Поради

Навіть якщо вимкнуть світло: що приготувати на Новий рік, аби не набрати зайвих кілограмів

Чернівецька експертка зі здорового харчування поділилася чотирма рецептами страв, які можна приготувати між вимкненнями світла.

Фото: depositphotos.com

Цьогоріч українці вже пристосувалися до відсутности електроенергії, тепла й води. Тож навіть у таких умовах прикрашають будинки та збирають сім’ю чи друзів на зимові свята.

До Нового року краще заздалегідь подумати над рецептами, скласти перелік необхідних продуктів та закупити ті, які можуть довго зберігатися. Меню нам запропонувала чернівецька експертка зі здорового харчування Олександра Сваровських.

Святковий стіл неможливо уявити без гарячих страв, а особливо без запеченого м’яса. Але оскільки меню в нас у межах здорового харчування, то й у виборі гарячих страв потрібно орієнтуватися на низьку калорійність і користь. Отже, для початку варто запам’ятати головні правила приготування гарячих м’ясних страв:

− Щоб страва була дієтичною, готувати потрібно з нежирних сортів м’яса. Тому про баранину і свинину краще забути. До речі, це ж стосується і качки: у 100 грамах запеченого качиного м’яса міститься близько 310 калорій.

− Ідеальний варіант для дієтичного новорічного меню – це індичка, курка, кролик, телятина, нежирна яловичина.

− Щоб м’ясо вийшло дієтичним, його потрібно правильно замаринувати. Тут треба пам’ятати, що готові соуси, які продають у магазинах, або звичайний майонез не годяться для маринування. Використовуючи такі маринади, калорійність яких у рази перевищує калорійність м’яса, ви ризикуєте звести всі зусилля нанівець. Маринувати можна в соєвому соусі, гірчиці, різноманітних травах і спеціях, лимонному соці.

− Щоб м’ясо вийшло соковитим і ніжним, можна додати до нього овочів. Звичайна цибуля, морква і навіть буряк зроблять його набагато ніжнішим і смачнішим.

− Якщо ви використовуєте мінімум маринаду, але м’ясо потрібно просочити повністю, то краще використовувати звичайний поліетиленовий пакет. Кладемо в нього м’ясо, туди ж виливаємо маринад зі спеціями й ретельно все збовтуємо.

− Запікати дієтичне м’ясо найкраще в рукаві, й лише за 10-15 хвилин до закінчення можна розрізати його і дати підрум’янитися.

Рецепт №1

Легка індичка в соєвому соусі

Оптимальний варіант для новорічного дієтичного меню – це запечена індичка. У 100 грамах такої страви міститься близько 100 калорій, зате максимум білків, що вкрай важливо, якщо ви дотримуєтеся дієти або правильного харчування. Отже, вам знадобляться такі інгредієнти:

− 1,5 кілограма індички. Секрет для тих, хто хоче отримати мінімум калорій: шкіру з індички найкраще зрізати — так ви зменшите кількість жирів.

− 2 столові ложки меду. Беремо будь-який мед на ваш смак.

− Улюблені спеції. Тут можна класти все, що вам більше подобається. Безпрограшний варіант – це паприка, куркума, суміш італійських трав, сухий часник, сіль, перець.

− 200 мілілітрів соєвого соусу. У 100 грамах такого продукту міститься від 37 до 50 калорій.

− Маринуємо індичку впродовж кількох годин. Потім відправляємо в рукав і випікаємо за температури 180 градусів упродовж 80 хвилин. У процесі приготування м’ясо можна перевертати в рукаві. За 10 хвилин до закінчення розріжте рукав і дайте новорічній індичці підрум’янитися.

Салат на новий рік без майонезу

Є декілька простих секретів, які можуть вам допомогти приготувати улюблений салат, але при цьому максимально знизити його калорійність:

− Якщо ви твердо вирішили приготувати традиційні салати, то краще за все відмовитися від одного з найбільш калорійних інгредієнтів.

Йдеться про картоплю. Замість неї просто можна взяти додаткову порцію інших овочів. Так, в оселедці під шубою найкраще використовувати більше відвареного буряка, адже він багатий клітковиною. А в олів’є краще використовувати більше моркви або зеленого горошку.

− Щоб зробити ці салати придатними для новорічного столу, потрібно забути про використання майонезу.

У 100 грамах цього продукту міститься близько 700 калорій. Замінюємо майонез натуральним йогуртом, нежирною сметаною або готуємо домашній майонез.

Замість ковбаси в салаті олів’є найкраще використовувати відварене куряче філе або філе індички. Так ви не тільки знизите калорійність, але й збільшите дозу білка.

Рецепт №2

Салат з креветками й авокадо

Цей рецепт салату для новорічного меню дуже нагадує салат олів’є. Можна навіть сказати, що це більш вишуканий і витончений варіант салату для тих, хто обожнює морепродукти. Отже, вам знадобляться такі інгредієнти:

− 300 грамів заморожених креветок. Попередньо їх потрібно відварити.

− 2 авокадо. Вибираємо стиглі плоди. Можна сміливо стверджувати, що в цьому рецепті цей фрукт нам замінить картоплю. Знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками.

− 2 свіжі огірки. Ріжемо кубиками.

− 2 мариновані огірки. Вони додадуть легку пікантність нашому салату. Також нарізаємо кубиками.

− Велика морква. Відварюємо і нарізаємо кубиками.

− 3 відварених курячих яйця.

− 80 грамів консервованого зеленого горошку.

− 3 столові ложки натурального йогурту.

Все, що вам потрібно зробити, – змішати інгредієнти, заправити йогуртом та посолити до смаку.

Рецепт №3 закуска

Куряча пастрома

Шукайте заміну смачним м’ясним нарізкам? Тоді дієтичний рецепт пастроми якнайкраще згодиться для новорічного столу.

Для цієї простої страви вам знадобляться такі інгредієнти:

− Куряча грудинка.

− 2 склянки молока. У ньому ми будемо замочувати грудинку, щоб вона стала м’якою. На це піде від 3 і більше годин. Можна залишити на ніч.

− Для маринаду знадобляться такі інгредієнти: 1 столова ложка меду + 1 столова ложка соєвого соусу + 1 чайна ложка лимонного соку + ½ чайної ложки паприки + ½ чайної ложки мускатного горіха.

− Замаринувати філе в маринаді й залишити на одну годину. Потім перев’язати кулінарною ниткою і відправити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 30 хвилин. Дати охолонути пастромі в духовці.

А тепер перейдемо до найсмачнішої частини новорічного меню – до десертів. Попри те, що десерти завжди дуже калорійні, ми постараємося здивувати вас відмінними рецептами, які допоможуть не набрати зайві кілограми під час Нового року.

Рецепт №4

Торт «Баунті»

Для основи нам потрібні будуть такі інгредієнти:

− 2 жовтки.

− 20 грамів нежирного м’якого сиру.

− 10 грамів кокосової олії.

− 80 грамів кокосового борошна (якщо немає, то можна використовувати рисове і додати трохи кокосової стружки).

− Натуральний підсолоджувач на ваш смак.

Змішуємо всі інгредієнти й відправляємо в морозильну камеру на 10 хвилин. Потім дістаємо й укладаємо тісто на дно форми. Діаметр 16 сантиметрів. Відправляємо в духовку на 10 хвилин. Температура – 180 градусів.

Тепер займемося сирним шаром:

− 2 білки.

− 450 грамів нежирного м’якого сиру.

− 30 грамів кокосового борошна (якщо немає, можна замінити на 20 грамів крохмалю + декілька ложок кокосової стружки).

− Натуральний підсолоджувач на ваш смак.

Змішуємо блендером усі інгредієнти й виливаємо на основу торта. Накриваємо фольгою і відправляємо на 50 хвилин в духовку, розігріту на 160 градусів.

Після цього готовий торт потрібно повністю остудити. А наприкінці – полити десерт глазур’ю:

− 20 грамів чорного шоколаду.

− 35 мілілітрів молока.

Розтопити чорний шоколад на молоці й нанести на десерт силіконовим пензликом. Поки глазур не схопилася, присипати кокосовою стружкою.

Коментарі