Новини, Поради

Якщо не працюють світлофори: які жести регулювальника потрібно знати

В Управлінні патрульної поліції розповіли, які жести повинні вивчити учасники дорожнього руху та яка нині ситуація з розумінням жестів у Чернівцях.

У Чернівцях у часи вимкнень світла не функціонують світлофори. В таких випадках дорожній рух регулюють патрульні поліціянти. З якими труднощами зіштовхнулися регулювальники під час роботи та що означають їхні жести, читайте у матеріалі Шпальти.

Щоб пішоходи розуміли, коли переходити дорогу, та не бігали перед автівками

Поліціянти постали перед труднощами з перших днів масових вимкнень електроенергії. Про це Шпальті розповів юрисконсульт Управління патрульної поліції в Чернівецькій області старший лейтенант поліції Михайло Коновчук.

За його словами, причина в тому, що чимало водіїв та пішоходів не знали жестів регулювання, бо раніше ніколи з цим не зіштовхувалися.

«Спочатку було важко розповісти та й показати всім, як правильно організувати дорожній рух: коли повинні йти пішоходи, а коли рухатися водії. Важливо, щоб пішоходи не почали перебігати перед самими автомобілями та розуміли, коли та кому дозволено рухатися», – додав Михайло Конавчук.

Як він розповів, для того, щоб люди розуміли та навчилися правильно організовувати дорожню обстановку, з ними проводили профілактичні бесіди. Зазвичай це відбувалося так: поліціянт регулював рух і ще паралельно розповідав пішоходам, коли їм можна переходити дорогу, а коли ні.

Михайло каже, що зараз ситуація набагато краща. Люди почали розуміти жести, проте інколи все ж таки труднощі виникають із пішоходами.

«Часто буває так, що коли ти запускаєш рух із двох напрямків, то пішоходи розуміють це так: якщо машини поїхали – значить, і їм потрібно йти», — додав він.

Водії завчасно не вмикають показники повороту

Сьогодні в Чернівцях регулювальники працюють на критичних перехрестях. До таких належать перехрестя проспект Незалежности – вулиця Небесної Сотні; проспект – вулиця Головна, Небесної сотні – Садова, перехрестя на Центральній площі, вулиця Кафедральна – Головна.

Як зазначив Михайло, зазвичай працює п’ять регулювальників, але інколи може бути й шість. Усе залежить від дорожньої ситуації.

Серед труднощів поліціянт виділив і те, шо водії завчасно не вмикають показники повороту.

«Ось, до прикладу, є дві смуги для руху. З однієї можна поїхати прямо і ліворуч. Якщо водій ввімкнув показник повороту – я розумію, що треба спочатку дати жест регулювальника, щоб вони проїхали ліворуч. А вже потім пустити зустрічну смугу, щоб не було заторів», — резюмує Михайло.

Старша інспекторка пресслужби Управління патрульної поліції в Чернівецькій області пані-капітан поліції Віта Криворучко повідомила, що попри всі труднощі, ДТП внаслідок проїзду перехрестя ще не було.

Регулювальник має пріоритет перед знаками, розміткою та світлофорами

Також Патрульна поліція Чернівецької области нагадує, що означають жести регулювальника. У разі якщо світлофор не функціонує через вимкнення електроенергії, на проїзній частині працює регулювальник. Це означає, що всі учасники дорожнього руху: водії, пішоходи та велосипедисти — зобов’язані дотримуватися його жестів.

Перший — рука із жезлом піднята вгору, регулювальник стоїть до вас обличчям, боком або спиною: рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено. Необхідно дочекатися зміни руху регулювальника.

Якщо він витягнув праву руку вперед з боку грудей — усім транспортним засобам дозволено рух лише праворуч. Права рука з правого боку та спини означатиме, що рух усім транспортним засобам заборонено. У цьому випадку пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника.

Жест, коли права рука витягнута вперед, а регулювальник стоїть до вас лівим боком, означає, що водії можуть рухатися у всіх напрямках. Пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника.

Якщо ж руки регулювальника розведені в різні боки, а він стоїть до вас спиною або обличчям — то рух водіям, котрі їдуть на спину та на груди регулювальника, заборонено. У такому випадку дозволено рух з правого боку від регулювальника або з лівого. Пішоходи мають право переходити проїзну частину як за спиною, так і перед грудьми регулювальника.

У поліції нагадають, що коли регулювальник виходить на проїзну частину, то знаки, розмітка і світлофори втрачають пріоритетність.

Коментарі