полягає і в токсичних речовинах, які виділяє ялинка під час спалювання.

«Потрібно знати, що матеріали, з яких виготовляють новорічні ялинки на заводах, можуть бути токсичними. Крім того, підпалена штучна ялина може навіть отруїти повітря, виділяючи небезпечні канцерогени», — повідомляють у Держлісагентстві.

Фото: richmond.com

Тому, щоб мінімізувати шкоду від придбання пластикової красуні, потрібно користуватися нею не менше ніж 37 років або ж обмінюватися зі знайомими.

Крім того, Олеся Вершигора наголошує, що багато ялинок із пластику не є сертифікованими.

«Треба звертати увагу на те, чи можна в подальшому цю ялинку переробити в щось корисне. Тому деревця теж повинні мати сертифікацію, що безпечні та не виділятимуть токсичних запахів. Це ж стосується і новорічних прикрас. Щонайменше — на упаковці повинні вказувати виробника та його контакти», — каже інфлюенсерка.

Хенд-мейд

Новорічний атрибут можна створити й самостійно, до прикладу, з підручних матеріалів. В інтернеті є безліч ідей для створення ялинки з таких елементів декору, як книги, дерево, нитки, папір, тканини тощо.

Фото: pinterest.com

А якщо хочете зекономити час — можна придбати готову ялинку ручної роботи. Ціни коливаються від 300 до 4000 гривень, залежно від матеріалу та складности виконання.

Крім того, можна використовувати ялинкові гілки для створення вінків. Це допоможе зберегти дерево, а оселю наповнюватиме хвойний аромат. Після новорічних свят ці віночки можна віддати в національні чи міські зоопарки для травоїдних тварин.

Фото: crafta.ua

«Будь-яка ручна робота буде нести більше гармонії в будинок, ніж штучна ялинка з Китаю. Коли робиш щось своїми руками, це буде оберегом. Також варто підтримувати місцевих виробників, які роблять віночки. Для цього вони обрізають нижні гілки хвойних дерев. Це хороша альтернатива», — зазначає волонтерка Ірина Миронова.

«Живе» новорічне дерево: як придбати легально

Цьогоріч буковинські лісівники виставили на продаж понад 11 тисяч ялинок. Ці дерева або спеціально виростили для новорічних свят, або зрубали для формування й оздоровлення лісів, повідомляють у Чернівецькому управлінні лісового господарства.

Наразі новорічні дерева на Буковині реалізують шість лісогосподарських підприємств: Берегометське, Сторожинецьке, Путильське, Хотинське, Сокирянське  та Карпатський держспецлісгоп.

Для того щоб придбати хвойне дерево, необхідно звернутися до відділів продажу цих підприємств або ж безпосередньо в лісництво.

Вам буде цікаво: Де у Чернівцях продаватимуть новорічні ялинки: визначили місця торгівлі

У ялинки повинен бути «паспорт» зі штрих-кодом, що містить інформацію про походження дерева: територію заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування.

У коментарі «Шпальті» прессекретар Чернівецького управління лісового та мисливського господарства Ростислав Бузило розповів, що потрібно перевіряти легальність придбаної ялинки.

«Обов’язкова умова — купувати дерево з биркою. Вона одноразова та має свій унікальний номер. За допомогою нього на сайті Держлісагентства можна перевірити, де заготовляли дерево. Якщо ялинка має бирку, її виростили на спеціальних новорічних плантаціях або ж зрізали на ділянках, що цього потребують», — пояснює він.

За словами Бузила, купівля ялинки в лісівників не шкодить довкіллю:

«Заготовляють лише ті дерева, що заважають проростати іншим, завдають шкоди лініям електропередач чи ростуть біля дороги».

У пресслужбі чернівецьких лісівників повідомили, що безпосередньо в лісництвах ціна на хвойні менша, ніж на ринках. До прикладу, Карпатський лісгосп пропонує метрову ялинку за 95 гривень, Путильський — за 100, а Сокирянський — за 200 гривень.

Проте чи справді це екологічний варіант? Як повідомляє British Carbon Trust, вуглецевий слід «живої» ялинки, яку віддали на переробку або використали як дрова, складає 3,5 кілограми. Також він зростає до 16 кілограмів, якщо ялинку викинули у звичайний смітник.

Тому, перш ніж придбати зрубане хвойне дерево, треба подумати, що робити з ним після свят.

Як утилізувати?

Утилізацією хвойних у Чернівцях займається комунальне підприємство «Трест зеленого господарства».

Ялинки обробляють через агрегат для подрібнення гілок на щепу. Цей субстрат використовують для підживлення молодих дерев або ж як паливо для комунальних підприємств.

«Два тижні тому від руху «Екорейдери» я ініціював створення робочої групи щодо утилізації ялинок. Міська рада розгляне пропозицію до кінця грудня. Ми будемо вирішувати питання щодо збільшення кількости місць утилізації, оскільки людям не дуже зручно відносити ялинки далеко від дому», — розповідає співзасновник активістського руху Артем Жук.

Наразі ялинки можна залишити в 66 пунктах централізованого збору. Для зручної навігації активісти-волонтери створили електронну карту пунктів приймання ялинок. Зеленими позначками на ній вказані ті, які вже працюють.

Коментарі