Поради

Солом’яні павуки та гірлянди на батарейках: як прикрасити дім до Нового року без електроенергії

Як підготуватися до свята в умовах вимкнень електроенергії — у матеріалі Шпальти.

Фото: pexels

Цьогоріч для всіх українців – незвичайна зима. Адже роботу та дозвілля доводиться підлаштовувати під графіки вимкнень електроенергії. Водночас неможливо забути про свята, які особливі важливі та цінні в умовах війни.

Як прикрасити будинок до Нового року без використання електрики, розповіли Шпальті дизайнерка й власниця артпростору в Чернівцях Олександра Маніску та екоінфлюенсерка Олеся Вершигора.

Традиційний український декор

Ще з давніх часів українці шанували святковий декор та оздоблювали свої оселі автентичними прикрасами. З роками ці традиції були втрачені та забуті, а на заміну прийшли ялинки та гірлянди.

До стародавніх новорічних прикрас зараховують, наприклад, пірамідальних павуків. Це модель всесвіту, яка нібито збирає негативну енергію. Вони походять із Галичини, де були аналогом ялинки.

Фото: honchar-museum.medium.com

Також поширеними були павуки-зірки, солом’яні коники, дідухи, янголи та зірки-верхівки для ялинки. Всі ці елементи наповнені символізмом в українській культурі.

Гірлянди на батарейках

Якщо є можливість створити казкову атмосферу – можна придбати гірлянди на батарейках. Вони є різних розмірів, форм та освітлення. Ціни в середньому коливаються від 100 до 400 гривень. Такі гірлянди можна встановити будь-де та легко перемістити.

Фото: prom.ua

Хенд-мейд

Новорічну прикрасу можна створити й самостійно з підручних матеріалів. В інтернеті є безліч ідей з використанням дерева, нитки, паперу, тканин тощо.

Наприклад, можна взяти будь-яку нитку, якою в’яжуть шапки та рукавиці, і начепити її на стіну у формі ялинки або ж на стелю, якщо є така можливість. На ці ж нитки за допомогою прищіпок можна закріпити ялинкові гілочки. Це і незатратно, і не потребує електроенергії, зауважує мисткиня Олександра Маніску.

Особливою новорічною прикрасою буде хенд-мейд віночок. Для цього потрібні картон від коробки, гілочки ялинки, клей-пістолет та декор (це можуть бути засушені апельсини, лимони, кориця, стрічки, іграшки тощо).

Фото: Getty Images

З картону потрібно вирізати форму для вінка, яка буде основою. Наступний крок – приклеювання гілочок на основу у два шари. Це зробить вінок пишнішим та об’ємним.

Свічки

Для створення домашнього затишку під час новорічних свят можна купити свічки. В інтернеті та офлайн-магазинах є різні варіанти – можна обрати щось на власний смак.

Читайте також: У горщику, штучна чи хенд-мейд: які альтернативи зрубаній ялинці

За словами Олесі Вершигори, найкраще використовувати свічки із соєвого або бджолиного воску. В Україні розвинута пасіка, тому підприємства використовують саме українську сировину. Також бджолиний віск не виділяє шкідливих речовин у повітря, на відміну від парафінового. Соєвий віск – це рослинна сировина, що підійде, зокрема, і веганам. Також бажано палити такі свічки з ефірними оліями, бо це чистий складник.

Фото: candles.lviv.ua

Раніше ми писали, що в Чернівцях на ялинкових ринках почали активно продавати хвойні. Охочі можуть придбати як ялинкові композиції, різдвяні віночки, так і високі дерева. Продаж триватиме до 31 грудня.

Коментарі